ma.AquaFans.ru

Размножување на мечови од аквариум дома

Меѓу жителите на аквариумот, повеќето скромен се смета за мечувалка. Репродукцијата дома е лесна. Тоа е затоа што Хифофорус хелери може да се прилагоди на секое опкружување. Во природата, мрестење се јавува во зима, а во заробеништво - цела година. Овој вид е мирен, само некои машки можат да бидат агресивни кон своите браќа, така што може да се чуваат заедно со други видови.

Општ поглед на риба од мечиња
Мечурка риба може да се одгледува дома во текот на целата година

Услови на притвор

Мечувалците се живописни. Помфритите се раѓаат подготвени за целосен независен живот. Може да множите популација во одредени услови. Содржината во голема мера влијае на квалитетот и количината на родените младенчиња. За да добиете добро потомство, исхраната на возрасните треба да содржи не само зеленчук, туку и храна за животни. Не треба да вклучувате многу алги во неа, бидејќи тие честопати се извор на нитрати и амонијак. Храната со протеини ќе ви помогне да добиете здрави пржени.

Кога одгледувате мечувалци дома, треба да следите некои правила. Водата треба да се менува редовно: еднаш неделно, за најмалку ¼. Неговата температура во овој период треба да се направи неколку степени потопла.

Одгледување мечувалец
Рибите со мечувани не лежат јајца, во живо СРЈ се појавуваат веднаш

За да може жената да даде повеќе потомство, водата мора да биде со висок квалитет. Високата содржина на кислород ја турка рибата кон игри за парење. Не можете да направите без внатрешна филтрација. Идовите на аквариумот треба да бидат доста високи, капакот е нагоре, во спротивно за време на активните игри мечувачите може да скокаат надвор.

Бројот на жени и мажјаци во потомството зависи од температурата на водата. Значи, на 24 степени ќе се роди повеќе девојчиња, а на 25 степени - момчиња.

Поволни услови за добивање потомство:

 1. Поставување на температурата во зависност од посакуваниот резултат.
 2. Киселоста не треба да надминува 7-8 pH.
 3. Да претпоставиме дека е цврстина на водата од 10 of12.
 4. Содржината на нитрати и амонијак треба да биде нормална.
Месна риба одгледување мечувана
Femaleенските мечувани можат да се оплодат во секое време без директно вклучување на мажјаците

Фреквенцијата на појава на нови потомци е директно поврзана со условите на притвор на мечувачите. Експертите препорачуваат да се задржат 3 жени и 1 машки во ист аквариум. Alesенките можат да донесат пржени без учество на момчиња, па дури и откако ќе го пресадат во посебен сад, може да забремени. Овој феномен е поврзан со фактот дека рибата задржува дел од млекото и произволно оплодува во секое време..

Така што другите жители на аквариумот не проголтаат пржени, се препорачува да се пресади женката пред породувањето. Може да се смести во посебен otsadnik, кој се наоѓа во рамките на обичен резервоар. Кога одгледувате мечувалци, вреди да се земе предвид дека нивната боја ќе испадне многу посветла од онаа на потомците во дивината.

Разлики на жени од машки полСамо мечувачите кои се родени на подот, едвај се разликуваат. Нивниот пол не е изговорен. Првите знаци на припадност на одреден пол се појавуваат само на 3, а понекогаш и на 6 месеци. Во исто време, некои женски мечувалци расаат во аквариумот уште 3 месеци.

Карактеристики за одгледување мечови
На возраст од 3 месеци, женските носители на мечот можат да раѓаат потомство

Сосема е лесно да се разликуваат возрасни жени од машки пол. Мажјакот на опашката има долг меч, исход, што е орган на гениталиите. Со помош на тоа се јавува размножување на аквариум риба на мечувалци. Ова не е единствената разлика. Исто така, машките имаат зашилен анален перка, кај женките не е толку тенка.

Рибите можат да го променат својот пол во текот на животот. Тоа е затоа што тие немаат хромозом кој е одговорен за полот. Ваквата трансформација се јавува само во случај на закана од истребување на еден вид. Со промена на полот, мечувалците се обидуваат да го зголемат населението. Во заробеништво, ако мажјакот не остане во аквариум, една од женките може да стане него.

За целосна репродукција дома, не се препорачува употреба на таков индивидуа. Таквото машко ќе даде потомство само на женско. Енката, претворена во машко, не само што го копира однесувањето на момчињата. Таа ја губи можноста да се носи и раѓа риби.

Знаци на бременост

Обично, зрелоста кај жените во целост се јавува за 8 месеци, но има и исклучоци. До ова време, треба да ги создадете сите потребни услови за мрестење и да започнете со размножување. Процесот на оплодување кај мечувалците трае поинаку. Зависи од тоа колку пати женката веќе се парела. Ако ова е нејзин прв пат, максималниот период е 2 дена. Бременоста трае 4 до 6 недели.Што го одредува точниот период на гестација:

 1. Квалитет на диета и фреквенција на хранење.
 2. Температурни индикатори на вода во аквариум.
 3. Осветлување.
Femaleенски мечувал
Визуелно, бременоста на женски мечеви е скоро невозможно да се утврди

Процесот на ѓубрење на јајца кај машко машко се јавува во внатрешноста на женскиот пол. Да се ​​утврди дека рибата е бремена е исклучително тешко. Само искусен специјалист може да го стори тоа. Покрај тоа, голема е веројатноста да се збуни женско носење пржено со голема риба.

Знаци на бремена примерок на мечувалец и нејзиниот изглед:

 1. До крајот на гестацискиот период, стомакот на поединецот станува очигледен и голем.
 2. Контури може да се видат на стомакот. Тој е квадрат во форма.
 3. Темно место е забележано во областа на аналниот перка.

Раѓање на СРЈ

Може да разберете дека породувањето започнува со фрлање на индивидуа преку аквариум. Стомакот му станува квадрат. Најчесто, мечувалците раѓаат наутро. Бројот на родени СРЈ едновремено може да достигне до 200 парчиња. Родената риба треба да се остави во садот со мајката.

Сорта пржете
Еден женски мечувалец може да донесе до 200 пржени истовремено

Размножување на мечувалци во аквариумот може да се случи постојано. За ова, температурните показатели на водата не треба да паѓаат под 26 степени. Ако бремената жена е сместена во посебен сад или преградата не може да ја држи сопственикот, ќе бидат потребни густи грмушки во аквариумот. Тие се потребни за да може жената во трудот да се скрие таму во најсуштинскиот момент. Машки СРЈ роден во аквариум не треба да остане во него засекогаш. Откако ќе достигнат зрелост, треба да бидат во затвор.

Потомство

Потомството на мечувалците бара добра и квалитетна исхрана. Тие се многу активни и прилично големи. Првата недела од постоењето е исклучително важна за здравјето на СРЈ. Овој период го одредува животниот век на поединецот и неговите други карактеристики, затоа, од самото раѓање, рибите бараат соодветна грижа.

Акваристите препорачуваат сите одгледувачи да изберат поединци. Најмалата и најслабата потреба да се уништи, оставајќи ја силната, убавата и активната. Во текот на животот, растот на мечувалците не запира. Но, нејзиниот интензитет се намалува со текот на времето. Количината на потребната храна зависи од големината, активноста на раст и возраста на рибата.

Меч риба
Првата недела од развој на СРЈ пржени влијае врз целокупниот животен век

Лошите услови на притвор доведуваат до влошување на изгледот на мечувалец. Неговата боја се менува, а дефектите се појавуваат на перките, па затоа е многу важно аквариумот да биде простран за активно пливање. Треба да има доволен број на различни растенија.

Хранење риба од новороденче

Отпрвин, ќе мора да го нахраните СРЈ барем 4 пати на ден. По 2 месеци, оброците се намалуваат на 3 пати.

Меѓу основните производи за СРЈ се:

 1. Наупилија Артемија.
 2. Chолчка од јајца од пилешко или плаша.
 3. Спирулина.
 4. Специјални снегулки со влакна.

За брз раст и светла боја, се препорачува комбинирање на добиточна храна со спирулина. Исхраната треба да содржи доволно растителни влакна, затоа што во дивината, нивната храна се состои главно од растенија. Да се ​​исхраната беше целосна, треба да користите растителни снегулки. Можете да хранате риби не само со свежа храна. Замрзната храна е исто така погодна..

Храна за мечеви
Спирулината и урданото млеко се важни адитиви во исхраната на СРЈ.

Olkолчка од јајца е поволно опкружување за размножување на штетни микроорганизми, затоа мора да бидете претпазливи кога го користите. Во загадена вода потомството нема да живее долго. Во исто време, нејзината честа промена е голем стрес за млади животни, така што обемот на жолчка во исхраната треба да биде минимален.

Како врвен облекување, можете да користите јогурт. Не загадува вода и е исклучително корисен за младите организми. За да се подготви храна со таква компонента, потребна е врела вода. Се меша со јогурт, откако ќе го преклопите, се фаќаат снегулки од казеин. Се мие во вода и се става во аквариум..

Водолија Аквариум
Мечурки се лесни за раси дома

Можете да готвите прозапани со храна. Може да се чува не повеќе од 4 дена во фрижидер. Користете застоени производи е неприфатливо. Храната за СРЈ треба да биде со највисок квалитет. Со возраста, нивната диета станува поразновидна..

Мечевите риба се одлични за одгледување дома. Тие добро се здружуваат со другите жители на аквариумот. Процесот на спарување може да се спроведе и во општ капацитет, и во посебен. Поединците се оплодуваат лесно. За да го направите ова, само треба да ги обезбедите потребните услови за живеење.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Размножување на мечови од аквариум дома