ma.AquaFans.ru

Одгледување риба во бестер - хибрид на степлет и белуга

Едуците се признаваат како највредните видови што живеат во руските резервоари. Главните живеалишта на таквите риби се морињата, но нивниот улов се зголемува како резултат на одгледување во риболов езерца. Идеална опција за одгледување во езерца се смета дека е покрај рибите. Овој вид е хибриден, но ги освои срцата на многу риболовци уште од неговото одгледување..

покрај тоа
Риба риба од есетра од бестер се смета за најдобар вид за одгледување во езерца.

Приказна за појава

Историјата на одгледување бестер започнува во 1952 година, кога професорот Николикин, заедно со неговата сопруга, решија да го импрегнираат кавијарот од белуга со млеко. Откако ќе се прецрта „белуга-стерлетата“, никој не очекуваше дека ќе стане нова насока во риболов, но една недела подоцна, СРЈ се појави од кавијар.

Не се знаеше колку време ќе трае пред да созрее рибата, бидејќи стелетата созрева на возраст од 6-8 години, а белугата зрее на 5-6 години. Но, овде, научниците беа претставени со изненадување, бидејќи машките созреаа на 3-годишна возраст. Меѓутоа, кај жените, сè поминало многу покомплицирано, затоа што тие се замрзнале во втората фаза на созревање заради фактот што немало акумулација на жолчка, на која се храни ембрионот.

освен хибрид
Бестер беше одгледуван со вкрстување на Белуга и Стерлет

Експериментот беше продолжен во 1963 година, кога хибридите беа транспортирани во потопла клима. Севкупно, во текот на летото, женките достигнаа пубертет, а една година подоцна се појавија хибриди од втората генерација.

Рибите го добија своето име од професорот Николикин, тој едноставно ги додаде првите слогови на рибните сорти, но како резултат излезе англискиот збор „најдобар“, што се преведува како „најдобар“.

Надворешни карактеристикиБестер е хибрид што по својот изглед практично не се разликува од другите видови на риби од есетра, а по неговото тело има јасно дефинирани редови на грешки во коските (вкупно 5).

Детална студија за изгледот на хибрид може јасно да се направи разлика карактеристики на секој од „родителите“:

 • има два пара антени лоцирани под замката, што е типично за белуга - тие можат да бидат срамнети со земја или малку брановидна со лисја додатоци;
 • устата е претставена во форма на средна форма, во белуга - лунаат, во стерлета - попречно;
 • бојата може да варира од стерилна до белуга - од светло-кафеава до црна.

Постои поизразен контраст помеѓу темниот грб и светлината на стомакот од другите претставници на есетра.

Сорти на Бестер

Бестер е риба чие одгледување веќе се стекнало со индустриска скала, но далеку од сите рибари знаат дека има неколку варијанти на бестер. Меѓу типовите присутни денес Се разликуваат следниве:

 1. Буртевски - хибрид формиран како резултат на вкрстување на женска Белуга и машки Стерлет, за прв пат бил одгледан во 1952 година. По својот изглед, повеќе личи на стерилен. Пубертетот кај мажите се јавува на возраст од 4 години, а кај жени на возраст од 8 години. Широко се користи за производство на црн кавијар за храна.
 2. Аксајски - хибрид создаден со вкрстување на женски стерлета и машко Белуга, за прв пат бил одгледан во 1958 година. Однадвор, тој е повеќе сличен на стелет, но има големи димензии и тежина. Се одликува со ран пубертет, женките достигнуваат зрелост на три години, а машките на возраст од две години..
 3. Внировски - хибрид одгледан со преминување на машкиот Бестер и женката Белуга, за прв пат се појави во 1958 година. Однадвор наликува на белуга, поголема во големина од Берцевски и Аксајски. Пубертетот се јавува кога мажите достигнуваат 8 години, а женките достигнуваат 14 години. Таа се карактеризира со неколку пати поголема плодност од другите видови на бестер.

Карактеристики за одгледување

Одгледување на овој хибрид бара засилено хранење. Оптимални индикатори за температура за одгледување овој вид риби се индикатори од 20 до 25 степени, затоа, одгледувањето на овие лица во езерца е подобро да се спроведе во јужните региони на Русија.

Во случај на комерцијално одгледување риба, соленоста на водата треба да биде 10–12%, со оглед на тоа што подобрата се развива многу подобро во зовриената вода отколку во свежата.

За време на инкубацијата на јајца и за време на растот на ларвите, соленоста на водата мора да се намали на 2-3%.

Најдобро е да се посветам во поликултура со риби кои се хранат со вегетација, на пример, сребрен крап и крап од трева, тие не се натпреваруваат со него за исхрана. Строго е забрането да се одгледува заедно со крап, бидејќи овие видови риби сериозно се натпреваруваат едни со други..

Репродукција на бестер во езерца се врши само вештачки и вклучува неколку фази:

 • набавка на висококвалитетни производители на стерили и белуга;
 • добивање зрели сексуални производи и процес на ѓубрење на јајца;
 • расте ларви;
 • подготовка на езерца за порибување;
 • растејќи покрај тежина до 3 грама;
 • ослободување на риба во езерца за понатамошен раст.

Усогласеноста со сите овие фази ви овозможува да пораснете голем број на избегнувања.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Одгледување риба во бестер - хибрид на степлет и белуга