ma.AquaFans.ru

Чинц мечувалци: размножување, хранење, чување, фотографија, видео.

Swordsman Калико е слатководна риба од семејството Пицелија. Поради необичната триколорна боја на вагата, овој жител на подводната околина го доби ова име и е популарен кај сопствениците на аквариуми. Татковината на мечувачите е Јужна Америка, тие живеат во постојана вода или во реки со слаб мирен тек.

Овој вид аквариумска риба се појави во средината на дваесеттиот век, кога московските одгледувачи одлучија да го преминат црвениот мечувалец со мечувалец АХА. Како резултат на потомството беше прекрстено со мечувалци од тигар, а како резултат, со мешање на голем број на бои, оваа риба се покажа.

Одгледување

Мечувалец е едноставна и без проблем риба во однос на размножување. Ако ги исполните сите услови на притвор, тогаш животните лесно ќе се одгледуваат. Сексуалната зрелост кај жените е достигната на 6-8 месеци од животот, сепак, интересно, рибите можат да забременат уште пред пубертетот.Овие миленичиња во аквариумот се живописни, па помфрит се појавуваат веќе доста силни и независни. Самото раѓање носи околу 30 дена. Два дена пред планираното раѓање, очекуваната мајка треба да биде преместена во посебен аквариум со изобилство на вегетација, во која младите животни можат да се кријат.

Подобро е да се изолира женката веднаш од СРЈ, бидејќи таа нема да пречи да јаде сопствено потомство. Новороденчињата можете да ги нахраните со рендан жолчка од јајце, како и со сува рендана дафнија.Карактеристики на хранење

Необични риби во хранење, иако сакаат многу разновидност, мечувалците од чинц треба да добиваат и растителна и добиточна храна, благодарение на ова тие ќе имаат извор на сите потребни материи. Исто така, овие риби не треба да се пренатрупаат, бидејќи се склони кон дебелина..

Услови на притвор

Мирен поглед на училишните стада може да се задржи кај сите други агресивни видови риби, по можност иста големина и слични во услови на притвор. Не е препорачливо да ги чувате со видови на бавни превези риби, бидејќи можат да ги грабнат перките. Неколку мажјаци не треба да се држат заедно, затоа што можат да започнат да се натпреваруваат едни со други, да осакатуваат или да убиваат дури. Би било убаво да ги чувате со полжави, како ампули, за да можат да го изедат остатокот од храната што стои зад нив, за да ова не доведе до распаѓање. Препорачливо е аквариумот да биде опремен со филтер, задно осветлување и аерација. Рибите не треба голем волумен на аквариум, за мало стадо, акваите од 40-50 литри би биле совршени, саканата температура е 20-23 C.

Неверојатна карактеристика на мечували од шинц

Мечувалците на Чинц имаат неверојатна способност. Тие можат да го променат полот, ако само женките живеат заедно. Со промена на полот кај жените, аналниот перка се претвора во орган-копулативен орган. Во овој случај, потомството на оваа риба ќе биде 90% женско

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Чинц мечувалци: размножување, хранење, чување, фотографија, видео.