ma.AquaFans.ru

Најмалата риба на светот

Во изминатите неколку децении, таква насока како нано-аквариум започна да се развива во бизнисот со аквариумот. Името зборува сам за себе - ова се мали аквариуми со капацитет до 30 литри, како по правило. Се разбира, жителите на нано-аквариуми се специјални риби - најмалите.

Среќна риба со должина од само 8 милиметри се наоѓа во некои индонезиски мочуришта на островот Суматра. Научниците, земајќи ја прва како СРЈ, gave го дадоа латинското име Paedocypris Progenetica, ја класифицираа како најблизок роднина на славниот зебрафиш од семејството крап, и ја препознаа како најмал `рбетник на планетата.

За да преживее во екстремни услови, еволуцијата го спаси Paedocypris Progenetica од многу од функционалните атрибути на огромното мнозинство риби:

  • телото е скоро транспарентно;
  • коскениот костур се состои од неколку ситни пршлени;
  • нема знаци на краниумот, што го прави минијатурниот мозок целосно незаштитен.

Theенката од оваа риба лежи само неколку јајца, скоро невидливи за човечкото око. Не е познато дали таквата риба се чува дома..

Малку е веројатно, бидејќи бара многу посебни услови - многу кисела вода (pH = 3).

На Филипините, постои уште една средна средба - мистицитис. Малите телиња од 13 мм-телиња се добро познати на локалното население, кои ги прават многу вкусни сушени колачи. Поради ова, рибите сега стануваат се поретки и е на работ на целосно истребување.

Најмалата риба во Европа се смета за џуџест губит Гилет. Ова мало живо суштество е откриено во морето во близина на Шетландските острови. Рибата има боја што овозможува лесно да се спои со дното, покриена со школки, што спречува добро проучување на неговата структура и навики.

Парсирање - ситни жители на аквариум

Парсинзите се најмалите познати жители на минијатурни аквариуми. Ова не важи за сите видови на овие домашни риби..

Големините на микровите на Борарас (парсирање микро, или трошка), како и Boraras naevus (парсирање nevus или јагода) во зрелоста не надминуваат 13 мм.Под природни услови, овие претставници на семејството ципранид живеат во свежи води со слаба струја во Југоисточна Азија. Благодарение на развојот на нано-аквариуми, таквите мали риби станаа доста популарни..

Во природата, овие бебиња живеат со плитки резервоари, како што се мочуриштата, пловните полиња и оризовите полиња. Водата таму е претежно чиста и има голем број на подводна вегетација. Во сезоната на дождови, површината на поплавена површина се зголемува, така што рибите имаат уште повеќе простор за живеење.

Создавање пријатна куќа за анализа, препорачливо е да се фокусирате на нивниот природен биотоп и густо да се засади аквариум со подводна вегетација, во лавиринтите на лисјата од кои прстите трошки лесно ќе се маневрираат и врева.

Парсирање јагода.

Не треба да заборавиме на лебдечки растенија и разни грицки кои можат да распрснат светлина и да создадат засенчени области во аквариумот. Покрај тоа, таквото аквакапирање ќе му даде на аквариумот природен изглед и ќе го направи да изгледа како прозорец во резервоарите на Југоисточна Азија.

Препорачани параметри за вода:

  • температура: 20-28 ° C;
  • киселост: 6.0-7,0 pH;
  • цврстина: 2-10 dH;
  • филтрацијата треба да биде слаба, не создавајќи јака струја, бидејќи примероците потекнуваат од тела со течење на вода.

Малите анализи се однесуваат на микро-предатори, во природата се хранат со мали инсекти и нивни ларви, зоопланктон и безрбетници. Во домашен аквариум, тие можат да се хранат замрзната храна, како што е дафнија или артмија nauplii.

Одличен третман за парсирање е микробранови, на пример, нематоди. Тие се особено важни во исхраната на производителите, бидејќи им помагаат да формираат висококвалитетен кавијар и млеко, што позитивно влијае на здравјето на потомството.

За да се направи рибата да се чувствува во услови блиски до природните, дното на аквариумот е покриено со сушени лисја од дрво. Тие постепено се распаѓаат во вода и стануваат живеалиште на разни корисни микроорганизми..

Танините ослободени за време на распаѓањето помагаат да се намали цврстината на водата и да се промени нејзината боја во потемна боја.

Нема потреба да се изненадуваме ако во нано-аквариумот со парсирање водниот медиум малку ќе личи на чај во боја.

Рибите обично содржат стада од 6 до 15 лица во аквариуми со капацитет не повеќе од 30 литри.

Одгледување мал парсирање

Веројатноста за одгледување се зголемува ако парсирањето се храни со жива храна. За време на создавањето на парот, жолтата боја на машките станува многу светла, а телата на женките, напротив, се вртат бледи, абдоменот им отекува.

Мрестење на рибите е толку брзо што не можете да го забележите. Како по правило, започнува рано наутро. Јајцата се поставени на малите лисја на растенијата во аквариум. Има многу малку од нив - од 12 до 18 години.

Иако родителите можат да јадат потомство, тие не се толку активни во лов на нив (во споредба со другите видови на циприниди).

Ларвите се изведуваат по неколку дена, по што поминуваат уште еден ден во стационарна состојба. Штом ќе се реши жолчката кесичка, малолетните лица започнуваат активно да пливаат во потрага по храна. Најдобро е да започнете да го храните „жива прашина“, и како што растат пржените, префрлете се на жолчка од јајце и артемија наупли.

Во принцип, пар парсирање - најмалата аквариумска риба - исто така може да се содржи во литар нано-аквариум. Но, ќе изгледа најспектакуларниот аквариум од 15 литри, каде има доволно простор за јато од овие фризови малечки. Точно, во домашните продавници за миленичиња, двата вида се доста ретки..

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Најмалата риба на светот