ma.AquaFans.ru

Најголемата риба во светот: топ 10 најголеми поединци на планетата земја

Многу луѓе погрешно веруваат дека најголемата риба во светот е кит. Но, ова е апсолутна заблуда, бидејќи се однесува на цицачи. Китот со сигурност може да се нарече најголемо животно на Земјата. Но, ако зборуваме за тоа која е најголемата риба во светот, тогаш статистиката е различна, а снимените показатели се разликуваат малку од неофицијалните.

Атлантска сина марлинска фотографија
Китот е далеку од најголемата риба

Сом и Атлантик Сина Марлин

Ако се засновате на општо прифатена статистика, тогаш можете да следите одредена секвенца. За да го направите ова, одберете го ланецот што се состои од 10 најголеми риби во светот во обратен редослед.

Сом може да порасне до 5 m, а нивната максимална маса може да биде околу 400 кг. Меѓутоа, бидејќи инциденцата на ловокрадство неодамна се зголеми, тешко е да се сретнат риби со оваа големина. Исто така вреди да се размисли за тоа големината и тежината на сом ќе зависи од нејзината возраст.

Вреди да се напомене дека максималната старост на сом е 30 години.

Фотографија сом од риби
Сом може да достигне околу 5 метри во должина

Овие суштества се термофилни и обично пливаат во сливовите на морињата Арал, Црно, Касписко и Азовско Море. На територијата на руските резервоари, сом може да се нарече најголем предатор. Во основа, овие риби живеат во длабоки дупки на дното, лоцирани далеку од каналот. Поединците не сакаат силни струи и тивки почви, затоа излегуваат од нивните засолништа главно само за да ловат.

Деветтото место меѓу најголемите риби во светот belongs припаѓа на синиот марлин на Атлантикот. Ова суштество припаѓа на видовите риби од фино зрачење кои припаѓаат на семејството на марлин. Максималната должина на една личност е околу 5 m, а масата може да достигне до 820 кг. Сепак, вреди да се напомене дека овие показатели се досега највисоко забележани. Сините марини се термофилни, претпочитаат да бидат во вода, чија температура е од 22 до 30 степени. Овие риби се наоѓаат исклучиво во Атлантскиот океан..

Во ова видео ќе научите повеќе за 10 гигантски риби:

Марлините се риби преселници. Тие се подготвени да патуваат огромни растојанија, притоа не секогаш да се враќаат назад. Од оние лица што биле обележани, некои сепак се вратиле во своето вообичаено живеалиште, но тоа не е доказ за нивната постојаност.

Alesенките се многу поголеми од машките. Пубертетот се јавува веќе на четиригодишна возраст. До ова време, тежината на една женка е повеќе од 50 кг. Мажјаците тежат максимум 45 кг до оваа возраст. Возрасните лица јадат други риби - лигњи, скуша, итн..

Ларви со сина марлин се хранат со ларви на други риби, планктони, вклучувајќи зоопланктон.

Месечина риба фотографија
Оваа риба е како месечината

Месечината риба и мако

Рибата, која изгледа како месечина, е во состојба да порасне до максимум 3 м. Неговата маса во исто време достигнува 1400 кг. Во својата форма, нејзиното тело изгледа како чинија - исто овално и срамнети со земја. На овој вид риба му недостасува целосно каудална педанкул и перка на опашката: има перка што имитира перка. Нема грбови на дорзалните и аналните перки. Кожата на возрасните е доста густа и еластична, покриена со мали туберкули. Месечината риба може да се најде во тропските води на три океани:

  • Тивка;
  • Атлантик
  • Индиски.
Фотографија од ајкула Мако
Мако е на 7-то место

Понекогаш оваа личност се наоѓа во балтичките и медитеранските мориња, како и на крајбрежјето на полуостровот Кола. Првично, овие претставници на фауната се сметаа за прилично лоши пливачи кои не можеа ниту да пливаат против плимата и осеката. Но, врз основа на некои студии, евидентирана е максимална брзина на риба - повеќе од 3 км на час.Седмото место меѓу најголемата риба на планетата е окупирано од ајкулата „мако“, чија максимална снимена должина е 4,5 м., Често се нарекува ајкула од црно-муцка и скуша, но првото име е почеста. Индивидуата припаѓа на семејството харинга. Ајкулата исто така не може да се нарече брзина. Во своето природно живеалиште, може да се најде во топлите води на морињата и океаните со тропска клима.

Вреди да се напомене тоа Ајкулата на Мако е опасна за луѓето. Во моментов се евидентирани голем број на ситуации во кои оваа личност се повлекувала на некоја личност.

Однадвор, изгледа како вообичаените претставници на ајкули. Телото е прилично издолжено, носот е остар, грбот е сив, абдоменот е побелен. Како и другите типови на харинга, мако благодарение на ендотермија е во состојба да ја регулира телесната температура, правејќи го повисоко од температурата на околните води.

Поединецот се храни главно од коскени видови живи суштества, но може да јаде и други жители на морињата и океаните. Репродукцијата се јавува со oviposition со оофагија.

Фотографија на тигар ајкула
Ајкулите од тигар достигнуваат околу 6,5 метри во должина

Тигар и бели ајкули

Тигар му припаѓа на семејството на сиви ајкули. Луѓето честопати ја нарекуваат леопард. Максималната должина на оваа личност е скоро 6,5 м. Масата може да достигне еден и пол тони..

Во природното живеалиште на овие претставници на фауната е можно да се види во суптропските и тропските солени води апсолутно низ целата планета. Нивната главна разлика е апсолутно отсуство на одвратност, бидејќи овие ајкули јадат апсолутно сè. По сечењето на стомаците на овие лица, пронајдени се животински влакна, кравички копита, ѓубре, вклучително и конзервирана конзерви, пакувања цигари, па дури и кеси од јаглен.

Ајкулите од тигар се сметаат за чистачи; исто така се забележани случаи на канибализам. Еднаш додека фати една ајкула од тигар, друга пливаше и ја изеде. Но, таа не се снајде доволно од ова, го уништи мамката, а потоа фатена на јадица.

Ова суштество е многу опасно за луѓето, бидејќи често плива во плитките води. Во исто време, многу големите димензии на ајкулите од тигар не се пречка за ова..

Петтото место по рејтинг на најголемата риба што живее во океаните и морињата е зафатено од големата бела ајкула, која расте на 5,3 м. Максималната маса е скоро 2 тони.И покрај тоа што се работи за тигарските ајкули кои пливаат најчесто во плитка вода , пријавени се повеќе случаи на напади врз луѓето со учество на бело. На пример, во 2000-тите беа забележани околу 150 напади на оваа индивидуа врз луѓето, од кои 30 завршија со смрт на жртви.

Врз основа на статистичките податоци, може да се заклучи дека одличните бели ајкули се сметаат за најопасни за луѓето во споредба со другите раси на овој вид. Беа снимени напади на овие суштества на големи чамци и чамци. Тие го турнаа бродот во лице. Влијанието беше толку моќно што луѓето на палубата паднаа во вода, а чамецот се капсулира.

Фотографија на одлична бела ајкула
Белите ајкули се сметаат за најопасни видови ајкули.

И покрај фактот дека белите ајкули не можат да се нарекуваат сештојади, како што се ајкулите на тигарите, тие исто така сакаат да пробаат сè на свои заби. Но, ако на предаторот му се даде избор на различна храна, тогаш таа ќе го избере она што веќе го пробала. Ако овој избор не се обезбеди, тогаш поединецот ќе го јаде она што го нудат. Мошне често, белите ајкули одземаат нуркачи за обележани цицачи, кои оваа риба јаде со големо задоволство.

Филмот „Вилици“, кој го снимаше познатиот режисер Стивен Спилберг, им покажува на гледачите дека овие ајкули се еден вид убиец автомобил на луѓето. Всушност, овие суштества ја јадат својата вообичаена храна и скоро никогаш не ловат некоја личност за одредена цел.

Фотографија на поларната ајкула од Гренланд
Поларната ајкула има експресивни карактеристики.

Гренланд Полар и Белуга

Поларната ајкула на Гренланд често се нарекува и малолетна или атлантска поларна ајкула. Максималната должина на една личност може да достигне до 7,5 m, а масата - до еден и пол тони. Ова суштество е прилично бавно, јаде главно мала риба и морков, но нема да одбие да јаде мали поединци како самиот себе. Од сите претставници на ајкули, полот на Гренланд се наоѓа во студените води на северниот брег Атлантскиот Океан во близина на земји:

  • Данска
  • Русија
  • Соединетите држави;
  • Норвешка
  • Германија
  • Канада
  • остров на Гренланд.

Официјално, не е регистриран ниту еден напад на овие лица врз луѓето, но тоа веројатно се должи на нивниот опсег. Ајкулите од Гренланд можат да се наречат штетници, кои често кинеат мрежи и јадат плен на рибарите. Оние, пак, ако го фатат, отсечете го перка што се наоѓа на опашката и повторно го фрлаат во морето.

Белуга припаѓа на семејството на есетра. Според неофицијалните податоци, оваа риба е во состојба да расте во своето природно живеалиште до 8,9 м, а нејзината тежина може да достигне и до 2 тони. Ако зборуваме за фатени лица, фативме белуга, чија маса беше еден и пол тони и должина од 4,2 м. Белугас се сметаат за долги црвенила, тие можат да живеат и до 100 години.

Фотографија од риба Белуга
Овој вид припаѓа на семејството на есетра.

Овие претставници на есетра во природа живеат во Црното, Каспиското и Азовското Море. За време на мрестење, поединци пливаат во реки, главно Урал, Волк, Куру и Терек. На крајот на периодот, тие се враќаат на море.

Јајца од Белуга се сиви со црна нијанса. Кавијарот се смета за многу вкусен и скап. Претходно, тој беше увезен од Русија во странство, но во моментов има забрана за фаќање белуга заради зголемување на ловокрадството.

Фотографија на џиновска ајкула
Масата на слична ајкула може да биде 4000 кг.

Гигант и кит

Aиновска ајкула може да порасне долга 16 метри, но овие податоци се неофицијални. Максималната тежина може да биде 4000 кг. И покрај овие димензии, овој вид ајкули не претставува никаква опасност за луѓето. Овие суштества дури им овозможуваат на нуркачите да бидат што е можно поблиски до нив, додека тие се однесуваат прилично мирно покрај луѓето. Ако некој брод се приближува до риба, тогаш не се плаши или брза да се скрие од тоа.

Овие ајкули се единствените од ваков вид, таканаречените машки филтри. Тие не можат да апсорбираат вода јадејќи планктон, но тие минуваат течности целосно низ нивните жабри. Така, за 60 минути се филтрираат околу 60 тони морска вода. За да го направите ова, поединецот се движи со отворена уста. Околу 0,5 тони храна може да биде веднаш во стомакот на рибата.

Во моментов, бројот на џиновските ајкули се намалува, како резултат на ловост, честа заплетканост во мрежите за риболов, долга бременост и лошата стапка на наталитет.

Зборувајќи за тоа која риба е најголема во океанот, не може да се спомне китвата ајкула, која зазема водечка позиција во рангот. Должината на телото на една личност достигнува 20 m, а масата е до 5 тони. Како и џинските ајкули, кит не претставува никаква закана за луѓето. Имаше дури и случаи кога нуркачите ги допираа нејзините раце, па дури и се обидоа да возат одозгора. Ова огромно суштество главно користи планктон за храна, но не ја филтрира водата, туку ја проголта храната со течност.

Фотографија од кит ајкула
Оваа риба има срамнети со земја

Поединците најчесто пливаат во горните слоеви на вода. Максималната брзина во овој случај не е повеќе од 5 км на час. Најголемата риба на планетата живее во тропска клима, но во некои региони популацијата на ајкули од китови е многу поголема отколку во другите живеалишта. Рибите живеат главно во мали училишта, но може да се најдат и индивидуално. Понекогаш се случуваат масивни акумулации, најчесто тоа се случува на места со голема количина планктон, каде што рибите едноставно се групираат.

Зборувајќи за тоа како изгледа ова суштество, тогаш, за разлика од гигантот, китвата ајкула е доста тешко да се меша со друг вид. Оваа риба има масивно тело, главата е срамнета со земја. Устата се наоѓа на самиот крај на муцката, а не под неа, како многу претставници на ајкули.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Најголемата риба во светот: топ 10 најголеми поединци на планетата земја