ma.AquaFans.ru

Најголемата ајкула во светот: како се нарекува и изгледа, колку тежи

Ајкулите се многу антички и обични претставници на морската фауна (526 видови). Овие `рскавични риби со тело во форма на торпедо се појавија пред повеќе од 400 милиони години. Со неколку исклучоци, тие припаѓаат на вистински предатори и живеат во морска вода. Како и да е, 3-те најголеми ајкули во светот - големи мат, огромни и кит - се хранат со планктон и други ситници.

ајкула плива
Ајкулата живее во морињата и припаѓа на грабливи видови риби.

Рскавичен состав на риби

Скелетот на ајкула нема коски и се состои од сврзно ткиво, така што тие се нарекуваат `рскавица риба. Кожата е покриена со вага, која се состои од мали чешниња и наликува на шкурка. Каудалните перки се наоѓаат вертикално, во зависност од живеалиштето може да имаат различна форма. Вилиците се опремени со конусни заби кои постојано растат и се заменуваат доколку е потребно..

Ако има повреда на врските помеѓу централниот нервен систем и мускулите, тие можат да функционираат автономно.

Нискиот метаболизам и примитивната структура на телото доведоа до фактот дека ајкулите не можат да издржат подолги стресови, поради што можат да умрат. Тие дишат со помош на жабри, постојано минувајќи вода низ специјални празнини. Овие риби немаат мочен меур за пливање, а можноста за пливање совршено ја обезбедува многу голем црн дроб.

Добро развиено чувство за мирис помага да се пронајдат партнери плен и парење. Една од најголемите ајкули во светот, чеканот, е особено добра во мирис. Таа може да мириса на крвта во концентрација од еден на милион.

Одгледување во `рскавична риба се јавува во матката. Во живописни видови, младенчето е роден целосно формиран и подготвен за независен живот. Бременоста трае од неколку месеци до 2 години.

Најдолгата ајкула во светот - кит, достигнува 20 метри, а најмалото - џуџестиот шип, кој расте малку повеќе од 25 сантиметри. Просечната брзина е 8 км на час, но со забрзување може да достигне 20, па дури и 50 км на час.

Најголем погледНајголемата ајкула во светот беше наречена кит заради нејзината големина. Просечната должина на ова чудовиште е 12 метри, а максималната е 18-20 м. Тежи околу 12 тони, сепак, познати се случаи на фаќање на дваесет тони примероци.

кит ајкула
Кит ајкула - најдолгата ајкула во светот

Theивеалиште на кит ајкула е тропската ширина на океаните. Пливаат бавно (5 км на час) и не потонуваат до длабочина. Тој не е вистински предатор и е безбеден за луѓето. Се храни со планктон, мала риба и ракчиња, филтрирајќи храна од вода помина низ посебен апарат.

Обично можете да најдете мали групи на ајкули, кои се состојат од неколку лица. Во региони со голема количина храна, рибите можат да се најдат во големи стада. Во потрага по планктон направете долги миграции.

До денес, овој уникатен вид е малку проучен. Не е познато што точно најголемата ајкула во светот води начин на живот. Особеноста на размножување и големината на населението, исто така, останува мистерија. Во 2016 година, најголемата од постојните риби беше прогласена за загрозена вид, затоа, во повеќето земји беше воведена забрана за нејзино лов..

Можете да видите како изгледа најголемата ајкула во светот со посета на јапонскиот аквариум Aura Shuraumi кој се наоѓа на Окинава. Содржи 7-метарско машко - најголемиот примерок кој живее во заробеништво.

Топ 10 џин ајкули

Ајкулите се доста разновидни, многу од нив достигнуваат големи димензии. Рејтингот ја покажува најголемата `рскавична риба на планетата Земја.

Топ 10:

 1. Кит. Несомнено, таа е лидер (прво место).
 2. Џин. Има должина од околу 10 метри и тежи до 4 тони. А карактеристика на оваа гигантска ајкула се нејзините многу големи уста и жабрени цепнатинки. Се храни со планктони и морски ситници, пливање со отворена уста. За еден час, 2 илјади тони вода минува низ апаратот за филтрирање риби. И покрај прекрасниот изглед, тоа не е опасно за луѓето. Поради опаѓање на популацијата, во моментот е класифицирана како загрозен вид..

  џиновска ајкула
  Theиновската ајкула достигнува должина од 10 метри

 3. Поларна ајкула од Гренланд. Достигнува должина од 7 метри и тежи еден и пол тони. Livesивее во студените води на Арктичкиот океан и зоната Северноатлантска. Се одликува со долга глава, што е четвртина од целото тело. Има рекорден животен век кај `рбетниците - околу 300 години. Се храни со жива и мртва риба..
 4. Бела. Достигнува 5-7 метри, а женките обично се поголеми од машките. Livesивее низ океаните и е најголемата предаторска риба. Таа се стекна со слава како канибал поради честите напади на пливачите, па дури и чамците. Стомакот е обоен бел, а грбот и страните се сиви, што е многу корисно во однос на маскирање.
 5. Пелагичен Магмут. Откриено е во 1976 година, но не е проучено многу. До денес, пронајдени се 102 претставници на овој вид. Најголемата фатена риба е долга 5,7 метри, која е една од 3 ајкули кои се хранат со планктон..
 6. Тигар (леопард). Најчестиот вид ајкула. Поединецот има должина од 5,5 м. Livesивее во топли води, особено вообичаен во близина на островите на Тихиот океан. За една личност е голема опасност. Бојата на тигарот е карактеристична во рана возраст, кај ајкулите кои растат со должина од повеќе од 2 метри, лентите стануваат досадни.

  тигар ајкула
  Ајкулата од тигар претставува голема опасност за луѓето

 7. Iantиновска ајкула со чекан. Се разликува во оригиналната форма на главата и достигнува должина од 5 метри. Предатор е потенцијално опасен за луѓето. Води осамен животен стил и е вообичаен во тропските води..
 8. Морска лисица. Така се нарекува благодарение на опашката, што е половина од големината на телото. Вкупната големина на оваа необична ајкула е 5-6 метри. Издолжениот горен дел на каудалната перка се користи како оружје за пораз на пленот. Тие претпочитаат да живеат на отворен океан на длабочина од половина километар. Нема регистрирани човечки напади.
 9. Шестоаголник. Livesивее во крајбрежните води, но може да потоне на длабочина до 2,5 км. Дистрибуирани во тропските предели и суптропиците. Максималната должина е 5,4 м, просекот е околу 4 м. Не е опасна за луѓето, тоа е комерцијална риба.
 10. Мако. Прилично агресивен изглед. Младенчињата во матката почнуваат да ги јадат своите браќа веднаш штом имаат заби. Ајкулите кај возрасните имаат должина на телото од 3 до 4,5 m и се карактеризираат со неверојатна брзина на движење, достигнувајќи 70 км на час. Забележани се напади на луѓе и мали чамци.

Популарни грешки и митови

Сликата на немилосрдна машина за убијци, исфрлајќи ги просторите на океанот во потрага по мирис на крв, е цврсто вметната во ајкулата. Таа ги следи поединечните пливачи и сурфери, подготвени со задоволство да уживаат во човечкото месо. Создавањето таква слава е виновно за уметнички дела, вклучително и филмови кои доведоа до распространети заблуди:

 1. Illsивовите од ајкули се дизајнирани на таков начин што таа не може да дише ако лежи или мирува. Многу поединци можат лесно да пумпаат вода самостојно, потпирајќи се на дното.
 2. Ајкулите се хранат со луѓето и честопати ги напаѓаат. Човекот не е вообичаена храна за овие риби. Нападите се прават само од неколку типови, како по правило, ова се случува погрешно. Victimртвата обично умира од загуба на крв или се удави, но не јаде.

  голема ајкула
  Повеќето видови ајкули намерно не ги напаѓаат луѓето

 3. Голема брзина. Ајкулите се способни за брзо скокање и забрзување на гром во потрага по плен. Вообичаената брзина на движење е мала, не надминува 8 км на час. Со продолжено забрзано движење, поединец може брзо да умре.
 4. Преосетливост на крвта кај луѓето. `Рскавичните риби од кое било растојание чувствуваат крв, но не разликуваат чија е.
 5. Омниворе Секој вид има своја омилена храна, што е подобро да чекате отколку да брзате за сè.
 6. Отсуство на карцином. Оваа заблуда не беше потврдена со продолжено набудување на ајкули. Тие се подложни на карцином, особено во загадена вода..

Застрашувачкото ореол на озлогласеност околу ајкулите е само фикција што има малку врска со реалноста. Дури и најголемиот претставник не претставува ни најмала опасност за луѓето. Но, неконтролираното улов на овие риби од страна на луѓето може да доведе до истребување на видови.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Најголемата ајкула во светот: како се нарекува и изгледа, колку тежи