ma.AquaFans.ru

Репродукција и размножување на мечувалци

Репродукција и размножување на мечувалци

Репродукција и размножување на мечувалци

Мечувалци (Xiphophorus helleri) припаѓаат на семејството на риби од Печилија. Xiphophorus helleri е преведен од грчки како „ксифос“ - меч, „форос“ - што треба да се носи. Префиксот „Хелери“ беше доделен на мечувачите именувани по германскиот природен научник Карл Бартоломеус Гелер, кој прв ги фати овие риби во мексиканските езера и безбедно ги транспортираше во Европа.

Одгледување и одгледување мечувалци е апсолутно едноставна задача. Тоа е како размножување и други добиток. Можеме да кажеме дека размножувањето на мечувалци всушност се случува самостојно.

Пубертетот на мечови се појавува на возраст од 5-6 месеци. За одгледување (и за нивна сопствена удобност) се препорачува рибата да се чува во пропорција од една машка до три женки. Во процесот на додворување за женката, машкото изведува еден вид танцување со парење - движења со шатл напред и назад.

како да се утврди полот на мечувачите, машки и женски

Оплодувањето на зрели јајца се јавува во внатрешноста на жената. Овој процес може да трае неколку дена. Интересна карактеристика е што некогаш оплодената женска мечувалка може неколку пати да роди потомство, дури и во отсуство на машко.

Времетраењето на бременоста на женскиот мечувалец е 4-6 недели. Овој период зависи од параметрите на аквариумската вода, температурата, осветлувањето и хранењето..

Бремената жена има целосен абдомен и има „црна точка на бременоста“ под нејзината опашка. Се верува дека неколку часа пред раѓањето стомакот на жената станува квадрат, женката почнува да се движи поактивно, брзајќи нагоре и надолу по стаклото на аквариумот.бремена жена мечувалец

бремена жена мечувалец

Пред да се породи женка, стомакот станува голем и се појавува црна дамка во аналниот перка.

Едно време, женскиот мечувалец метеше од 15 до 100 или повеќе пржени. Мрестење обично се појавува наутро. Со изобилство на исхрана и температура на водата од 26-27 ° C, породувањето може да се случи месечно. Клучот за добро размножување и репродукција на мечувалци е отсуството азотни соединенија во домашниот аквариум.

На фотографијата, машкиот и женскиот мечувалец

Фотографија на машки и женски мечувалци

Можеби најважното правило што мора да се почитува при одгледување на мечувалци е грижата за опстанок на малолетни лица. За жал, производителите јадат свои потомци, а со оглед на фактот дека СРЈ на мечувалците се прилично големи и светло обоени, овој процес се претвора едноставно во истребување. Во природата, мечувалците никогаш не го гледаат своето потомство, бидејќи пржените веднаш се рушат од струјата. Во аквариумот, родителите земаат пржени за храна.За да го сочувам потомството, густо засадувам аквариумски растенија со аквариумски растенија. Растенијата се поставени на дното на аквариумот, во колоната за вода и се особено густи на површината. Така, на малолетниците им се обезбедува засолниште „од злобните родители“ и повеќето пржени преживуваат.

Исто така, за зачувување на потомството, можете да користите специјални садници кои се дизајнирани како инка - женките остануваат во инка, а збришаните малолетнички испуштаат од инката во аквариумот за мрестење. Така, првично нема контакт помеѓу производителот и малолетни лица..

Третата опција за зачувување на потомството е да ги депонираат производителите веднаш по мрестење. Оваа опција е едноставна, но бара внимание и навременост од акваристот.


Фотографија малолетничка, пржени мечувалци

СРЈ мечувалци

По мрестење, женката е седиментирана и се обезбедува со изобилство хранење..

Првична храна за млади мечувалци - жив прав (наупли, ракчиња од саламура, циклопи, микроорганизми, ротатори, исечена тубула). Исто така, забележуваме дека буквално секоја „возрасна“ храна нанесена со прашина во прстите е погодна за хранење СРЈ. Тетра MinBaby е генерално одлична храна за бебиња - храна од висок степен во форма на микро-снегулки, обезбедувајќи целосна диета за дневна исхрана и здрав раст на СРЈ на украсни риби долги 1 см.

Храна за СРЈ аквариум риба

Во исто време, ако имате можност или кревате СРЈ елитни риби, најдобро е да ги хранат во живо добиточна храна. Ова се должи на фактот дека СРЈ на многу видови риби јадат само жив плен, главно затоа што тие генерално не ја перципираат стационарната храна како храна, барем на почетокот.

Една недела подоцна, младите мечувалци почнуваат да се кваси - поделени на силни и чизници и ги уништуваат слабите и неисправните.

Малолетните лица растат брзо, по два месеци мажјаците почнуваат да го менуваат аналниот перка, а до третиот месец мечот почнува да расте.

Кога чувате мечувалци од различни видови, се јавува независно кршење, како резултат на што понекогаш можете да добиете убави потомци.

Интересен факт од животот на овие риби е дека женскиот носител на мечот може во одреден момент да стане машко, односно да го смени полот. Ова се случува во услови на недостиг на машки и се објаснува со борбата за опстанок на видовите. Потомството на женска + поранешна женска двојка е скоро 90% од женски пол.

Разгледување и размножување на мечували видео преглед

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Репродукција и размножување на мечувалци