ma.AquaFans.ru

Ирис со три ленти

Ирис со три ленти
Извор: https://free-pet-wallpapers.com/Aquarium-fish-pet-wallpapers/Freshwater-fish/Melanotaenia-trifasciata-aquarium-fish.html
Извор: https://bluegrassaquatics.com/media/catalog/product/cache/1/image/1200x1200/3349857272c895762683cc10c980c0b0/r/e/regenbogen2_3_550.jpg
  • Други имиња: Melanotaenia trifasciata, melaneotenia со три ленти.
  • Потекло: Австралија.
  • Големина: до 18 см.
  • Температура: 24–33 ° C.
  • Параметри на водата: pH 6,5-8, dkH 8-20.
  • Однесување: мирно, стално, активно.
  • Зачувување на тешкотиите: средно.

Опис

Еден од најистакнатите претставници на родот Виножито, овој вид се наоѓа само на северниот врв на Австралија, во регионите на Северната територија и Квинсленд. Како тропска риба, таа се наоѓа во скоро сите видови слатководни тела на вода, од мали реки до длабоки езера и мочуришта. Почесто може да се најде во про transparentирни води со песочно дно, како и меѓу густите густи растенија. Се чува на длабочина од 30 см до 2 м. Овој вид е добро прилагоден на сезонските климатски промени и задоволително постои во широк спектар на услови..

Структурата на телото е вообичаена за ирисот. Карактеристична карактеристика е нејзината боја, иако во голема мера зависи од регионот во кој живее оваа или онаа популација. Постојат многу подвидови кои обично се именувани по регионот каде што за прв пат биле откриени. Повеќето видови имаат темна лента што тече по телото од линијата на устата до каудалната перка. Над и подолу се уште две ленти, не толку забележливи како средните. Перките обично се светло црвени или портокалови..Во должина, овој вид може да достигне рекорд за виножита од 18 см, но треба да запомните дека во аквариум е речиси невозможно да се постигнат такви големини - максимумот на кој може да сметате е 10 см. таква светла боја - кај машката може да се забележи и грпка во горните и долните делови на телото, на исто ниво со цепнатинки. Машкиот каудален перка има поостри контури.

Услови на притворНи треба аквариум со должина на wallидот од најмалку 70 см. На Ирис е потребна доволна количина слободен простор, како и густи густини од подводни растенија. Избегнувајте предмети со остри рабови, рибите се движат многу брзо и, допирајќи ги острите рабови, може сериозно да страдаат. Температурата може да варира во опсег од 24–33 ° С; тие претпочитаат тврда или средна тврда вода со pH од 6,5–8. Се препорачува да се задржи водата чиста, да се обезбеди филтрација, аерација и неделни промени на водата (не повеќе од 30% од волуменот). Аквариумот мора постојано да се покрива, во спротивно рибата може да скокне од таму.

Однесување

Во принцип, мирен по природа, но подобро е да не ги чувате заедно со мала или неактивна риба. Тие се многу активни, сакаат да се бркаат едни со други околу аквариумот, многу скокаат. Тие се чувствуваат најдобро во група роднини - се препорачува да се задржат најмалку 6 лица во еден аквариум. Како соседи, зебрафиш, буриња, повеќето видови на сом и други агресивни риби со иста големина како меланотелинија се соодветни.

Исхрана

Храната во живо најдобро се согледува, исто така многу добро влијае на интензитетот на нивната боја. Во исто време, тие не презираат други видови храна. Ако забележите дека ирисот почнува да јаде лисја од растенија, додајте растителна храна во нивната диета, понекогаш можете да им фрлите парчиња зеленчук.

Одгледување

Се препорачува да се подготви мрестење без земја, со неколку гроздови на растенија со мали лисја или вештачки замени (за положување јајца). Одржува температура од 25–28 ° С, pH од 6-8 и цврстина од 2 до 16 °. Исто така, се препорачува да инсталирате мал филтер за воздух. Една недела пред мрестење, меланоценијата се чува одделно и интензивно се храни. Тогаш најголемите и најпаметните поединци се избираат и се сместуваат во мрест за мрестење. Мрестење трае од 2 седмици до еден и пол месеци, женките мрести јајца секој ден во мали порции. Еднаш неделно, кавијарот внимателно се пренесува во инкубатор со исти параметри на вода како во мрестење. СРЈ се појавуваат за 7-12 дена; „живата прашина“ служи како почетна храна за нив..

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Ирис со три ленти