ma.AquaFans.ru

Риба храна: артемија и нејзино размножување

Изворите во живо се важни во исхраната на аквариумската риба. Благодарение на нив, миленичињата добиваат голема количина на лесно сварлив протеин, што придонесува за високи стапки на раст, подобрување на благосостојбата, светла боја и продуктивно мрестење. Една од најчестите приходи за риби од СРЈ и возрасни е ракчиња од саламура.

Артемијата се карактеризира со хетерогеност, меѓутоа, чести се случаи на партеногенетска репродукција, во кои учествуваат само жени. Кај мажите, антените се претвораат во „канџи“, овозможувајќи им да ја фатат женката за време на парењето. Alesенките имаат голема торба со јајца.

Машки и големи женски.

Јајцата со артемија веднаш се отворат или формираат циста, која може да биде во лушпа неколку години, доживувајќи неповолни услови. Штом живеалиштето стане соодветно, цистата отекува и млада артемија - nauplii излегува од тоа. Многу е погодно да се хранат СРЈ со толку мали ракови..

Наупли развива примитивно фотосензитивно око, со кое тие наоѓаат храна, летајќи во најсветлените области. Како што стареат, Артемијата има дополнителен, покомплексен пар на очи.

Возрасната артмија произведува околу 300 јајца на секои 4 дена, додека неговиот животен век е околу 4 месеци.

Сега можете да купите замрзната артемија во скоро секоја продавница за миленичиња. Но, понекогаш е многу поевтино, попогодно и поинтересно да го одгледувате сами. Покрај тоа, вишокот ракови може да бидат замрзнати, создавајќи залихи на храна за риби.

Артемија од Аралското Море.

Подготовка за одгледување

За успешно одгледување на ракчиња од саламура ќе ви требаат:

 • капацитет од 10 л или повеќе, по можност конусна;
 • грејач и термометар;
 • Цисти на артемија;
 • филтрирајте со сунѓер;
 • морска сол;
 • натриум бикарбонат (NaHCO3);
 • фенерче.

Пред да започнете со одгледување на артемија, треба внимателно да се подготвите, создавајќи оптимални услови под кои цистите започнуваат да се развиваат без проблеми.

 1. За да го инсталирате аквариумот, треба да изберете место што ја исклучува директната сончева светлина и екстремитетите на температурата.
 2. Артемијата е содржана во раствор на морска сол 30-35 g / l. Можете да ја измерите и прилагодите соленоста со помош на рефрактометар.
 3. Авион за филтрирање со сунѓер е многу погоден во аквариум со артемија. Не цица во ракови, создава слаба циркулација на вода и е ефтина.
 4. Грејачот мора да одржува специфична температура на водата, исклучувајќи ги нејзините ненадејни скокови. Оптималната температура за содржината на ракчиња од саламура е 20-26 ° C, за време на периодот на инкубација треба да биде малку повисока - 26-30 ° C.
 5. Препорачаната киселост за време на инкубацијата на јајца е 8.0-9,0 pH. За да се постигнат овие индикатори, се користи натриум бикарбонат, кој се воведува во количина од 0,5 g / l.

Одгледување и грижа

Штом се направат подготовките, ќе дојде време за директно одгледување ракови.

Јајцата со артемија може да се купат во зоолошка градина или во онлајн продавници. Тие, како по правило, се продаваат во запечатени кеси, во кои цистите ја задржуваат својата одржливост долго време..

Густината на садење јајца на Артемија е 2 g / l, а со дополнителна аерација - 5 g / l.

Откако јајцата ќе се стават во вода со соодветни услови, тие брзо ќе отечат и ќе се изведат во текот на денот.

Младата артемија може да се храни со специјализирана храна за ракови, како и со свои раце. За овие цели се користат:

 • квасец
 • расипани зелени;
 • млечен прав;
 • прав од јајце;
 • прав или флокулирана спирулина.

Во првите 2 дена по раѓањето, гастроинтестиналниот тракт на ракови само се формира, а во ова време не им треба храна.

Артремијата треба да се дава неколку пати на ден во мали делови. Треба да се избегне прекумерно хранење, бидејќи вишокот на добиточна храна ја расипува водата. Ако по неколку часа водата остане облачна, тогаш таа мора да се замени и на следното хранење да се намали количината на храна.

Неделно треба да направите замена од 25% вода за свеж раствор. Најдобро е да се користи фенерче за да помогне во долниот сифон. Доволно е да ги заблескате во аголот на аквариумот, бидејќи сите ракови брзаат до истакнато место, ослободувајќи ги засенчените области на резервоарот, што ќе овозможи да се исцеди дел од водата без потешкотии. Исто така, се препорачува да го исплакнете сунѓер во исцедена вода еднаш на секои две недели..

Многу е погодно да имате сад со претходно подготвено решение.

Artетва на артемија

Ракови растат екстремно брзо. Осумдневни ракчиња со саламура се погодни за исхрана на возрасни риби, ситни наупли зрели на вториот ден по изведување се потребни за пржење.

Најпогоден начин е да ги намамите Артемиите со светлина и да ги фатите со мрежа. За да го направите ова, исклучете го филтерот, запирање на циркулацијата на водата, така што само ракови остануваат во дебелината, а цистите потонуваат на дното.

Користејќи ја големината на мрежата на мрежата, можете да ја контролирате големината на уловената артемија. Така, мрежите со големи ќелии ќе фатат само големи ракови, минувајќи мали низ себе. Малите мрежни мрежи се погодни за фаќање назули.

Можете да ја нахрани рибата и замрзнати и свежо фатени ракови. Liveивите ракчиња со саламура ќе се рашират низ аквариумот, но сепак ќе бидат фатени од жителите.

Покрај тоа, можете да оставите некои од најголемите претставници на Artemia за понатамошна репродукција, или воопшто да не ги соберете, да фаќате ракови по потреба..

Декопсулирани јајца од артемија

Јајцата со артемија се одлични за хранење пржени, бидејќи нивната големина е мала. Но, цистите не можат да се користат за овие цели, бидејќи нивната лушпа слабо се вари со риби и може да предизвика интестинална опструкција.

Покрај тоа, од распаднати јајца можете да добиете наупли со висок процент на шрафирање. Обично, овој метод се користи за намалување на трошоците со зголемување на приносот на nauplii од ефтини јајца со ниски стапки за прицврстување..

За да ги направите јајцата погодни за употреба, неопходно е да ги декапсулите, односно да ја отстраните тврдата обвивка со хемикалии.

Јајца од артемија.

За успешна декопулација, ќе ви требаат:

 • Цисти на артемија;
 • капацитет за распаѓање - 20 l;
 • натриум хипохлорит (NaOCl-5,5%) - 8 l;
 • натриум хидроксид (NaOH-40%) - 4 l;
 • натриум тиосулфат (Na2S2O3) - 100 g;
 • мрежа со мрежа 100 μm.

Самиот процес на распаѓање е како што следува:

 1. За полесно отстранување на мембраната, неопходна е хидратација за да се ослободи од хорионот. Се спроведува со ставање цисти во свежа или солена вода на собна температура еден час со концентрација на јајце од 1 g / 15 ml. Цистите не треба да потонуваат на дното, и можете да ја одржите нивната урамнотежена состојба со помош на аератор.
 2. Откако хидратацијата ќе заврши, јајцата се префрлаат во празен сад за распаѓање со помош на мрежа.
 3. Раствор на натриум хидроксид ладен на 2-10 ° C се истура во резервоарот со хидрирани цисти. Јајцата сè уште треба да се чуваат во суспензија со помош на аератор.
 4. Потоа, се додава натриум хипохлорит оладен на 2-10 ° C..

Како резултат на хемиска реакција, температурата се искачува над 36 ° C, што има уништувачко дејство врз јајцата. Додавањето разладени решенија може да избегне негативни ефекти..

 1. Во процесот на распаѓање, јајцата почнуваат да ја менуваат својата боја од сива до портокалова боја. Веднаш штом ќе станат светли портокалови и повеќето од нив почнуваат да тонат до дното, декопацијата може да се смета за целосна.

Процесот на распаѓање може да трае од 1 до 3 минути, во зависност од температурата. Мора внимателно да се следи, бидејќи прекумерно изложените јајца во растворот ќе бидат оштетени, што може да влијае на процентот на влечење nauplii од нив.

 1. За да го неутрализирате хлорот, додадете 75 гр тиосулфат во аквариум со распаднати јајца.
 2. Исушете ги јајцата низ мрежата.
 3. Тогаш е неопходно да се исплакнат јајцата со свежа или солена вода, додека да се чуваат во живот со употреба на аератор.
 4. Потоа додадете го преостанатиот тиосулфат и продолжете да ги исплакнете јајцата во мрежата додека водата не стане чиста.

Еден начин да се распаднат јајцата дома со хлор.

Сушените распаднати јајца се чуваат во херметички контејнер во фрижидер 2 недели. Во тоа време, тие се целосно погодни за хранење СРЈ. Покрај тоа, тие можат да бидат собрани - замрзнати или сушени, но во исто време ќе ги загубат своите репродуктивни својства..

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Риба храна: артемија и нејзино размножување