ma.AquaFans.ru

Семејство видови и живеалиште на есетра

Езерската есетра е вреден вид риба. Есетра се смета за деликатес поради кавијар и нежно месо. Првата генерација се појави во предисторискиот период. Бројот на популацијата на риби постепено се намалува како резултат на човековата активност, така што повеќето есетра се заштитени.

есетра во аквариум
Едуците се сметаат за деликатес поради кавијарот и нежното месо.

Карактеристики на семејството на есетра

Овие се големи жители на резервоари. Нивната должина достигнува 6 m, а просечната тежина достигнува 12-16 кг. Едуците се сметаат за долги црвенила, нивната возраст достигнува 100 години, во зависност од видот.. Карактеристични карактеристики вклучуваат:

 1. 5 реда на шилести формации на коските: 2 на абдоменот (7-15 скаути), на страните (25–56 израстоци) и на сртот (10–19 елементи).
 2. Главата е издолжена или конусна. Таа наликува на лопата.
 3. Телото е долго и изгледа како вретеното без вага.
 4. Усните усни се месести, а под нив има 4 мустаќи.
 5. Есетраци живеат без заби. Во СРЈ, прво се појавуваат, но потоа испаѓаат.
 6. Радијалното перка на градната коска има задебелување на шилест.
 7. Скелетот се состои од `рскавица.

Рибата е сива, но сенката на телото е различна. На задниот дел, тоа е светло сива или кафеава со зеленикава нијанса, а перките се потемни. Стомакот е бел или сино-сив со кафеави страни.

Едуците се поделени на слатководни, полу-патеки или минувачки карпи. Вторите го менуваат своето живеалиште за време на сезоната на мрестење, мигрирајќи од солена вода до реката или обратно. Полупроодни карпи се наоѓаат во крајбрежните зони на морињата. Кога мрест, тие пливаат на долниот степен на реките. Повеќето видови слатководни не мигрираат, туку растат и се хранат во истата област..

Различни видови на есетра прилагодени на умерена клима. Рибите можат да издржат на ниски температури на водата и можат да гладуваат. Интензивната исхрана започнува пред мрестење. Анхови, спрати, габи, сребрени раси, зендер, харинга и муле се погодни за храна. Малку пленот плен на зоопланктон, црви и ракови. По мрестење, рибите гладуваат еден месец, по што апетитот продолжува..

Областа за дистрибуцијаМестото каде живее есетра зависи од видот. Белуга се наоѓа во црните, азовските и касписките мориња. Единствено место каде живее Калуга е реката Амур. Руски есетра плива во реките Дунав, Урал, Волга, Терек, Днепар и Каспиското Море. Американскиот бел вид се наоѓа на северот на континентот и во близина на Алеутските острови. Големо население на риби е забележано во реките на државите Вашингтон, Орегон и Алјаска.

Атлантскиот есетра живее на заливот Бискај и Црното Море. Една мала група е пронајдена во реката Гароне во Франција. Стерлетот е слатководна риба. Рибите се фатени во такви реки како Об, Иртиш, Дон, Јенисеј и Урал. Stвездениот есетра плива во морињата во близина на Грција, Македонија, Италија. За мрестење, таа избира води на Волга, Кубан, Днепар, Јужна Бубачка и Урал.

одгледување на есетра
Habitивеалиштата на есетра зависат од нивните видови

Поставување јајца

Кај повеќето видови, пубертетот се јавува во 15-20 години. Колку поблиску до север живеат, толку подоцна ќе почнат да се мрести. Полуодни и мигративни есетраци мигрираат од пролет до средината на есента. Процесот е интензивен во текот на летото. Силните реки се погодни за размножување., каде што дното е направено од камчиња или камен.

Мрестење се јавува на длабочина од 4 до 25 m, со температури до 20 степени. Во топла вода, јајцата умираат. Периодот на инкубација по мрестење е 10 дена. Малите есетра се слепи и слабо пливаат, па се кријат во засолништата. Sacолчката кесичка за хранење околу СРЈ исчезнува по 10-14 дена. Младите раст остануваат во свежа вода една година, бидејќи солената течност ќе ги убие.

Претставници на одредот

Списокот на есетра вклучува 24 видови. Тие живеат во свежата и солена вода на Северната хемисфера. Повеќето се фатени бидејќи се од голема вредност. Поради оваа причина, на индивидуалното население им се закануваше изумирање, па затоа им е забрането лов.

Популарни видови

Таквите риби се ценети за вкусно месо и кавијар. Интензивните улов доведоа до истребување на повеќето од овие есетра, па затоа се заштитени во различни земји. Овие вклучуваат:

 1. Сибирскиот есетра е голема раса со животен век од околу 50 години. Во должина, достигнува 2 m, а во тежина - до 210 кг. Телото е како вретеното со мала муцка. Рибата се разликува од другите со зашилена глава и жабри stamens во форма на вентилатор. Се разликуваат слатководни и полу-водни видови. Тие живеат во реките на Сибир - од Об до Колима, на езерата Бајкал и Зајасан. Јадат ларви од инсекти, мекотели и риби. По преминувањето со степлет, се раѓа хибрид - оган.

  Сибирско одгледување на есетра
  Сибирскиот есетра живее до 50 години

 2. Рускиот есетра се одгледува вештачки. Антените помагаат да се разбере која риба припаѓа на овој вид. Тие растат на крајот на муцката, а не во близина на устата. Просечната должина е до 1,5 m, а тежината до 24 кг. Рибата на врвот е црна и сива, а стомакот е бела. Во исхраната преовладуваат црви, амфиподи, мулети, харинга и распрскувач. Таа живее во сливовите на Каспиското, Азовското и Црното Море. Постарувањето се одвива во реките Дон, Волга, Днепар, Кубан, Дунав. Во природата, постојат мешавини со стерилен, белуга, шик.
 3. Калуга - слатководна риба, е вклучена во списокот на заштитени објекти на Црвената книга. Припаѓа на ендемијата на реката Амур. Theивотното има огромни параметри: 5,6 метри во должина и тежина околу еден тон. Погледот е сличен на белуга, но бројот на зраци на дорзалната перка е 60 парчиња. Theилите мембрани се споени и формираат континуирано преклопување. На млада возраст јаде мала риба, а во зрела соодветна храна станува лосос, другар и розов лосос.
 4. Белуга се смета за долговечно - нејзината возраст достигнува 100 години. Должината е до 10 m, а масата е до 3 тони. Обликот на телото е сличен на торпедо со коскени израстоци во 5 реда. Ова е предаторска риба, затоа се храни со gobies, anchovies, харинга, roach. Населението се наоѓа во Црното, Каспиското и Средоземното Море. За мрестење испратен во водите на Дунав, Волга, Урал. Видот се смета за загрозен поради ловокрадство и губење на места за мрестење..

  Есетра од Белуга
  Белуга се смета за долг црн дроб кај есетра. Livesивее до 100 години

 5. Стерлет е мал претставник на одред со тежина до 20 кг. Карактеристична карактеристика е рабна ластар и над 50 израстоци од двете страни. Рибите се хранат со пијавици, ларви и бунтички организми. Вредност во риболовот е хибрид со белуга - покрај. Опсег - касписко, балтичко, црно и азовско море. Поединци се наоѓаат во реките Иртиш, Дон, Днепар, Јенисеј и Об.
 6. Stвездената есетра - тежи до 80 кг и расте до 2,2 м. Има срамнети со земја и издолжена муцка. Антените се мазни и мали. Исхраната вклучува мала риба, ракови, црви. Ова е минлив вид на есетра. За мрестење, одете кај реките Днепар, Волга, Дон, Јужна Бубачка, Дунав.

Видовите есетра постепено го менуваат опсегот и местото на мрестење. Ова е резултат на изградба на брани, загадување на вода и ловокрадство..

Мало население

Во семејството есетра, постојат имиња на видови кои не биле целосно проучени. Овие се мали популации, така што не се фатени. Следниве членови на тимот се сметаат за реткост:

 1. Кинескиот есетра е огромна слатководна риба во должина до 5 m.Тесата е од 200 до 500 кг. Се карактеризира со огромни пекторални перки, тркалезна муцка и испакнати сртови долж рбетот. Природното живеалиште е реката Јангце и Перл. Одгледување вклучено во специјално претпријатие на Кина.
 2. Атлантик есетра - возрасна риба расте на 6 m, достигнувајќи до 400 кг. Livesивее во Црното Море и Заливот Бискеј. Населението се населило во француската река Гарон. Во Европа законодавството забранува риболов.

  кинески есетра
  Кинеските есетра долги се до 5 милиони

 3. Белиот есетра се смета за најголема риба во Северна Америка. Претставниците на видовите во должина достигнуваат 6,1 м и тежат до 816 кг. Се храни со мекотели, ракови и мали риби. Опсегот на овој вид е областа од Алеутските Острови до Калифорнија.
 4. Езерото есетра плива во системот на Големите езера во САД, реки: Сент Лоренс, Саскачеван, Мисисипи.
 5. Видот Сахалин е на работ на истребување. Просечната должина е 1,5 m, а масата е до 45 кг. Оваа малку проучена риба беше наведена во Црвената книга на Русија. Телото е маслиново во боја со зелена нијанса. Тој плива во Морето Охотск, Јапонија. Оди на мрест во реката Тумнин Кабаровска територија.

Тие се обидуваат да расипуваат загрозени видови, така што во различни земји се создаваат расадници за да растат есепско население. Организациите за благосостојба на животните формираат резервни групи за понатамошно размножување.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Семејство видови и живеалиште на есетра