ma.AquaFans.ru

Нематоди во аквариум или инвазија на бели црви!

Слика на нематода

Слика на нематода

Нематоди во аквариум или инвазија на бели црви!

Доаѓате дома после работа во вечерните часови, вечера, и во добро расположение се населуваат пред аквариумот. Спокојство. Рибите полека пливаат меѓу зелените зеле, воздушните меури пукаат на површината, застанете! Што е ова? Еве го на стаклото ... толку малку бело. Хорор! Црви!

Инвазијата на бели црви секогаш се јавува ненадејно. Вчера не забележавте вакво нешто, а денес има цела орда од бели црви кои изгледаат како црви, ситна змија која се движи низ чашата на аквариумот. Кои се овие натрапници? Да разбереме.

Ако вашите напаѓачите одговараат на следниот опис: мали тенки црви, преместени од змија на чашите, и изгледаат како хелминти, тогаш нематоди те погледнаа за светло. Во моментот, научниците опишаа околу дваесет и четири илјади од овие црви! Се претпоставува дека вкупно околу еден милион од нивните видови живеат на Земјата. Нематоди живеат во огромни колонии и имаат извонредна издржливост. Тие се многу активни и скоро секогаш во движење. Друг интересен факт е дека со влошувањето на надворешните фактори, нематоди не ја губат својата способност да се репродуцираат, напротив, оваа можност е засилена.

Значаен дел од видовите нематоди се паразити. Тие се во можност да се паразитираат и на растенија, па на животни, па дури и во човечко тело! Растенијата погодени од нематоди страдаат од гниење на коренот; кај животни погодени од нематоди може да се појави целиот спектар на сериозни, па дури и смртоносни заболувања. Всушност, паразитските видови на нематоди се подеднакво опасни за сите живи суштества. Нематоди не се хермафродити. Постојат машки и женски лица. Femaleенските нематоди се значително поголеми од машките. Црви раса со положување јајца. И не го потценувајте непријателот! Овие црви, благодарение на развојот на анаеробно дишење во нив, се во можност да преживеат дури и во целосно отсуство на кислород. Единственото нешто што нематоди треба да преживеат е влажноста. Во услови на недоволна влажност, колонијата на нематоди е практично осудена на истребување.Бели црви во аквариум

Бели црви во аквариум

Сега за добро, ако овие бели црви од непаразитивна форма го одбрале вашиот аквариум, нема посебна причина за загриженост. СРЈ и некои риби ги јадат овие црви за слатка душа. Вреди да се спомене дека некои специјално одгледувани нематоди за храна, со цел да се обезбеди на СРЈ потребниот сет на елементи во трагови. Ако гуарами или мекотели живеат во аквариум, тогаш по 2-3 дена црвите во аквариумот целосно ќе исчезнат, треба да се напомене дека не сите видови на нематоди можат да ги јадат овие риби. Сепак, треба да размислите да се грижите за вашиот аквариум. Интервенцијата на нематодата, најверојатно, е предизвикана од значително преиспитување на рибите и процесот на распаѓање на остатоци од храна, како резултат. Тоа е, треба да го зајакнете филтрирањето на аквариумската вода и поодговорно да пристапите кон сифонот на почвата, како и да го намалите делот на добиточна храна со риби.

Ако нема соодветни јадења на нематоди во аквариумот, тогаш бидете подготвени за војна со странски натрапници. Непријателот е лукав, но има слабости. Користете го напалмот прво! Само се шегуваш ... само малку подигнете ја температурата на грејачот во аквариумот. И покрај нивната виталност, црвите се многу чувствителни на треска. Додека непријателската пешадија е во криза, ние се свртуваме кон хемиско оружје. Додадете малку обична маса сол во аквариумската вода. Не е неопходно да се даваат маски за гас на персоналот на аквариумот; сол во мала количина нема да им наштети, но за непријателот ова ќе биде неподнослив тест. Сè уште можете да привлечете одред од полжави за специјални намени, за истите калеми за нематоди, само лесна закуска. Командантот исто така не треба да остане во задниот дел. Се вооружуваме со мрежна пеперутка и, колку што можеме, фаќаме црви од аквариумот.И, конечно, да разговараме за методот на нуклеарен удар. Мора да се разбере дека ваквите драстични мерки бараат целосна евакуација на персоналот. Привремената конзерва може да послужи како конзерва, во која треба да истурите аквариум вода. Декорациите во моментот на соголување треба да се отстранат и деконтаминираат под млаз вода. И сега ајде да започнеме ... Со помош на грејач, ја зголемуваме температурата на водата на четириесет и четириесет и пет Целзиусови степени. Смртоносната сила на таков удар е толку голема што дури и оние непријателски војници ќе умрат што успеале да се вметнат во песок или да се кријат под камења. За два - два и пол часа ќе биде уништена целата непријателска армија. Откако водата ќе се олади на потребната температура, можете да ги вратите војниците и цивилите назад во аквариумот.

Нематоди во аквариум или инвазија на бели црви!

Ако во аквариумот започнат паразитски форми на нематоди, борбата против нив ќе биде многу тешка. Паразитите ќе можат да инфицираат риби и преку отпадни производи и директно. Најчесто се заразуваат тропски риби. Во случај на инфекција, важно е на време да се препознае риба превозникот на паразит. Бесконечната карантин на заразена риба, најверојатно, ќе резултира во инфекција на сите жители на аквариумот. Во раните фази на инфекција, речиси е невозможно да се препознае заразена риба. Рибите ќе се однесуваат како и обично, но ќе трошат малку повеќе храна. Во некои случаи, се забележува летаргија. Кога паразитите ќе почнат активно да се размножуваат во телото на рибата, нејзиниот абдомен ќе започне да отекува.

Како да се справиме со паразитски нематоди? Неопходно е да се вооружите со лекови против хелминти. Погоден е лек од компанијата Tetra, - Medica CestoNemaEx. Алатката ви овозможува да се борите не само со нематоди, туку и со тенија, циприниди и паразитски ракови. Може да се користи во аквариум со тропска риба. Едно пакување е доволно за 400 литри течност. Исто така, значаен е и Сера Мед Професионалниот Нематол. Според производителот, лекот ефикасно се бори со скоро сите видови на нематоди што се наоѓаат во домашниот аквариум. Достапен е во течна форма и е многу лесен за дозирање. Вреди да се спомене и за агентот за контрола на нематоди од JBL наречен Немол. Лекот е ефикасен во уништувањето на влакнести црви, оксиурид, камаланид и други нематоди. Може да се користи и во слатка вода и во морски аквариум. Користете лекови според упатствата на производителот.

Некои луѓе веројатно се прашуваат дали е веројатно дека јас самиот ќе се заразам со паразитски нематоди од аквариумот и белите црви ќе се размножуваат во моето тело? Јас побрзам да се уверам, едно лице може да се зарази само со јадење сурова риба. Затоа, бидете внимателни од земја, но можете безбедно да се справите со аквариумот, нема опасност. И, не дозволувајте домашната мачка да организира риболов дома.

Бидете упорни и точни, а непоканети гости засекогаш ќе го заборават патот до вашиот подводен свет.

Убав поглед зад стаклото!

Видео за нематоди во аквариумот

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Нематоди во аквариум или инвазија на бели црви!