ma.AquaFans.ru

Мечувалец: грижа, одржување, размножување, компатибилност, болест

Секој ги знае мечувалците, дури и оние кои никогаш не се сретнале со светот на аквариумот. Мечувалците се здобиле со таква слава заради нивната широка дистрибуција (можеме да кажеме дека биле вклучени во сетот на секој млад творец на аквариуми од поранешниот СССР), како и благодарение на специјалниот омен - опашка перка во форма на меч. Всушност, тоа беше за опашката што мечувачите го добија своето име.

Опис

Месари припаѓаат на семејството на живи трупови заби. Телото е издолжено, срамнети со земја странично.

Природната боја на позадината на мажјаците е светло-кафеаво-маслинка, на задниот дел со зелена нијанса. Црвена лента со два милиметарска лента се протега по страните, а уште две потесни црвени ленти под и над неа. Долгиот долен зрак на каудалното перка (меч) има јасна црна граница. Бојата на женката е многу побледа, телото со сребрена сјај, средината на телото е широка лента, а под и над оваа лента се наоѓаат уште две тесни ленти ширина 0,5 мм.

Како резултат на селекцијата, мечувалците имаат не само различни форми на перки, туку и различни бои на нивната боја на каросеријата: црна, црвена, маслинка, портокалова, жолта и нивни комбинации (на пример, жолто тело и црни перки) .Исто така, мечувалците со два меча се прикажани во долниот и горната опашка.

Телото на мажјакот (без меч) може да порасне до 8 см, а женката до 12 см.

Мечувалците живеат до три до пет години.

Одржување и грижа

Содржи мечувалецво аквариуми лесно, заради нивната непретенциозност во составот и волуменот на вода. Треба да има најмалку 6 литри вода по пар. Аквариумот е потребен долго, со капак (тие можат да скокаат од водата).

Оптимални параметри на вода: температура 22-24 ° C, dH 5-20 °, pH 7.0-8.0. Потребна е силна аерација и филтрација. Еднаш неделно, водата се заменува со 1/3 од волуменот. Се препорачува да додадете морска или трпеза сол во вода: 1 суп.л-патки. на 10 л вода.

36b3295ab4e8e07f314099a447b9540a

Густи густини од растенија со мали лисја (на пример, назабени елоида, кабомба, валсерниа) се совршени за аквариум со мечувалци. Но, треба да има и слободен простор за пливање во риби. На површината на водата можете да пуштите.

Како соседи, секоја мирна риба ќе стори. Во групата има конфликти помеѓу мажјаците на мечувалците, затоа е неопходно да има повеќе жени од машки. Во овој случај, машките треба да бидат едно или повеќе од три лица - агресијата е прскана, а не насочена директно едни до други меѓу две машки.

Одгледување

Мечувалците припаѓаат на семејството живописни. Енката одеднаш е во состојба да даде живот од 15 до 100 пржени, па дури и повеќе. Бројот на СРЈ што се роди зависи од возраста и големината на мајката, како и од условите на нејзиниот живот. За успешно размножување пред породувањето, бремена жена седи во посебен аквариум. Така што пржените што се родени можат да избегаат од забите на возрасна женка, водни растенија со мали лисја мора да бидат поставени таму за да создадат густини за спасување на алги во мало езерце во кое е толку добро да се скрие од опасност. Одгледувањето не бара посебна грижа од акваристот.6832540

6832540

Willе биде доволно само да се изолира женката за времетраењето на раѓањето од останатите жители на аквариумот, а по раѓањето да се врати во нејзината позната околина, оставајќи ја бебињата мечеви да се развиваат независно. Фрај во моментот на раѓање е целосно формиран за да започне самостоен живот. Веднаш штом се родени, тие веднаш почнуваат неуморно да го совладаат просторот на аквариумот и активно јадат. Децата се скоро сештојади, но подобро е да им се даде дафнија и циклопи. Со правилно хранење, СРЈ растат со брзо темпо, за 3-4 месеци веќе стекнале „меч“, а пубертетот се јавува за 4-6 месеци.

Компатибилност

Мечевите риби не се агресивни, мирни риби. Тие се компатибилни со сите слични риби: тетра, неонски, малолетни, трње, зебрафиш, сите печилијански риби: гупчиња (можат да каснат), мелеми и сл. Тие се компатибилни со скоро сите аквариумски сом - коридорен добиток (пченка сом), акантофталмус, пладидор, астриструс, сок од гранка со вреќи, итн. Покрај тоа, мечевите риба многу добро се придружуваат со мирни и не големи циклиди, на пример, со скалари. Не се препорачува да ги засадувате со "превез" риба - тие се бавни и мечувачите можат да ги "лопат" за убави, големи перки. Не е компатибилен со агресивни и големи риби, на пример, циклиди: рак, астронози, дијамантски цихломи, итн..

Кои се болести и симптоми?

Болести на меченици риба од аквариум има три главни причини:

  • неточна содржина;
  • бактериски и габични инфекции;
  • паразити.

Можеби мислите дека само во првиот случај вината лежи во совеста на акваристот. Но, всушност инфекции и паразити инфицираат риби со имунокомпромитиран. Со други зборови, дури и ако во аквариумот нема габа или паразит, во лоши услови рибите ќе се разболат.мечот

Внимателниот домаќин ќе забележи појава на мечувалец болест на дневна контрола на аквариум риба. Тоа е тоа што чини обрнете внимание:

  • бледне во место, лежи на дното;
  • непостојан пливање, плескање, триење против камења;
  • губење на апетитот
  • надуеност;
  • преклопување на перки;
  • облачни и белузлави дамки на телото;
  • слични на парчиња памучна волна.

Заболената личност треба да се сади што е можно поскоро. Можеби здравиот ќе биде спасен од инфекција.

Видови и сорти

Зелен мечувалец Има светло-маслино-кафеава боја со зеленикава нијанса. По должината на трупот има една светло црвена лента и неколку светли. Самото тело е тесно и безобразно на страните. Мечот е убаво остро. Swенките со мечиња се поголеми од машките, имаат поблеска боја.

Мечувалец од лимон. Ова е албино форма зелена мечувалка, која се одликува со жолто-зелена боја на трупот. Нестабилен при репродукција.

Бугарскиот бел мечувалец. Друга албино разновидност на мечувалци. Бугарските мечувалци се посилни и постабилни од лимонот.

Црн мечувалец. Хибрид на зелен мечувалец со црна пелиција. Телото на црн мечувалец обично е пошироко и пократко од онаа на зелениот. Боењето е црно, има зеленикава или сина нијанса. Рибите често страдаат од меланоза (вишок на пигмент), што го отежнува размножувањето.

Црвен мечувалец. Резултат на вкрстување на зелен мечувалец со црвена пелиција. Има светла црвена боја на каросеријата.

Мечувалец на Чинц. Наречен заради бојата на три бои. Има бела боја на каросеријата со неколку големи светли црвени и црни точки.

Мечеви на виножито. Наликува на австралиска риба со виножито во боја. Телото е сиво-зелено, има портокалова нијанса. Лентите со црвеникаво-кафеава боја се наоѓаат по телото. Светла риба од фина портокалова боја.

Мечувалец на тигар. Наречен поради црни дамки на позадината на црвениот случај. Има долг црн меч. И покрај темните дамки, овие риби ретко страдаат од меланоза.

Планински мечувалец. Има кремаста жолта боја. Мали дамки и бледо зигзаг ленти се видливи на страните..

Мечувалец на Кортес. Во природата, живее во мексиканските реки Сан Луис Потоси и Панико. Големината на рибата е околу 5 - 5,5 см, женките се поголеми од машките. Од коренот на опашката до окото има темно кафеава цик-цак лента, намалена мрежа сиво - жолта боја, искривена дорзална перка. Меч долг 2 см, обоен сиво жолт.

Мечеви на микро говор. Во природни услови, живее во Мексико во реката Сотола - Марина. Енката достигнува должина од 5 см, а машката е околу 4 см. Има беж или маслиново-сива боја со попречни ленти, можеби без ленти. Во коренот на опашката зад вентралниот перка има прилично големи темни дамки. Кај мажјаците, мечот е про transparentирен до 5 мм во должина.

Мечувалец Климент. Во природни услови, живее во мексиканската река Сарабија. Рибите се со должина од 4 до 5,5 см, женката е многу поголема од машката. Телото на рибата е сребро - сино во боја со две црвени надолжни ленти. Задниот дел е обоен во маслиново-беж боја, машкиот меч е жолтеникав со црна боја, должината на мечот е околу 3,5 см.

Мечувалец на Монтезума во природни услови живее во Мексико. Должината на телото на женката е 6-7 см, машкото е околу 5 см. Телото е обоено во јоргована, задниот дел има кафеаво-нијанса, по должината на телото има 4-5 бургундски надолжни ленти во форма на цик-цак и ист број на побледи попречни ленти. Грбната перка на мажјакот е жолта, искривена со темни дамки.


Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Мечувалец: грижа, одржување, размножување, компатибилност, болест