ma.AquaFans.ru

Зошто, колку помалку риби во аквариум, толку подобро?

Луѓето кои не се искусни во аквариуми, честопати прават грешка кога добиваат премногу риби во аквариумот. Одговорот на прашањето дали има премногу риби во аквариумот зависи од многу фактори, како што се:

Време од поставување на аквариум - Ако аквариумот беше инсталиран само неодамна, не треба да внесувате голем број риби во него. Во аквариумот веројатно ќе има премалку бактериска флора (нитрифицирачки бактерии).

Број на риби - Откако се појави лажна идеја дека треба да се распредели 1 литар вода за еден сантиметар од должината на телото на рибата. Може да се користи за мали риби, но за големи видови нема да работи. На Интернет можете да најдете табели што покажуваат колку простор треба да се одвои на риби од различни видови.Видови риби - на рибите што се движат брзо им треба повеќе простор од оние што полека се движат. Територијалните риби ќе ја бранат својата област и ќе го нападнат остатокот од групата. Некои видови риби (како што е крапскиот крап) произведуваат повеќе азот од другите, па затоа треба да се чуваат многу помалку од рибите со низок метаболизам..

Број на растенија - ако има многу растенија во аквариумот, тие помагаат во преработката на азот и создаваат вредни засолништа, но, од друга страна, заземаат простор за риби.Вид на филтрација - Ако аквариумот е опремен со поефикасен филтер, можете (иако тоа не се препорачува) да задржите повеќе риби во аквариумот. Внатрешните филтри имаат многу помала ефикасност од надворешните (корпите) филтри.

Количина на кислород - во аквариум кој има голем отпечаток, можете да задржите повеќе риби отколку во аквариум кој е висок и има ист капацитет. Ова е затоа што голема површина на вода придонесува за подобро растворање на кислород..

Општо правило: колку помалку риби во аквариум, толку подобро .

Колку е поголем составот на рибата, толку повеќе храна треба да му ја испорачате на рибите, така што излачуваат повеќе измет како извор на азот во аквариумот. Ако филтерот во аквариумот има пренизок капацитет за прочистување на водата, концентрацијата на штетни материи постојано се зголемува.
Покрај тоа, рибите што се чуваат во премногу мали аквариуми се под стрес затоа што имаат премалку простор за маневрирање и немаат доволно простор за засолниште. Во мал аквариум не можете да чувате риби што ќе станат големи во иднина, затоа што ова може да доведе до сериозен стрес и абнормален раст..

Кои се последиците од прекумерното оптеретување во аквариум?

- повеќе нитрати во водата, што придонесува за раст на алги и труење со риби. Ако аквариумот бил нападнат од алги, прво проверете дали тоа се должи на прелевање на рибите
- флуктуации во други параметри на вода, како што се pH
- промена на бојата на водата - станете помалку транспарентни, тињата се депонираат на дното
- раст на риба, стрес, болест, тешкотии во репродукција
- во екстремни случаи - смрт на риби

Како да се спречат абнормалности во аквариумот?

- при купување риба, мора да се има предвид дека може значително да расте и треба да се избере земајќи ја предвид големината на возрасна риба.
- не треба да земате риба од вашите пријатели, дури и ако тие ве прашаат многу, бидејќи знаеме дека нема место во нашиот аквариум .
- проверка на нивото на нитрати во водата и евидентирање на резултатите. Најсигурниот начин да се намали количината на штетни материи во водата е да се намали густината на садењето.
- редовни промени на водата во резервоарот од 10 до 25 проценти неделно.
- избегнувајте преголема храна со риби - количината и видот на храната треба да одговараат на количината на риба. Службите на храна треба да јадат риба за кратко време..

Да резимираме: аквариум со помалку риби изгледа многу подобро затоа што има почиста вода и рибите можат да ја покажат својата убавина во сета своја слава. Не постои недвосмислен метод на проценка, ако ви се чини дека има премногу риби во вашиот аквариум, тогаш треба да побарате помош од поискусен акварист или да побарате информации од проверени публикации.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Зошто, колку помалку риби во аквариум, толку подобро?