ma.AquaFans.ru

Пецилија - аквариум живописна риба

аквариум рибино пецилија

Светла Печилија денес останува една од најпопуларните аквариумски риби меѓу акваристите, а има и причини за тоа. Пецилија се наоѓа во најразлични бои, скоро во сите бои на виножитото, како и црно-бело, а тоа се некои од најсуровите аквариумски риби кои се препорачуваат за почетници. Овие се многу мирни риби, разговарајте добро со нивните роднини во големи групи..

Печилија е една од најдобрите аквариумски риби за почетни акваристи, тие ќе бидат одличен додаток за секоја заедница за аквариуми. Тие се активни, многу цврсти и лесно се одгледуваат во домашен аквариум. Мажјаците остануваат мали, затоа се погодни за мали аквариуми. Овие аквариум риби се комерцијално достапни по разумна цена..

Потекло

Печилија припаѓаат на семејството на Печилија (родот Xiphophorus), кое вклучува околу 28 видови риби. Во аквариумското хоби има три вида: вообичаена или јужна пецилија (јужна плати Xiphophorus maculatus), разгалена или разновидна пецилија (Variable Platyfish Xiphophorus variatus) и близок роднина на мечувалец (Xiphophorus helleri), позната како „зелен мечувалец“.

Песилија многу често преминала со мечувалци, па сега некои видови станале тешко да се разликуваат. Во моментот, општо е прифатено дека ако некоја риба има процес на xiphoid, тогаш таа им припаѓа на мечувалците, во спротивно тоа е пецилија. Денес, скоро сите бои и мешавини во боја се наоѓаат меѓу мечувалците, како во Печилија..

Јужна Печилија беше опишана во 1866 година од Гунтер, забележана дека Песилија во 1904 година беше опишана од Мека и зелениот мечувалец беше опишан во 1932 година од Гордон.

Сите три вида се членови на семејството на Печилија и можат да се внесат меѓусебно. Сите три вида во дивината се домородни за Централна Америка. Може да се најдат во Мексико, Гватемала и северниот дел на Хондурас..

Заедничка или јужна Печилија, најчестиот вид, прво започна да се користи во аквариумско хоби во 1907 година. Тој е во неверојатна побарувачка заради едноставноста на одржувањето и леснотијата на грижа. Постојат огромен број на размножување форми на овој вид на разни бои.

јужна или вообичаена пецилија

Забележаната печилија е именувана заради широкиот спектар на природни бои. Откриено е во 1904 година, но се појави во аквариумско хоби дури по 1932 година и стана една од најпопуларните риби во живо..

се мешаа пецилија

Зелениот мечувалец останува малку познат вид, а беше опишан подоцна. Многу нежен изглед, мажјакот има краток процес на xiphoid, е доста редок.

зелен мечувалецОд доаѓањето на пецилија во аквариумот хоби, тие само се здобиваат со популарност, а се појавуваат нивните сè ново обрасци во боја и облиците на перките. Преминувањето на Печилија со мечувалци произведе широк спектар на форми на перки.

Во дивината, сите три вида живеат во канали, ровови, топли извори и мочуришта. Јужна Печилија е толерантна на мала струја, додека зелениот мечувалец не толерира силна струја. Сите Pecilia претпочитаат топли, мали езерца со калливо дно и густа вегетација. Иако не се собираат видови, тие сакаат да бидат во големо друштво на роднини. Тие се хранат со растителна храна, црви, ракови и инсекти..

Опис

Пецилија има странично компресирано тело со компактни перки и опашка во форма на вентилатор (освен за сорти со големи перки). Јужната и забележаната Песилија се кратки рибиски риби, иако забележани се потенки и издолжени, и двајцата немаат „меч“ на мечувалец. Зелениот мечувалец има мало продолжение на опашката.

Како и мелезија, гупици и мечувалци, пецилиите припаѓаат на семејството пецилија, редот на циприниди, карактеризиран со присуство на заби во горната и долната вилица.

Ofенките на Печилија растат до 7 см во должина, машки до 6 см Femенките од забиваната Пецилија можат да пораснат до 9 см во должина, машките се нешто помали. Големината може да варира многу во зависност од разновидноста на риба.

Кај сите видови и сорти, женките се поголеми од машките, но генерално мажјаците ретко растат подолги од 4 см во должина.Како што стареат, аналните перки на машките се претвораат во копулаторски орган наречен геноподија.

Одржување и грижа

Печилија не бара услови за притвор и сè додека водата е чиста, ретко се појавуваат проблеми. Тие сакаат аквариуми засадени со аквариумски растенија кои го имитираат природното живеалиште на овој вид..Аквариумска риба Печилија е активен пливач, но во исто време и мирна, затоа е погодна за чување во општ аквариум. Лесно е да се грижи и лесно се размножува, што ја прави Печилија одлична риба за почетници. Изберете здрава риба при купување, обезбедете им добар аквариум и разновидна диета и нема да имате никакви проблеми со нив. Со добра содржина на Пецилија во аквариумот дома може да живее до 5 години.

Пецилија е доста непопустлива и тие нема да имаат здравствени проблеми сè додека pH на аквариумот не почне да се спушта заради изобилството на распаѓање на органскиот отпад и токсините. За да се избегне ова, потребни се редовни промени на водата од 25% на секои 2-4 недели. Фреквенцијата на промена на водата зависи од густината на популацијата на аквариумот (густината на популацијата на риби). Чистата вода е особено важна за зелениот мечувалец.

Можете исто така да додадете 2,5 - 2,75 лажички аквариум сол на 10 литри вода. Ако водата во аквариумот е солена, не заборавајте да направите промени во истата вода.

Пецилија е мала активна аквариумска риба, минималниот волумен на препорачаниот аквариум за нив е 35 литри. И покрај фактот дека ова не се риби за школување, тие сакаат да останат во групи од ваков вид, а волумен од аквариум од 35 литри е доволно за да се одржи група од 5 риби. Сепак, имајте на ум дека ако имате риба од двата пола, населението сигурно ќе се зголеми заради честа репродукција и брзото созревање на потомството. Префериран сооднос: една машка до три женски. Овој сооднос ќе ја намали веројатноста за појава на кавги кај мажите..

Рибите со аквариум на печилија се толерантни на водните услови, но пожелно е да имате добар систем за филтрација - ќе помогне да се одржи стабилно опкружување. Системот за филтрирање ќе ги отстрани повеќето остатоци, вишок храна и отпад, а тоа ќе помогне да се задржи аквариумот чист и да ја одржува рибата здрава.

Секоја почва е погодна за овие риби, но бидејќи Печилија сака аквариум засаден со живи растенија, имајте го ова на ум при изборот на почва. Јужна Печилија сака freelyубезно лоцирани растенија, и забележана Песилија - густо засадена аквариум со отворени места за пливање. Пловечките растенија се исто така пожелни - тие ќе помогнат да СРЈ преживее.

Најдобрите бои на Печилија ќе бидат демонстрирани во зрел ладен аквариум. Како и повеќето живи риби од регионот на живеалиштата, тие сакаат малку солена вода. Препорачливо е да го покриете аквариумот за да избегнете скокање.

Опции за содржина

Минимален волумен на аквариум: 35 L - овој волумен е наменет за 5 риби, но како што расте популацијата, треба да се зголеми обемот
Погоден за нано аквариум: да
Почва: кој било
Осветлување: умерено - нормално
Температура: 21 - 25,0 ° С
pH вредност: 6.8-8.0
Тотална цврстина: 10 - 28 dGH
Движење на вода: слаб
Слоеви за пливање: сите области на аквариумот, но главно во средината и горниот дел

Овие риби со светла боја имаат потреба од помал аквариум од мечувалците, и тие се помирни, активни и храбри. Тие исто така репродуцираат без проблеми. Аквариумот треба да биде добро осветлен и да содржи живи растенија. Исто така, ако сакате да го зачувате СРЈ, препорачливо е да имате лебдечки растенија за да создадете засолништа - активните родители можат да дадат шанса СРЈ да преживее без сигурни засолништа. Како и сите живи риби, тие сакаат присуство на мала количина сол во вода, иако тоа не е потребно. Рибите можат да скокаат, затоа се препорачува да го покриете аквариумот.

Компатибилност

Печилија е мирна, но активна, тие се одлични аквариумски риби за заедницата во аквариумот. Тие не бараат проблеми со соседите, сакаат да пливаат слободно или во групи. Мажјаците можат да се караат меѓусебно, но без да се во спротивност со здравјето.

Овие риби можат да се населат со други риби со сличен темперамент и големина и со исти барања за хемискиот состав на водата. Многумина ги содржат со блиски роднини - гулпи и мекотели, затоа што сите доаѓаат од иста околина. Исто така, сом од сол, ходници, тетраси и други карацини, какви било smallубезни мали риби, се погодни како соседи.

Хранење и хранење

Пецилија се смета за сеприсутна, но тие имаат голема потреба од растителна храна, а нивната диета треба да вклучува многу алги и друга вегетација. Во природното опкружување, исхраната на Печилија се состои од црви, ракови, инсекти и растителни производи. Во аквариумот, тие се среќни што јадат суви комерцијални производи, како и дополнителни живи и растителни храна. Артемија (жива или замрзната), тубула, крвни црви - тие ќе уживаат во било која протеинска храна, но треба да има и растителни производи (бланширана салата, тиквички и многу повеќе). Исто така, ќе јадат сите алги во аквариумот.

Се чини дека Пецилија не е презгодна за храната, но сепак е важно да ги хранат разновидно за да се одржи здравјето, долговечноста и диета богата со витамини ја подобрува нивната боја.

Треба да се хранат неколку пати на ден, секоја порција треба да се јаде за 3 минути.

Разлики помеѓу машки и женски

Во незрела Песилија, тешко е да се одреди полот, но како што растат машки, аналниот перка се претвора во прачка (геноподија или генитален орган). Alesенките обично се поголеми од машките и може да бидат помалку обоени..

Одгледување

Оваа жива раса на аквариум риба се репродуцира во домашниот аквариум без многу внимание ако ги храните и се грижите за нив. Пецилија достигнува пубертет на возраст од четири месеци и може брзо да го пренагласи аквариумот. За одгледување, треба да добиете само претставници од двата пола.

Ако сакате конкретно да се вклучите во одгледување, тогаш ќе ви треба аквариум со волумен од 35-70 литри со нежна филтрација. Theенката е бремена кога развива темна марка на стомакот. Периодот на гестација трае од 24 до 30 дена.

Во општиот аквариум, СРЈ може да се јаде, вклучително и од нивните родители, ако не се отстранат навреме или изолирани со употреба на специјални садови. Или обезбеди аквариум со доволен број на засолништа: лебдечки растенија, како што се хорворт, богатство, елодеа, се погодни. Theенката на Печилија може да произведе од 20 до 80 СРЈ, но, како по правило, таа е ограничена на 20-40 СРЈ.

СРЈ се појавуваат доволно големи за да јадат рендана сува храна и Artemia nauplii.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Пецилија - аквариум живописна риба