ma.AquaFans.ru

Планетарна слатководна вода: карактеристики, исхрана, репродукција

Под камењата во резервоарите за слатководни води на самото дно може да се најдат бели flatworms. Тие припаѓаат на класата на цилијарни и се примитивни суштества. Научниците го нарекоа овој вид црв со планетариум. Во Русија, тие можат да се најдат во средната лента. Планетарниците се дистрибуираат практично низ целиот свет. Овие црви се исто така популарни кај акваристите, бидејќи тие не носат многу штета ниту на водните жители ниту на луѓето..

планерија flatworm
Наједноставниот и најпримитивниот жител на аквариумот flatworm - планијарија

Општа карактеристика

Планетата со бела слатка вода е класа на цилијарни црви кои не се паразити. Неговата големина обично не надминува 2 сантиметри, обликот на телото е рамна. Големи примероци се наоѓаат на некои места, но ова е исклучок отколку правило..

На пример, под крајбрежните камења на езерото Бајкал може да се најдат лица до 30 сантиметри.

Изглед

Телото на планеријата е биполарно и е покриено со мали цилии, благодарение на што се движи. Главната боја е бела., но има црви од зелена, сива, жолтеникава, кафеава, црвеникава, па дури и јоргована. Забележаните планери се наоѓаат во некои живеалишта..

изглед на планариум
Планеријата може да биде со различни бои, но повеќето од нив се бели

Мускулните влакна под цилијатната кожа можат да се контрахираат, а тоа им овозможува да се издолжат или да се смалуваат. Нивната глава е во форма на ромб со две црни очи, кои можат да го одредат нивото на осветлување. Тие имаат орган на рамнотежа, што им помага да се движат каде што се нагоре и на дното.

Органи на допир во црвот се претставени во форма на чувствителни клетки расфрлани низ целото тело. Тие се добро развиени. Главата на телото има спарени пипала.Внатрешна структура

Дигестивниот систем на планеријата има интересна структура. Нејзиниот уред за голтање е многу необичен и се наоѓа под абдоменот..

Процесот на хранење на планетата се состои во исфрлање на специјални навои оток во вода, со помош на кои предатор на слатководни плени плен. Тогаш тој се притиска на својот плен со целото тело, го лепи до нејзината уста и го влече во грлото.

Внатрешната структура вклучува:

  • торба за мускули;
  • нервен систем;
  • екскреторен систем;
  • дигестивниот систем;
  • сетилни органи.
внатрешна структура на планеријата
Најинтересно во структурата е дигестивниот систем, особено процесот пред голтање


Што се однесува до циркулаторниот систем, тој е отсутен во планеријата. Хранливите материи се апсорбираат директно од клетките на цревата и преку кожата се јавуваат прилив на кислород и отстранување на јаглерод диоксид. Поради фактот што нивното тело е рамно, црвите имаат многу добра размена на гасови. Нивното дишење се врши поради кислород растворен во вода. Бидејќи немаат анус, црвите се ослободуваат од остатоци од храна со тоа што ги фрлаат назад низ устата. Варењето се должи на дигестивните сокови произведени од цревните клетки..

Начин на живот и репродукција

Планерија води скриен животен стил и обично покажува активност ноќе, а во текот на денот се крие под камења или грицки на дното или во густини на водни растенија. Тој претставува опасност за мекотели, кои, доколку се проголтаат, можат да умрат. Исто така, има одлична опстанок. Ова се должи на добра регенерација..

Бидејќи планеријата е хермафродит, тогаш Репродукцијата се јавува на два начина:

  1. По поделба, кога телото на рамнотежна црница ексфолира на врвот на сексуалната активност. По некое време, секој дел се претвора во полноправна личност. Само-распаѓање на телото обично се јавува во неповолни услови - на пример, треска или недостаток на кислород.
  2. Користење на сексуален метод, кој се состои во положување јајца на кој било вид подлога. За да го направите ова, црвите мора да се допираат едни до други неколку секунди. Кога ќе се комбинираат женските и машките клетки, зиготот ќе оди до јајцеводот, каде што ќе биде заситен со хранливи материи и разни елементи во трагови. По ова, ќе се формира кожурец, кој последователно ќе стане јајце. За две недели, зрее и, како резултат на тоа, појава на многу мали индивидуи.

Одржување на аквариум

Можно е да се задржи планариум во аквариум, и покрај посебната мекост на нивните надворешни капаци. Понекогаш тие и нивните јајца случајно влегуваат во аквариумот со некултурна почва или жива храна..

планетарија во аквариум
Планеријата не бара многу грижа

Theителите на вештачки резервоар не се во можност да му наштетат на овој вид црви. Дури и големи риби ги заобиколат, бидејќи планерите лачат дебела слуз што може да завиткаат перки од риба и да го отежнат нивното движење..

Не им треба посебна храна., за постоење на доволно витални производи на други претставници на резервоарот или мртви честички на алги. Планерија, исто така, се храни со мала кавијар од риби.

Ако одгледувањето на црвите не било целта на акваристот, и има потреба да се ослободите од нив, тогаш можете да ставите пржени со гурмами, кои со задоволство ќе ја уништат планетаријата и нејзините јајца.

Голем број на хемикалии, исто така, можат да се ослободат од овие бели црви..

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Планетарна слатководна вода: карактеристики, исхрана, репродукција