ma.AquaFans.ru

Ротари

Коловратка.jpg

Ротификаторите се тешко видливи со голо око, од 40 микрони до 2 мм. Заедно со цилијатите и науплиите од ракови, тие се дел од „живата прашина“ - најмалите организми за храна и служат како почетна храна за хранење на малолетници од повеќето видови риби..

Телото на rotifers е транспарентно и речиси безбоен. Неговото боење зависи од содржината на дигестивниот тракт. Во повеќето случаи, телото се состои од глава, трупец и нога. Апаратот на ротаторот се наоѓа на предниот крај на главата, ротаторите го добија своето име за присуство на овој дел од телото. Се состои од два прстени на брзо и постојано движење цилија, со помош на кои ротационерите можат да се движат во вода, да ги стапат во честичките честички и да ги насочат во устата. Ова е најкарактеристична карактеристика на ротирачите, разликувајќи ги од сите други мали безрбетници. Средно тело - торзото.

ИсхранаПовеќето ротирачи се тревопасни животни кои јадат хлорела, скледесмус и други микроалги. Постојат ротајзери кои се хранат со бактерии и органска тиња - детрит, но има и предатори, на пример ротајфери од родот Аспланчана, како и сештојадни форми.

Карактеристики

Ротајферите се помалку подвижни од цилијатите, тие се помали од ракови од ниупли, висока стапка на размножување - сето ова ги прави ротајферите попожелна почетна храна за ларвите на огромното мнозинство риби и многу удобен предмет за хранење малолетничка аквариумска риба.

Сорти на rotifers

Brachionu rubensРотификаторите на слатководни води се со големина помала од 0,1-0,3 мм. Тие созреваат, на оптимална температура на инкубација од 22-32 ° C, на ден. Expectивотен век 4-17 дена. Енката дава 3 до 12 јајца на секои 12 часа. Бр. руб oftenи често и трајно се придава со ногата кон лушпата на Дафнија и, без да троши енергија на движење, во мирна состојба, ги филтрира честичките од храна, постојано менувајќи го своето живеалиште со помош на рак. Честопати тие се толку густо заглавени на лушпата на Дафнија што последната изгледа „бушава“. Се храни со планктонски алги во природата..

Brachionus calyciflorus

Ротификатори на слатководни води, со големина од 0,1-0,3 мм. Големината на возрасните жени е 0,57 мм. Alesенките созреваат во рок од 24 часа, а животниот век на возрасните е до три недели. Тревопасни видови. Енката положува јајца на секои 12 часа. Многу хранлива, користена за хранење морска и слатководна риба.

Brachionus plicatilis

Мали ротирачи со големина од 0,08-0,3 мм. Ова е еурихалин вид кој се наоѓа во природата во водни тела со солена вода од 1 до 90%. Ротификаторите се размножуваат на температура од 15–35 ° С, оптимално 28 ± 2 ° С. Просечната тежина од 1 милион ротирачи е 1,5 г. Тие се хранат со фитопланктон и бактерии. Мажјаците живеат 2-3 дена. Alesенките - до 2 недели. Тие стануваат сексуално зрели по 1-1,5 дена. Јајцата се потешки од водата. Високата хранлива вредност, неславните услови на животната средина, високата стапка на размножување ги направија овие ротирачи да бидат еден од главните прехранбени објекти за морските безрбетници.

Asplanchna priodonta

Еден од најголемите ротирачи на слатководни ѓубрива од 0,28-1,50 мм. Возрасната аспланчана е предатор. Се храни со цилити и помали ротирачи. Овие типично планктонични животни го поминуваат целиот живот во водната колона, во постојан движење. Тие пливаат со отворање на устата напред, без да ротираат околу неговата оска, како и другите ротирачи. Телото на аспланхната е транспарентно, скоро тркалезно. Аспланн обично се користи при хранење малолетни риби како додаток на главната храна за време на преминот од помали добиточни гасови во поголеми. Нутритивната вредност на асплан е релативно ниска..

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Ротари