ma.AquaFans.ru

Како да се избере најдобрата природна почва за аквариумот

Покрај давање естетски изглед, почвата за аквариумот може да има различни функции и мора да биде избрана во согласност со видот на екосистемот. Ако го изберете изборот на фондација премногу лесно, можете да го платите здравјето на рибите и растенијата, така што треба внимателно да ја изберете почвата или да побарате од вработените во продавницата за миленичиња да ја изберат вистинската опција. Сепак, не треба да го започнувате аквариумот без почва, бидејќи создава удобни услови за рибите, додека празното дно го иритира, особено ако светлината се рефлектира од ламбата.

земјата
Почвата во аквариумот создава добри услови за жителите, а голото дно доведува до нивно иритација.

За што е почвата?

Искусните акваричари знаат дека почвата е многу важна за да се рекреираат природната средина во аквариумот. Меѓу многуте функции на почвата, постојат неколку клучни за одржување на здрава животна средина:

  1. Учество во циклусот на азот. Подлогата делува како околина во која корисни бактерии се колонизираат и растат. Иако аквариумската почва не е единствениот извор на овие важни бактерии, во него се населува значителен број микроорганизми. Покрај тоа, подлогата е медиум за исхрана на живи растенија, така што тие се подобро вкоренети. Се произведуваат специјални подлоги кои обезбедуваат основни хранливи материи за живи растенија..
  2. Почвата создава поприродно живеалиште за рибите, а тоа е особено важно за срамежливата риба. Крајните видови ги собереш одоздола остатоци од храна што се акумулира таму после хранењето. Присуството на почва му дава на рибите чувство на сигурност, што е особено важно при репродукција. Рибите треба да ги постават своите јајца на едно затскриено место. Ако дното на резервоарот е голо, јајцата се видливи и веројатно ќе ги јадат возрасните. Забележаната подлога ќе помогне да се направат јајцата помалку видливи. Ако нивото на насипот е доволно високо, јајцата може да спаѓаат меѓу отворените места, што исто така ќе ги заштити..

Покрај тоа, убавата почва придонесува за целокупниот естетски изглед на аквариумот. Во комбинација со растенија, карпи, грицки и други украси, тоа создава визуелен пејзаж пријатен за око и има смирувачки ефект во целина. Убаво дизајниран аквариум има позитивни придобивки од менталното здравје. Можете да изберете сенка на подлогата, нагласувајќи ја бојата на рибата.

Слатка вода риба средна

Подлогата за аквариум со слатководна риба служи за да обезбеди соодветна површина за создавање колонии на бактерии. Големината на фракцијата за полнење не е многу важна, но се препорачува да се користат помали честички ако во аквариумот има дно риба..

Почвата треба да биде висока од околу 5 до 6 сантиметри (4,5 кг). Ако слојот на насипот е поголем од овој патека, препоните парчиња храна можат да бидат кисели во долните делови. Со текот на времето, ова ќе доведе до формирање на водороден сулфит (мирис на расипано јајце), што е многу токсично за рибите. Чакал или песок е идеален за типичен аквариум..

Солен аквариум

Подлогата за морски и гребени пејзажи обезбедува природна средина за ракови, ракови и други жители на подводниот свет. Еден добар филер за аквариум со солена вода треба да обезбеди високи нивоа на калциум и магнезиум, што ќе одржи високо ниво на pH вредност..

Покрај тоа, морското опкружување има одредени карактеристики во однос на тоа која почва за аквариумот ќе биде подобра. Најдобрите опции: арагонит и мелени корали.

Основа за живи растенија

Заедно со осветлувањето, почвата за аквариум со живи растенија е најважниот фактор за успешен раст. Подлогата за растенијата треба да може да складира и да обезбеди хранливи материи, бидејќи повеќето минерали треба да бидат во земја, а не во вода. Ова е логично со оглед на тоа што подводните растенија ги добиваат сите потребни хранливи материи преку кореновиот систем..

Во случај на аквариум засаден со растенија, дното треба да се состои од два слоја. Долниот слој треба да содржи богати хранливи материи. За да се спречи можно испуштање на минерали и да се држат подводни растенија, во горниот слој се користи обичен чакал или песок.

Долното ниво треба да одговара на должината на коренскиот систем на растенијата, обично тоа е 4-5 сантиметри. Горниот слој треба да биде висок 5 сантиметри.

Погодни опции на подлогата за растителни аквариуми: вермикулит и латерит.

земјата
Почвата за аквариумот треба да биде заситена со хранливи материи за растенија и риби.

Видови на полнила

Постојат неколку основни типови на полнила на аквариум: природни, вештачки и подготвени. Природната почва вклучува песок, чакал и карпи - сè што седи на дното на реките и езерските слатководни езера. За украсни цели, камчињата можат да бидат премачкани со специјални смоли или емајл..

Сепак, морскиот песок не се препорачува за употреба во аквариуми поради нечистотии. Таквиот песок содржи многу живи организми кои можат да умрат и да ја загадуваат водата. Малите школки и парчиња корали ја зголемуваат pH вредноста, што не е многу корисно за некои видови растенија или риби..

Вештачките полнила се направени од безбедни типови пластика и калено стакло. Најчесто се користи од акваристите заради можноста да се промени бојата со текот на времето, ефектот „камелеон“, како и пластичноста. Пластичните или стаклените камчиња не треба да бидат приоритет при изборот. Стаклените камчиња можат да распрснат светлина, што ќе ја изнервира рибата. Ако изберете помеѓу убав дизајн или здравјето на рибите, подобро е да го изберете вториот.

Хранлива почва се користи за подобрување на растот на растенијата. Главната карактеристика е промена во хидрохемискиот состав на водата. Ова го прави одлична почва за аквариумот. Што е подобро за растенијата, може да се реши со проучување на потребите на одреден вид..

Обичен чакал

Ова е најверојатно најчесто користената подлога за аквариуми. Чакалот вклучува мали и големи честички, а исто така се состои целосно од кварц. Безбеден е за употреба и не влијае на параметрите на водата..

Важно е насипот редовно да се сервисира. За време на чистењето на чакал, сите честички без храна се отстрануваат. За среќа, чакалот е лесен за чистење..

Песок исчистен

Во комбинација со добар систем за филтрирање, песокот е најчистиот подлог. Песочната почва е доволно густа, така што остатоците не можат да навлезат во нејзините подлабоки слоеви. Со добра филтрација, песокот не треба да се чисти толку често колку што е редовниот аквариум чакал. Сепак, влезната цевка на филтерот мора да се прилагоди така што песокот не влегува во филтерот.

Песокот како подлога ќе обезбеди поприродно живеалиште за многу видови риби.. Два вообичаени извори на песок:

  • Песочен песок. Груб од обичен песок, тој е главно составен од кварц и има пофина фракција.
  • Пред-стерилизиран песок, кој може да се купи во градежна или продавница за миленичиња.

За да ја пресметате потребната количина песок, треба да ја помножите должината по ширината и посакуваната висина на насипот на песок. Резултат поделен за 20 ќе даде приближна количина во килограми..

песок
Арагонитниот песок е заситен со калциум, неопходен за нормален развој на растенија и корали.

Арагонит за морски екосистем

Арагонитниот песок содржи големо снабдување со калциум карбонат, кој полека, но постојано се ослободува за да се одржи pH вредноста. Користењето на арагонит може да ја подигне pH вредноста на околу 8,2.

Екскретираниот калциум е важен елемент во трагови за корали и за одржување на целокупната изведба на аквариумот. Арагонитниот песок може да се меша со редовен песок или мелени корали. Поради ефектот врз pH вредноста, арагонитот е погоден само за морски системи и гребени..

Расипани корали

Овој супстрат долго време беше омилен кај loversубителите на морските аквариуми пред да се појави арагонит. Тешко е да се разбере која почва да се избере за аквариум, со оглед на сличноста на функциите за да се обезбеди стабилност и да се зголеми нивото на pH вредност. Покрај тоа, повеќето корали во продавниците се мешаат со арагонит или слични материјали како што се доломит и калцит..

Мелени корали и нивните мешавини се погодни за солена вода, гребени аквариуми, голема вода и некои слатководни риби..

розов песок
Гранулирани корали во продавниците измешани со други хранливи материи и материјали.

Хранлив вермикулит

Вермикулит е минерална мешавина од алуминиум, железо и магнезиум. По ископувањето од рударството, вермикулитот се загрева за да се отстранат џебовите од вода. Резултатот е зголемување на волуменот од 15-20 пати од неговата оригинална големина. Карактеристики на вермикулит:

  • стерилитет со висока отпорност на вода и неутрална pH вредност;
  • висок катјонски метаболизам, бидејќи растенијата користат достапни хранливи материи;
  • ослободува вредни хранливи материи како што се калиум и магнезиум за подолг временски период.

Овој вид насип е идеален за употреба во долниот слој за аквариуми со растенија. Обично се меша со ларитет или чакал за да се одржи порозна структура..

Антички латеитет

Латерит е глина од тропски или суптропски зони, изгорена од сонцето илјадници години. Порозната структура содржи високи вредности на железен оксид, што придонесува за голема размена на катјони. Поради овој латеитет содржи многу хранливи материи и ги држи додека растенијата не можат да ги користат преку коренскиот систем.

Laterite обично се користи за прочистување на водата од штетни нечистотии. Покрај тоа, тоа е одлично за долниот слој или ѓубриво за растенија во аквариумот..

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Како да се избере најдобрата природна почва за аквариумот