ma.AquaFans.ru

Карактеристики на репродукција и раѓање на бремена женска мечка

Карактеристики на репродукција и раѓање на бремена женска мечкаКарактеристики на репродукција и раѓање на бремена женска мечка

Мечевите се сметаат за една од најпознатите скромен и популарна риба кај акваристите. Хифофорус хелери припаѓаат на семејството на Печилијан. Тие брзо се прилагодуваат и преживуваат во различни средини. Мечувалец е во состојба да се одгледува дома. Рибата е мирна, способна да живее заедно, некои машки можат да бидат агресивни кон своите роднини. За да се добие висококвалитетно потомство во дивината, женски мечувалец потонува во пролетта. Во аквариум, мечувалец е способен да одгледува преку целата година.

Пар мечувалциПар мечувалци
Пар мечувалци

При одгледување и одгледување на мечувалци, потребно е редовно да се заменува вода (еднаш во 7 дена, најмалку 25%), обидете се да ја направите температурата на водата неколку степени повисока од вообичаеното. Колку е подобра водата во аквариумот, толку повеќе парчиња жени ќе донесат потомство, бидејќи чистата оксигенато вода предизвикува парење игри во риби. И, треба да обезбедите и филтрирање, барем внатрешно. Аквариумот треба да биде висок и покриен со капак, бидејќи овие риби се многу активни во нивните движења и се во можност да скокаат високо.

Одгледување мечувалци во општ аквариум, можете да испланирате колку жени и мажјаци ќе бидат во потомството:

 • кога температурата на водата е помала од 24, во потокот ќе се појават повеќе жени;
 • на температура на водата од повеќе од 25 степени, повеќе мажјаци ќе се појават во потокот.

Препорачани услови за чување риба за одгледување:

 • температурни услови, во зависност од посакуваниот резултат;
 • дозволената киселост е од 7 до 8 pH;
 • тврдост на вода од 10 до 12;
 • нивото на амонијак и нитрати треба да биде што е можно пониско.

Колку често мечувачите ќе носат потомство зависи од условите создадени од акваристот. Се препорачува да се задржи едно машко со три женки.

Интересен факт е дека женката може да роди неколку пати на потомство без помош од машки пол, поради оваа причина мечувалците растат во голем број и се размножуваат дури и откако женката се пренесува во посебен сад без машки. Ова се случува се должи на фактот дека женската личност може да го задржи млекото на машкото во себе и по некое време повторно да се оплоди независно.

Важно е да се зачува потомството, женскиот носител Лебедово, пред породувањето, треба да се пренесе во друг резервоар или да се смести во полнач во внатрешноста на главниот аквариум за да се спречи пржењето да се проголта од друга риба.

Бојата на аквариумот и рибата за размножување е малку посветла од претставникот на дивиот свет.

Одлука на полот

Новородените мечувалци немаат изразени сексуални карактеристики, затоа полот е тешко да се утврди од почеток, сексуалните разлики стануваат забележителни само од 3-6 месеци од животот. Некои жени се во можност да се размножуваат уште 3-4 месеци.Не е тешко да се разликува женски мечувалец од мажјак. Мажјакот на перка во опашката има долг исход, потсетувајќи на меч, со кој е можно точно да се направи разлика на полот на рибите и со помош на што се јавува размножување на мечувалците. Кај машкиот, аналниот перка е зашилен и потесен од женскиот.

Мажјак мечМажјак меч
Мажјак меч

Интересна карактеристика е дека рибите можат да го променат полот во текот на животот. Ова се случува поради недостаток на хромозоми одговорни за полот. Сепак, прераспределбата на половите се одвива само во услови на закана од истребување, со што мечувачите се обидуваат да го сочуваат своето население. Ако маж што живее во аквариум умира, тогаш по некое време една од женките може да се претвори во полноправно машко. Ако одгледувате потомство дома со помош на жена која го сменила полот, тогаш потомците ќе испаднат исклучиво женски, затоа, за да можете целосно да ја размножите популацијата на овие риби, потребен ви е вистински машко. Aената која го сменила полот со однесување го копира машкиот, таа се грижи за другите жени, но таа самата станува неспособна да роди деца.

Како да се утврди бременоста на мечувалец

Обично, жената созрева во процесот на размножување до 8 месеци од животот. Во овој период е неопходно да се создадат сите потребни услови за мрестење на мечувалец. Должината на процесот на оплодување за мечувалците зависи од тоа колку пати женските другари, ако за прв пат, може да трае до 48 часа, самата бременост трае 4-6 недели. Периодот на гестација зависи од условите на притвор:

 • температура на водата
 • осветлување;
 • хранење.

Мажјакот ги оплоди јајцата во внатрешноста на женката.

Искусен одгледувач дефинитивно може да открие дека рибата е бремена, сепак, тешко е да се збуни бремена мечувалка со пациент.Бремената жена мечувалец изгледа и ги покажува следниве симптоми:

 • поблиску до породувањето, стомакот станува голем и изразен;
 • се појавуваат квадратни контури;
 • се појавува темна точка, поблиску до аналниот перка.

Како месари раѓаат

Раѓањето на мечувалец обично започнува наутро. Енката раѓа пржено во количина до 200 парчиња. Новороденчињата можат да бидат оставени во ист сад со женката. Ако стомакот на рибите се стекне со експлицитна квадратна форма, а мечувалец започна да се движи енергично околу аквариумот, тогаш породувањето ќе започне наскоро. Под одредени услови, како што е температура на водата од најмалку 26 степени и висококвалитетна обилна исхрана, репродукцијата може да се појави редовно. Неопходно е да се обезбеди присуство на грмушки во аквариумот во кој женката ќе се скрие за време на породувањето.

СРЈ може да се остави во аквариумот каде што се родени сè додека не дојде време да се парат, по што е подобро да се поделат мечувачите.

Растејќи СРЈ

СРЈ на мечувалците се големи, активни се и им треба добра исхрана.

Првите 7 дена од животот се пресудни за идното здравје, во ова време се поставени производството на возрасни риби, а животната средина на една личност ќе зависи од првата недела. Затоа, откако мечувачите се породиле, веднаш мора да започнете да се грижите за СРЈ.

Искусните акваристи препорачуваат да се изберат најсилните и најубавите од младите за да бидат активно одгледувани и да ги уништат послабите индивидуи. Фрај расте во текот на животот, сепак, стапката на раст постепено ќе се забавува. Количината на потребната храна зависи од возраста и брзината на растот..

Ако правилно не се грижите за СРЈ, бојата на рибата ќе се промени, дефектите ќе се појават на перките. Се препорачува да им се обезбеди аквариум со голем број на растенија и место за активно пливање..

Како да го нахрани мечот риба СРЈ

Важно е да се создадат добри услови за младите мечувалци во првите денови по раѓањето, хранењето во ова време мора да се изврши најмалку 4 пати на ден. До возраст од 2 месеци, се препорачува да се хранат рибите 3 пати на ден.

Список на производи потребни за пржење:

 • жолчка од јајце;
 • пире од житни култури со растителни влакна;
 • спирулина;
 • naupilia саламура со ракчиња.

Ако комбинирате жива храна со спирулина, тогаш рибите брзо ќе растат и ќе стекнат светла боја. Храната треба да содржи доволно количество влакна, бидејќи во дивиот свет јадат најмногу растенија. Недостатокот на супстанции се надополнува со помош на специјални снегулки од растително потекло. Храната може да вклучува не само свежа храна, туку и замрзната.

Мечувалец малМечувалец мал
Мечувалец мал

Пратете ја количината на добиточна храна во форма на жолчка од јајце, овој производ е добра основа за развој на штетни бактерии, како резултат на што водата во аквариумот е многу загадена. Младите животни нема да можат да живеат под вода со низок квалитет долго време, а заменувањето на вода во количина поголема од препорачаната ќе предизвика сериозен стрес и исто така ќе доведе до смрт на потомство. Затоа, овој производ треба да биде вклучен во исхраната во минимални количини, без штета на животната средина..

Фрај се препорачува да се хранат јогурт, корисно е и не го расипува квалитетот на водата. За да се подготви храна од јогурт, мора да се истури со врела вода, да се меша, а потоа да се фати завиткан казеин. Казеинот треба добро да се измие со вода и да се фрли во аквариум со помош на мрежа. Овој производ можете да го чувате во фрижидер, но не подолг од 4 дена. Пожелно е целата храна во исхраната на СРЈ да биде што е можно свежа. Колку постари помфритот, толку е поразновидна нивната диета.

Заклучок

Мечувалец е одлична опција за одгледување во аквариум. Оваа аквариумска риба е погодна за живеење со други жители, репродукцијата може да се појави и на посебно место и во заеднички аквариум. Лесно е да се одгледуваат потомци од риби, доволно е да им се обезбедат потребните услови на животната средина.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Карактеристики на репродукција и раѓање на бремена женска мечка