ma.AquaFans.ru

Кит ајкула: како изгледа и каде живее најголемата риба

Овој гигант, полека орајќи ги широките тропски води, одамна е причина за многу гласини и легенди: исплашените морнари го опишаа во своите приказни како страшно чудовиште кое живее во океаната бездна. Сепак, подоцна стана јасно дека осамениот скитник на длабочините воопшто не е страшно морско чудовиште, туку огромна ајкула од кит, која до ден-денес е најмистериозната риба на планетата..

кит
Кит ајкула - најмистериозната ајкула во светот.

Клучни карактеристики

Оваа голема ајкула многу долго се криеше од очите на истражувачите, а со тоа служеше како повод за ширење на разни верувања. Навистина, приватните описи беа толку мрачни што препознаа некој, но не и обична риба.

Прво официјално запознавање со ајкула од кит одржана во 1828 година. Тоа беше примерок долг 4,5 метри, изваден од брегот на Јужна Африка од популарниот англиски натуралист Ендру Смит. Тогаш тој го опиша видот, нарекувајќи го типот Ринкодон.

Китовата ајкула е најголемиот претставник на семејството ајкули, надминувајќи во големина не само нејзините најблиски роднини, туку и сите други видови риби што постојат денес. Името „кит“ таа го доби не само поради импресивната големина на телото, туку и необичниот начин на хранење, како и структурата на вилицата (сите овие знаци ја прават рибата повеќе како кит отколку нејзините роднини на ајкула).

Изглед и структура

Тешко е да се збуни овој жител на водниот свет со останатите претставници, бидејќи китната ајкула изгледа многу чудна и, покрај неговата голема големина, има и голем број други карактеристични одлики. Главните надворешни карактеристики на погледот:

 1. Многу моќно тело со силна и густа кожа, покриено со мали остри скали. Кожата на стомакот е малку потенка отколку на остатокот од телото, затоа, во случај на закана, рибите секогаш инстинктивно ја кријат својата слаба точка и ги заменуваат најзаштитените - грбот.
 2. Релативно мала и рамна глава, непречено претворајќи се во многу срамнета муцка, завршувајќи со многу широка уста (од 1,5 m во ширина). Устата се наоѓа точно во средината на муцката (оваа карактеристика кардинално ја разликува китвата ајкула од нејзините други роднини, чија уста е во долниот дел на муцката).

  ринкодон типус
  Китовата ајкула има моќно тело со густа кожа.

 3. На страните на телото зад главата има пет долги парчиња жабри, дејствувајќи како еден вид сито низ кое излегува вода, како и сè што рибата не може да го проголта.
 4. Длабоки и многу мали очи (кај најголемата индивидуа нивниот дијаметар едвај достигнува 5 см) се наоѓаат скоро на рабовите на устата. Рибата не е обдарена со трепкачки мембрани, меѓутоа, за да се заштитат од надворешни влијанија, очите можат да се повлечат во орбита и да бидат покриени со густа кожа на кожата.
 5. Телото зад главата има максимална ширина, а потоа постепено се стеснува и станува целосно тесно во близина на опашката.
 6. Две грбни перки се силно раселени назад. Првиот е многу поголем и повисок од вториот и има форма на обичен триаголник. Ширината на каудалната перка на индивидуална од 12 метри може да достигне пет метри, а должината на пекторалната перка е 2,5 m.
 7. Дури и најголемата личност има многу мали заби (секоја должина не надминува 6 мм), но нивниот број е неверојатно голем и може да достигне до 15 илјади. Со оваа карактеристика е поврзано латинското име Ринкодон, кое во превод звучи како „кинење на забите“.

Gиновски димензии

За многу децении, официјално се веруваше дека максималната должина на кит ајкула е приближно 12,65 м. Сепак, некои непроверени извори инсистираа на тоа дека рибата може да има поголеми димензии. Како и да е, научниците не ги сметале ваквите информации сигурни и ги зелеле како основа параметрите на регистрираните лица. Но, веќе на крајот на дваесеттиот век, на примерокот се појавија нови официјални податоци со должина од 20 метри и тежат 34 тони. Оттогаш, оваа бројка повеќе не е мит, но ваквите гиганти се екстремно ретки денес..

Китовата ајкула расте на 20 метри

Карактеристики во боја

Ајкулата можете да ја препознаете по неговото многу карактеристично боење. Страните и грбот на оваа риба обично имаат темно сива позадина на која се наоѓаат попречно и надолжно тесни ленти со бледо жолта или во бела боја. Помеѓу лентите се скоро униформни заоблени места со иста сенка. Пекторалните перки и главата имаат исти ознаки, но на овие места тие се помали и расфрлани погусто и хаотично. Долното тело е насликано со светло сив тон..

Кожата на трупот и перките има многу необични гребнатини кои формираат карактеристична шема. Секој поединец е обдарен со своја единствена шема, која не се менува со возраста, според која наб obserудувачите ја препознаваат..Habивеалиште и исхрана

Омилени места на овие великани се умерено топлите и тропски води на океаните и морињата, затоа видот најчесто се наоѓа во области каде што температурата на површинскиот воден слој е на ниво од 21 до 26 ° С. Научниците сугерираат дека таквото heatубење на топлина не е поврзано толку многу со физиолошките потреби како со преференциите на храна на гигантот, бидејќи на места со најголемо население како по правило се наоѓаат и масовни акумулации на планктонски организми - главна храна на оваа риба.

Области каде живеат ајкули од китови:

 1. Сејшели и Тајван - во близина на овие острови тие се присутни во текот на целата година, иако најголема концентрација е забележана во летните и есенските периоди.
 2. Региони во непосредна близина на југоисточниот и источниот брег на африканскиот континент. Според научниците, една петтина од вкупниот број видови живее во крајбрежните области на Мозамбик.
 3. Мало население има и во водите на Австралија, Филипините, Чиле и Мексиканскиот Залив..
кит ајкула
Китовата ајкула не е крвожедна

И покрај нивната припадност на семејството предатори и огромен број заби, овие риби воопшто не се крвожедни, а нивната диета главно вклучува:

 • зоопланктон;
 • мали стада, имено анхови, туна, сардин и мала скуша.

Но, не им треба заби за да расипат плен, туку да се осигурат дека вториот не се лизга од огромната уста. Всушност, овие силни органи му беа дадени на гигантот како еден вид „брави“ за заклучување на храната.

Како балените китови, ајкулата полека се „паси“ во океанот, филтрирајќи го планктонот. За да го направите ова, таа ја отвора устата многу широко, собирајќи голема количина на вода во неа, по што се затвора огромната уста, а течноста излегува низ жабри опремени со специјални филтри. Како резултат, во устата остануваат само оние водни суштества што можат да стиснат во исклучително тесниот хранопроводник (дијаметар од само околу 10 см) на гигантот. Така, за да бидат целосно заситени, китвата ајкула јаде цел ден (околу 8–9 часа на ден), додека минува низ устата и жаброт се простира до 6 илјади кубни метри вода на час.

кит
Китовата ајкула главно се храни со планктон.

Малку за размножување

Оваа огромна риба се следи повеќе од еден век, но научниците сè уште имаат многу малку информации за неговата репродукција. Како прво, се знае дека таа е овувивипарна, т.е ембрионите се развиваат во матката во карактеристични капсули со јајца, по што тие се извеваат на истото место и потоа се раѓаат во светлина.

Новороденчињата ајкули имаат должина од околу 0,5 метри и можат да поминат без храна подолго време, бидејќи дури и во пазувите на мајката тие акумулираат доволна количина на внатрешни резерви на исхрана. Доказ за ова е случајот кога жива и целосно развиена ајкула била отстранета од стомакот на заробената ајкула. Детето било сместено во аквариум, каде не јадел ништо во првите две недели, додека бил буден и активен..

Студиите од крајот на дваесеттиот век исто така откриле дека овој претставник на ајкули поминува низ екстремно долг процес на пубертет, кој трае до 30-50 години. Целокупниот животен век на еден вид се движи од 70 до 100 години. Непроверени информации има дури и околу 150-годишни лица, но тоа не го докажува науката.

Однесување и опасност за луѓето

Повеќето ихтиолози ја опишуваат оваа риба како лежерно и исклучително мирно суштество. Видот претпочита топли близу површински слоеви на вода, меѓутоа, доколку е потребно, може да потоне до длабочина до 700 метри.. Ајкула плива многу бавно - околу 5 км на час, а во повеќето случаи помалку. Активен во текот на денот и спие во кратки интервали, без оглед на денот или ноќта.

Во суштина, овие гиганти претпочитаат да останат во многу мали групи или дури да живеат сами. Многу ретко формираат масовни кластери, бројувајќи неколку стотици лица.

И покрај огромната големина, ајкулата од кит генерално се смета за апсолутно безбедна за луѓето. Оваа слаба, инертен и бавна риба никогаш не ги нападнала луѓето, што многу нуркачи ги уживаат со задоволство и не само што пливаат блиску до гигантот, туку и се искачуваат на неговиот грб. Како и да е, ихтиолозите не се толку невнимателни и ја сметаат китната ајкула како потенцијално опасен вид, бидејќи повредената личност може да стане бесна и да не го оштети само садот, туку и да убие лице со еден мал удар од опашката.

тигар ајкула и човек
Ајкулата од тигар се смета за безбедна за луѓето.

Закани и природни непријатели

Китовите ајкули никогаш не биле бројни видови, но денес постојат докази дека остануваат само околу илјада лица што останале на планетата. Ваквата тажна ситуација е предизвикана од масовниот риболов, кој е најразвиено во некои региони на Азија, како и во Тајван и Филипини, каде месото од оваа риба е високо ценето..

Покрај главниот непријател - човекот, кит ајкула има непријатели меѓу роднините. Претежно предатори како што се сивата ајкула и марлин. Честопати им се придружува кит убиец. Во повеќето случаи, младите лица стануваат жртви, но има напади на ајкули од китови кај возрасни. Ова се должи на апсолутната одбрана на рибите, бидејќи импресивната големина и густата кожа не можат секогаш да ја спасат од непријателот, а овој гигант нема друго средство за одбрана.

Важноста во културата и туризмот

Дури и во оние региони каде што ајкулата е најчеста, таа нема посебна улога во културата на одредена националност. И само јапонски и виетнамски риболовци со посебна трепет припаѓаат на овој гигант. Значи, во Јапонија, се верува дека состанокот на џиновска риба е добар знак. Исто така, во оваа земја, каде морското овошје е основа на дневната исхрана, месото од ајкула од кит практично не се конзумира..

Виетнамските морнари ја третираат со голема почит, кои веруваат дека рибата не само што носи среќа, туку е и еден вид морско божество. Виетнамците го запишаа својот став дури и во чудното народно име на овој гигант, што буквално се преведува од нивниот јазик како „Г-дин Риба“.

Ајкулата се здоби со големо значење во туристичкиот бизнис. Во некои земји каде видот е сè уште релативно вообичаен, се организираат цели тури во кои секој не само што може да го гледа гигантот од страната на морскиот брод, туку дури и да се доближи до него, нуркање.

Нуркачките тури се особено популарни во Мексико, САД, Малдиви и Сејшели, Австралија, како и на Карибите. За жал, ваквите човечки забави во никој случај не придонесуваат за зголемување на популацијата, но, напротив, негативно влијаат на смиреноста и животниот стил на овие најголеми риби, од кои веќе има неколку.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Кит ајкула: како изгледа и каде живее најголемата риба