ma.AquaFans.ru

Мечувалец - риба од а до з

Рибата мечувалец е една од најпопуларните жители на аквариуми. Домашните миленици доаѓаат во различни бои, се скромен во одржувањето, ретко се разболуваат и добро се снаоѓаат со многу риби.

Описот на мечувачот е доста интересен. Ова е мала риба, нејзината големина не е поголема од 6 см во должина. Тие имаат издолжено тело, срамнети со земја странично. Опашката кај машките има карактеристична особина - перка се раздвојува, нејзиниот долен дел станува многу подолг од горниот и зафаќа форма. Поради ова, рибите го добија своето име - мечувалец. Палетата на бои е многу разновидна, но најчесто има претставници на црвени и црни нијанси, како и нивни комбинации.

Па, како правилно да одржуваат вакви риби, дали добро се здружуваат со другите жители на аквариумот и дали честопати се разболуваат?

Компатибилност на мечувалец

Мечувалец е мирна риба која обично се развива добро со другите жители на аквариумот. Но, тоа не значи дека може безбедно да се реши со сите видови риби без исклучок. Најдобро е ако соседите на мечувалот се живописни или мрести, со иста големина како и самиот тој. Овие можат да бидат гупите, неоните, барбите, ангелските риби, гурами и муленезија. Помалите претставници на мечувачот постојано ќе напаѓаат.

Не се препорачува да се засади во истиот аквариум со цихлиди, астронаути и златна риба, тогаш борбите се неизбежни.

Важно е да се запамети дека постарите мажи често покажуваат зголемена агресија. Во млада возраст, постои голема веројатност за борба помеѓу претставници на иста раса, ако во аквариумот, покрај женките, има само две од нив. Проблемот ќе се реши со пресадување на друг или неколку мажјаци, тогаш агресивното однесување ќе стане помалку изразено.Друго интересно набудување: ако во аквариумот има премногу претставници на овој вид, тогаш женките почнуваат да се дегенерираат кај машки, тие дури растат и долна перка. Сепак, тие остануваат неплодни и не можат да носат потомство..

Мечувалец - риба од А до З

Барања за нега и одржување на мечували

Рибите од меч риба не се особено барани во услови на притвор, но треба да се посвети поголемо внимание на некои аспекти:

 • температурата на водата не треба да надминува 26 степени, во спротивно метаболизмот е забрзан и стареењето на миленичињата побрзо;
 • аквариумот треба да биде голем, најмалку 50 литри, тогаш мечувачите се чувствуваат удобно, стануваат помалку агресивни;
 • оптималниот однос на бројот на мажи и жени е 1 до 3, ако „невестата“ е една, тогаш мечот може да ја изнервира постојано и да ја исцрпи;
 • голем плус ќе биде присуството на голема количина зеленило во водата, во неа рибата ќе може да се скрие, фрли СРЈ, а во случај на недоволно хранење - јадете мали полжави;
 • на рибите им е потребна чиста вода, затоа треба редовно да се ажурира, филтерот е предуслов за добро здравје на мечувачите;
 • Домашните миленици сакаат оксигенирана вода, затоа треба да добиете аератор;
 • за да спречите развој на патологии, можете да додадете 20 грама морска сол на секои 10 литри вода, под услов тоа да не им наштети на другите жители на аквариумот;
 • миленичињата имаат потреба од светлина, но не треба да бидат директни, најдобро од сè - пригушени;
 • мечувалците не знаат за разноликоста на почвата, бидејќи живеат во горните слоеви на вода;
 • понекогаш рибите можат да скокаат надвор од аквариумот, така што треба да ставите парче чаша на неа, оставајќи мал јаз или специјална мрежа.

Expectивотниот век на домашните миленици е од 3 до 5 години, голема улога имаат условите на притвор и превентивните мерки за спречување на болести.Мечувалците се скромен во храната и ќе јадам секаква храна понудена од сопствениците. И покрај фактот дека рибите се склони кон прејадување, во случај на вонредна состојба тие можат да преживеат без храна околу 2 недели. Важен услов е дека мора да има доволен број на растенија во аквариумот, бидејќи тие ќе станат извор на храна.

Сушени растителни снегулки богати со растителни влакна мора да бидат присутни во исхраната на мечувалката, бидејќи рибите јадат алги во нивното природно живеалиште. Сувите, замрзнати или живи извори се добар додаток..

Сорти на меченици на аквариум

Најчесто на продажба можете да најдете такви видови на мечувалци како црни и црвени, како и нивни комбинации. Всушност, има многу повеќе. Ако неколку аквариуми живеат во аквариумот, тогаш СРЈ може да добие најнеобични бои. За жал, добиениот интересен резултат не може да се поправи..

Се разликуваат следниве видови на мечувалци:

 1. Црна со сина или зелена нијанса. Репродуцира лошо, бидејќи постои здравствен проблем поради вишок на темно пигмент.
 2. Црвената е рамномерно обоена портокалова боја со различен степен на интензитет.
 3. Бојата на тигарот е комбинација на црвена и црна боја, при што машките секогаш имаат темна опашка.
 4. Планината се нарекува жолта со кремска нијанса. Спецификати и ленти со полесни бои се јасно видливи кај таквите риби..
 5. Виножито е комбинација од портокалова, сива и зелена боја во комбинација со црвеникави ленти по целото тело.
 6. Бојата на Чинц е три-боја. Основата е бела, на неа случајно се наоѓаат големи дамки од црна и црвена боја.
 7. Бугарското бело е албино, рибата е речиси транспарентна, скелетот и внатрешните органи се јасно видливи.
 8. Нијанса на лимон е албино со зеленикава нијанса. Оваа сорта е особено тешка за размножување, бидејќи потомството не секогаш ги наследува карактеристичните одлики на родителите.
 9. Зелената е комбинација на две нијанси - маслиново и кафеаво, кои ги надополнуваат светлите и црвените ленти.

Мечувалец во аквариум

Најчесто, тоа се црвените и црните сорти што се наоѓаат на продажба, но ако сакате, можете да ги купите сите други.

Болести и третман на мечувалци

Рибите ретко се разболуваат, заболувања предизвикуваат вируси и габи кои живеат во добиточната храна. Болен мечувалец може случајно да се купи на пазарот, така што сите новодојденци се ставени во карантин, а претходно се чуваат во солена вода за 20 минути, ова ќе убие патогени микроорганизми на вагата.

Ако миленичето е сè уште болно, тогаш се третира со ветеринарни антисептици и антибиотици во капки наменети за аквариум риба.

Мечувалец - убава и скромен риба, која ќе биде украс на кој било аквариум. Важно е да се изберат вистинските соседи и тогаш можете да избегнете постојани борби.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Мечувалец - риба од а до з