ma.AquaFans.ru

Опис на ретки морски и слатководни риби

Денес се познати повеќе од 30 000 различни видови на морска и слатководна риба. Научниците ги истражуваат океаните, откриваат нови видови и добиваат повеќе знаење за хидробините што веќе ги знаат. Најмногу шарени и уникатни жители на подводните длабочини станаа познати не толку одамна. Ретки риби претпочитаат големи длабочини или живеат во корални гребени, што го објаснува немирот на боите и нивното невообичаено однесување..

Каде се наоѓаат ретки риби
Постојат голем број на ретки риби.

Ретка риба од река

Свежата вода на реките и езерата е помалку разновидна, како резултат на тешките услови за живот и активното влијание на човекот. Само во оддалечените региони, каде што реките и езерата се недостапни за луѓето и не толку проучени, има ли разни егзотични ретки риби кои се разликуваат по невообичаена боја или некарактеристична за повеќето видови облици на тело.

Поголемиот дел од есетра што се наоѓаат во природата само во Северна Америка, Русија, Кина, Иран и неколку други земји од Југоисточна Азија припаѓаат на категоријата ретки и загрозени видови. Денес, есебно се лови есетра, што доведе до скоро целосно уништување на повеќето видови на оваа вредна и ретка риба.

Која е должината на белугата
Белуга и Трн се ретки

Ретки есетра вклучуваат:

 • Белуга.
 • Сибирски есетра.
 • Лопатка.
 • Спајк.
 • Ellвездени есетра.

Еден од најретките и најинтересните видови на есетра е лопатката, која живее во Мисисипи, а нејзините подвидови се наоѓаат во реките Јангце и други кинески реки. Оваа риба се карактеризира со зголемена назална епидидимиза, која во големи примероци наликува на даб по изглед. Весло со риба е голема и тежи до 90 килограми, а говорницата, односно зголемен назален епидидимис, може да биде една третина од целата должина на телото.

Која е масата на лопатка
Весло со лопатка може да тежи до 90 кг.

Слепата пештерска риба што живее во суптропиите на Тајланд е исклучително интересна. За време на еволуцијата, овој вид го изгуби пигментацијата и видот, добивајќи уникатна способност да се искачи на вертикалните површини. Оваа уникатна вештина е неопходна за оваа риба, бидејќи живее главно во пештери и се прилагоди на брзиот проток на подземни потоци.

Mudskipper е уште една исклучително интересна риба со слатководни риби. Телата на структурата на калтрица наликува на крст помеѓу жаба и лавче. Рибата припаѓа на семејството на габи и го поминува поголемиот дел од својот живот надвор од водата, движејќи се по глинените брегови. На копно, како резултат на уникатната структура на своето тело, џемпер од кал може да остане до половина час или повеќе.

Mudfish: фото
Оваа риба е како лажичка

Егзотичен морски живот

Длабочините на морето се исклучително богати со разни егзотични и ретки видови риби. До денес, не се изучувани повеќе од 20% од светските океани, па постојано се отвораат нови видови на длабоко море, кои зачудуваат со нивниот изглед, способност да живеат во целосен мрак и под голем притисок.

Скорпион Амбон

Оваа риба е откриена пред повеќе од еден век, но до сега научниците наидоа на само неколку примероци, врз основа на кои беше опишан овој вид.

Одбранбен скорпија од предатори
Скорпијата е совршено маскирана

Карактеристичните карактеристики на скорпијата вклучуваат:

 • честото топење на кератинизираното тело;
 • можност за промена на бојата;
 • присуство на специфични израстоци над очите;
 • одлични маскирни способности.


Амбонскиот скорпен претпочита плитки длабочини и се наоѓа во јужните корални гребени. Скорпен сака да лови на самото дно, закопувајќи се во фин песок, привлекувајќи ја жртвата со флексибилни процеси во близина на усната шуплина. Amborona scorpena претпочита исклучително чиста топла вода, затоа во последните години со загадувањето на Светскиот океан популацијата на оваа риба значително се намали.

Морско стапче

Ова е ретка риба со длабоко море, која има уникатна структура на телото. Тиквичката има огромна уста во форма на тубуларна дупка, а вилиците минуваат во ширење кожа торба. Таквата торба работи по принципот на меурчиња од ковачи и е во состојба да се прошири неколку пати, што му овозможува на хеликоптерот да го фати и вари пленот, што е неколку пати поголемо од нејзината големина.

Должината на морскиот бацил во длабоко море може да достигне 10 метри. Покрај тоа, должината на опашката на оваа риба е 5-6 метри. Опашката е крајно тврда и долга, а нејзината структура сè уште не ја проучувале научниците. Оваа риба е откриена пред околу 20 години, а за тоа време, научниците наидоа на само три примероци кои веќе беа мртви и беа во лоша состојба. Но, сепак не беше можно да се фати однесување на жив тикер.

Психоделична жаба риба
Опашката може да достигне 6 метри

Психоделична жаба

Овој вид морска риба е откриен во 2009 година. Рибата од жаби претпочита големи длабочини и има необичен изглед, што му овозможува да се камуфлира против позадината на дното и коралите. Главата е голема, со широко поставени очи.. Боењето на психоделичната жаба е исклучително интересно. - со црвеникави и жолтеникави линии на свиткување на ленти кои се оддалечуваат од очите во различни насоки. Фантите во риби од жаби се модифицирани и нејасно личат на шепите на копнените животни. Ихтиолозите тврдат дека овој вид е транзиција помеѓу водните водни организми и копнените животни..

До денес, познати се неколку варијации на бои на оваа ретка морска риба:

 1. Yellowолта форма со тиркизни очи и бели линии..
 2. Црвена сорта со жолти ленти.
 3. Темна форма која може да ја промени бојата во скоро црна боја.

Бојата на телото во голема мера зависи од целокупната шема на бои на животната средина. Црните форми се наоѓаат на темна земја и длабока вода, но во плитката вода во коралните гребени можете да видите жолти и црвени бои во исто време.

Рибата од жаби претпочита подобар животен стил и се наоѓа на длабочина од редот на 200-500 метри. Младите примероци често остануваат во плитка вода во близина на корални гребени, сепак, растат, тие одат на големи длабочини и водат изразен предаторски начин на живот. Утврдено е дека живеалиште на риби од жаби се водите на Австралија, како и тропскиот регион на Индискиот Океан.

Карактеристика на морското партал
Слична риба живее во длабочините

Рибна риба

Овој вид е откриен во 1865 година, меѓутоа, до сега, научниците наидоа на само неколку десетици примероци од овие риби, што се објаснува со нивниот таен начин на живот и строго ограниченото живеалиште. Овој вид е забележителен за фактот дека целото тело, перки, опашката и главата се покриени со процеси што имитираат разни алги. Ваквите процеси совршено ги маскираат парталите за време на нивниот лов за ракчиња и други ракови..

Theивеалиште на партал е Индискиот Океан и југоисточниот брег на Австралија. Рибите водат скриен животен стил, претпочитаат чисти и топли крајбрежни води, се кријат во коралите во текот на денот и одат на лов за мали планктони и ракови навечер.

Каде живее месечината риба?
Процесите се наоѓаат низ целото тело.

Месечината риба

Овој вид е откриен во XVIII век, кога оваа риба се наоѓала насекаде. Денес, загадувањето на океаните и активниот риболов, месечината риба е поретка. Овој вид има големи димензии и кратко кратко тело компресирано странично. Месечината риба може да достигне гигантски големини со дијаметар на телото од десетици метри и со тежина до еден и пол тони. Возрасните се хранат со медуза, јагули, лигњи и разни планктони. Месечината е слаба пливачка, па не like се допаѓа силна струја, и честопати само лежи на самата површина на водата.

Каде што зимата се шири
Оваа риба не го сака протокот

Кимера со широка нос

Кимерата со широк ширина претпочита длабочините на Атлантскиот Океан, каде се храни со најразлични мекотели. До денес, научниците наидоа на само неколку случаи на оваа исклучително ретка риба. Неговата карактеристика е желе-како тело, кое, кога се крева на површината, брзо се раствора во коскениот скелет на химера.

Комплексноста на проучување на овој вид се објаснува со неговиот начин на живот, кога химерата практично не се појавува на длабочини од помалку од 1000 метри. Само со развој на специјална опрема, научниците можеа да го видат во природното опкружување на длабочина од повеќе од една и пол илјади метри.

Како да ловите огнена ајкула
Кимера не се појавува под 1000 метри

Плазма на ајкула

Овој вид длабока морска ајкула е откриена во 1884 година. Според нивниот изглед, возрасните повеќе личат на јагула или чудна морска змија. Gолчките отвори, од кои има 6 парчиња на секоја страна од телото, се покриени со набори на кожата. Мембраните и цепките за жабрување исто така се наоѓаат во грлото на ајкулата, поврзувајќи се во широк кожен лобус. Ова е една од најретките видови ајкули кои се наоѓаат само на големи длабочини. До денес, ајкулата е слабо проучена, а вкупно, научниците наидоа на околу 100 примероци од овој редок вид предатор.

Коалекант
Ова е еден вид ајкула.

Индонезиски коалекант

Индонезискиот коалакант е откриен во 1999 година. Оваа риба припаѓа на семејството на целиканти и е најстарата од опишаните хидробиони на земјата. Претходно, се веруваше дека сите претставници на целиканскиот ред изумреа уште пред појавата на диносаурусите. Студиите покажаа дека овој вид се појави пред околу 40 милиони години..

До денес, не се фатени повеќе од десетина примероци на индонезискиот коалекант. Coelacanth има чудна форма на тело со модифицирани долни перки, кои оддалеку личат на екстремитетите на античките фосили. Внатрешната структура на коалакантот е исклучително необична - крст помеѓу структурата на копнени животни и класична риба.

Европски риболов риба или монахот
Еден од најстарите видови

Влажен монах

Овие ужасни и чудни во нивното однесување риба биле откриени во 1930 година. Влажен монах претпочита големи длабочини над 1 километар. Во таква вода има темнина на теренот, тоа е она што го користи ѓаволот, на кој има светлосен процес на челото. Со помош на таков уред, влакнестата особина привлекува ракови и други риби кои стануваат жртви на овој предатор.

Исклучително интересен начин за репродукција на оваа риба. Alesенките од морската линија се со големина од околу еден метар и тежат 15-20 килограми. Мажјакот е обично десет пати помал од женскиот, тој едноставно се приврзува на телото на својата избрана, по што клетките на спермата постојано влегуваат во телото на жената преку крвта. Маж до крајот на животот, мажјакот ги прима од огромниот предатор сите хранливи материи што му се потребни. На една голема женка може да се сретнете со неколку машки приврзани со неа, кои можат да живеат вака до смрт.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Опис на ретки морски и слатководни риби