ma.AquaFans.ru

Опис на лошите страни, животниот стил на животните и живеалиштата

Семејството flatfish вклучува многу видови риби со различни навики и живеалишта, но тие имаат заеднички карактеристики. Сите тие водат долен животен стил, претпочитаат да живеат во длабочина и да имаат срамнети со земја форма во форма на овален или ромб. Сите претставници на семејството на flatfish се деликатес што го сакаат многу луѓе. Знаејќи каде живее грешникот, искусни рибари лесно го наоѓаат и го фаќаат.

зафаќај на дното
Сите типови на прогонувачи водат долен животен стил, претпочитаат да живеат во длабочина и да имаат срамнети со земја форма

Опис на поединци

Претставниците на семејството на flatfish живеат во просек од 20-30 години и имаат прилично необичен и интересен изглед, што овозможува да се направи разлика од другите видови риби. Главните одлики за разликување се следниве:

 • телото е рамно и плоча-како целосно врамена од перка со голем број зраци;
 • асиметрична глава свртена десно или лево;
 • очите тесно распоредени и функционираат одделно едни од други;
 • во косичката уста има многу остри заби;
 • на страната на телото каде што се наоѓаат очите, скали од потемна сенка, има и широк отвор за жабри;
 • опашката е многу кратка и опремена со перка без жлебови;
 • страната што е без очи има полесна сенка и подебела кожа.

  Расишна риба
  За да преживее во морето и реката, рафалниот научи да се прилагодува на кој било предел и да ја промени бојата на телото

Рибите пржени при раѓање имаат иста структура и изглед како и сите други риби. Но, постепено се појавуваат неповратни метаморфози, што доведуваат до поместување на устата и очите на десната страна на главата.

После трансформацијата, рибата се превртува на слепата страна, што постепено се атрофира и почнува да се користи од мавтањето како рамно стомаче за погодност да легне на камења и на дното. Но, при пробивањето на реката се случуваат промени во обратен редослед - очите и устата се движат на левата страна на главата.

За да преживеат во морето и реката, рибите научија да се прилагодуваат на кој било предел и да ја менуваат бојата на телото. Поради ова, таа често се нарекува „вода камелеон“.

Рамнувач на слатководни води

За живеалишта се избираат бројни видови на речнги на реките. малку солена и свежа вода. Се разликува во заоблено тело и бројни боцки по должината на неговиот периметар. Видната страна може да има нијанса од светло кафеава до маслинка со бројни дамки. Расте до 3 кг во тежина и 50 см во должина.

Со цел нејзината mидарија да се развие целосно, рибите треба постојано да примаат голема количина кислород од колоната за вода, што се постигнува со редовно наноси на лица, но тоа е можно само во солена вода, заради неговата густина. Во свежа вода, ларвите се населуваат на дното и умираат. Поради оваа причина, пробивањето оди на мрест на отворено море..

Најчесто, рибите ги користат балтичките води за овие цели. Затоа, нејзиното друго име е балтичкиот провајдер. Распространета е во крајбрежната зона..

зафаќаат во вода
Пробивот на реките избира и малку посолени и свежи водни тела како живеалиште

Морска риба

Theивеалиште на пробивање на овој вид е северен Пацифик. Слатководната форма почесто се наоѓа во лагуни, заливи и пониски места на реките. Theвездениот поглед е претставен од поединци со левостран аранжман на очите. Има темна боја и широки темни ленти на перките..

Го добила своето име за засечените плочи во форма на везда на видната страна на телото. Најчесто тоа се нарекува Грешка на реката Пацифик. Неговите димензии во повеќето случаи не надминуваат 60 см со тежина од 4 кг. Но, рибарите раскажуваат случаи кога овој вид се зголеми на 90 см и се здоби со повеќе од 9 кг.

starвезда пробива
Прегледот на Starвездите е претставен од лица со левострани очи

Калканско Црно Море

Оваа риба многу личи на рамен, но припаѓа на друго семејство - скофталмиката. Се наоѓа во Северноатлантскиот, црниот, балтичкиот и медитеранскиот море. Честопати поединците на Калканот растат до еден метар во должина и достигнуваат тежина од 20 кг.

Карактеристична карактеристика е позиција на левото око, заоблена форма на тело и голем број на шила лоцирани над целата површина на видната страна на телото.

Но, рибата се чувствува одлично не само во морската вода, таа се наоѓа на устата на Дон, Днепар, Јужна бубачка. Овде можете да најдете и помала сорта - розов Азов, кој не расте повеќе од 40 см во должина.

Поларна риба

Овој вид на пробивање на реките е претставен од прилично големи лица со издолжено тело со темна боја и кафеави перки. Најчесто може да се најде во морињата Кара, Барентс и Беринг.

Мрестење риби се јавува во зима. Репродукцијата се јавува под мраз на под нулта температура на водата. Во топлата сезона, таа добива на тежина и се обидува да биде во свежите води на Јенисеј, Об и Туруга.

мавта во црното море
За морските видови на расејување, различни големини, нијанси на видот и слепата страна, карактеристични се различните облици на телото

Морска сорта

Солена вода стана дом на многу видови на рамна риба. Тие се чувствуваат одлично и во плитка вода и на големи длабочини. Сите од нив се карактеризираат со различни големини, нијанси на видот и слепата страна, како и различна форма на телото.

Најпопуларен е обичниот морски грешник, кој живее во слаби и силно солени води на длабочина од повеќе од 200 метри. Оваа личност е најсаканиот плен за рибарите. Главната боја на аферата темно зелена со мали портокалови или црвени дамки. Може да достигне еден метар во должина и 7 кг тежина. Совршено можност да се спојат со дното и да се кријат од предатори.

Крајна или бела бујна

Исто така се нарекува и морска риба. Карактеристична карактеристика е засечена странична линија и остар перка. Слепата страна е млечна, а видот најчесто е кафеаво-кафеава..

Во природата, се издвојуваат две сорти:

 1. Јужен разбојник со белоглавие, кој живее во Приморје и во Јапонското Море.
 2. Север - пронајден во Морето Охотск, Северот и Беринговото Море.

Заеднички Халибут и Аројтохот

Овој вид на пробивач живее од Атлантикот до Арктичкиот океан. Најголема големина е забележана кај белиот халибут кој живее во Тихиот океан. Расте во должина до 450 см и достигнува тежина од 350 кг.

халибут
Карактеристична карактеристика на халибут е истата боја на видот и на слепата страна

Карактеристична карактеристика на овој вид на разбојници е истата боја на видот и на слепата страна. Најмалиот претставник на видот е слабиот заби со стрела, кој достигнува тежина од само 7 кг и не расте повеќе од 80 см.

Повеќето рибари сметаат дека халибутот е вистинска деликатес. Но, црната риба е особено ценета, што се разликува не само во бојата на лушпите, туку и во сенката на пулпа.

Начин на живот

Поради разновидноста на видовите и можноста за брзо аклиматизирање раширеноста е широко распространета по целиот Евроазиски континент и се наоѓа во копнените мориња. Повеќето од нив совршено се прилагодуваат на свежите или малку солени резервоари со пристап до морето. Знаејќи каде е пронајдениот провајдер, рибарите одат на лов и се враќаат со прекрасен улов.

Во принцип, рибата води осамен начин на живот, совршено знаејќи како да се спојат со дното. Доста време е неподвижно на дното или е закопано во земја. Ова е необичен начин на камуфлажа, кој совршено помага да се ловат и да се заштитат од предатори..

зафаќаат во вода
Flounder води осамен начин на живот, совршено способен да се спои со дното

Расејот изгледа прилично несмасна и бавна риба. Но, всушност таа плива многу добро. За кратки растојанија, таа е во состојба да развие прилично голема брзина.

Пливање во близина на дното, таа крева суспензија на тиња и песок зад неа, со што останува незабележано од грабливи риби и успева да фати плен.

Во зависност од тоа каде живее грешникот, може да јаде ноќе или во текот на денот. Најчесто, малите животни стануваат храна за неа. Возрасните се хранат со мали риби, ларви, ракови и кавијар, но расејувачот најмногу сака ракчиња и капелин..

Очите се наоѓаат на едната страна од главата, така што рибите можат успешно да изгорат мекотели од дебелината на почвата и да не се задушуваат. И нејзините вилици се толку силни што успешно ги пресекува лушпите од ракови и мекотели. Високата вредност на лошите страни се должи на фактот дека се храни претежно протеинска храна.

Време на мрестење

Мрестење кај секој вид се јавува во догледно време. Под влијание е на температурата на водата, дневните часови и исхраната на мајката. Но, најчесто овој процес се случува од февруари до мај.

Пубертетот на рибите се јавува на 7 години. Една жена може да произведе неколку јајца. Таа најчесто поставува јајца во крајбрежните области. Но, барем женките лежат јајца во длабочините. Поради фактот дека нема потреба да се поправи theидањето, се развива совршено, лебди во длабоките слоеви на солена вода.

Две недели подоцна, СРЈ се појавуваат во светлината, кои имаат издолжена и симетрична форма. Пржете храна со зоопланктон и мали бентоси.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Опис на лошите страни, животниот стил на животните и живеалиштата