ma.AquaFans.ru

Дали е огромна ајкула со чекан за опасност за луѓето?

Gинските риби не се невообичаени во модерното време. Ајкулата со чекан се смета за една од нив, бидејќи должината на неговото тело може да достигне 6 м. Livesивее во топли океански води и претпочита тропска клима. Предниот преден раб на ова животно е исправен, а грбната перка е во форма на срп. Рибата води осамен животен стил и пленува на `рскавични и цефалоподи риби.

Чекан од ајкули
Ајкулата на Хамерхед се однесува на големи риби, води осамен животен стил.

Класификација на ајкули

Семејството чекани вклучува неколку главни видови. Класичните претставници се обични и големи глави. На списокот се вклучени ајкули:

 • Западна Африка
 • големи глави;
 • бронза;
 • Панамскиот;
 • Карибите
 • гигант.

Гигантската ајкула со чекан се смета за најагресивна, брза и маневрирана поради што претставува голема опасност за соседите во морските води. Должината на нејзиното тело варира од 4 до 6 m, но некои примероци достигнуваат дури и до 8 метри. Одгледувачите можеа да се вкорени добро во топлите води на Атлантскиот и Тихиот океан. Тие претпочитаат да чуваат во пакувања. Можете да ги најдете во близина на подводни карпи. Најголемите групи се собираат напладне, а дел ноќе до следното утро.

Чекан од ајкули
Гигантската ајкула со чекан се смета за најагресивна, брза и маневрирана..

Вреди да се одбележи дека предаторите можат да живеат и на импресивна длабочина и на самата површина на водата. Тие сакаат корални гребени, понекогаш си дозволуваат да пливаат во лагуната и да ги исплашат луѓето што одат наоколу. Најголемата концентрација на предатори е сконцентрирана во близина на Хавајските острови. Во близина е Институтот за морска биологија, кој е домаќин на важни научни истражувања за риби во форма на чекан..

Надворешни знаци

Главата има странични израстоци. Целата нивна област е покриена со особено чувствителни клетки. Тие се неопходни за ајкулата да прима сигнали од блиските живи организми. Предатор може да фати дури и прилично слаб импулс без никакви проблеми. Слој песок не е сериозна пречка за неа, и затоа жртвата не може да се скрие во дебелината. До неодамна, се веруваше дека невообичаената форма на главата е дизајнирана да го одржи балансот на рибите. Но, се покажа дека оваа стабилност е обезбедена заради посебниот облик на `рбетот.

Латералните израстоци се наоѓаат спроти едни на други. Еве големи кружни очи. Нивните карактеристики:

 • златна боја на ирисот;
 • присуство на трепкачка мембрана и очни капаци;
 • нестандардна локација, поради која предаторот има преглед од 350 степени.

Можеме да кажеме дека ова животно ги има сите потребни алатки за откривање на непријателот. Тие се визуелни и сензорни. Како одговор на непријателот, ајкулата со чекан користи и остри мазни заби. Тие имаат триаголен облик, се одликуваат со чудна падина и невидливи решетки..Ајкула со чекан - риба, вселенско-ориентирана риба. Таа успева изненадувачки да го фати магнетното поле на Земјата, така што рибата не отстапува од предвидениот тек. Телото има темно сиво или кафеаво врвот и бело дно тело.

Карактеристики на размножување

Овие се живописни риби. За време на парењето, мажјакот ги гризе забите во телото на партнерот. Потребни се 11 месеци да го носи бебето. Обично, од 20 до 55 бебиња се раѓаат со должина од 40 до 50 см. Природата се погрижила женката да не се повреди за време на породувањето. За ова, главата на младенчињата не се наоѓа преку, туку по телото. Веднаш штом ќе излезат од матката, рибите почнуваат активно да се движат. Маневрирање и брза реакција им овозможуваат да избегаат од можни непријатели. Честопати нивната улога ја играат други ајкули.

Што јаде предаторот

Ајкулите на Хамерхед сакаат да празнуваат на лигњи, рак и октопод. Исто така, нивната диета е:

 • морски бас;
 • темно сиви ајкули;
 • риба од еж;
 • крокџија;
 • Редефин;
 • коњска скуша.

Но, нивната омилена храна е трска. За да се фати плен, предатор ја напушта својата столица наутро или по зајдисонцето. Во тоа време, тој плива на дното и ја врти главата. Тој го прави ова намерно за да разбуди стрингер. Откако ја открила жртвата, ајкулата го удира по телото со главата. Ова е проследено со залак што ја лишува можноста да се спротивстави.

Ајкула солзи стрингреј на парчиња. Изненадувачки, токсичните шила што го покриваат телото на овие суштества не се опасни за ајкулите. Еднаш, беше откриена ајкула во близина на брегот на Флорида, која имаше околу 90 такви шила во устата. Честопати овие риби стануваат плен на локалните рибари, бидејќи паѓаат на куки со мамка.

Интересен факт е дека ајкулата со чекан може да разменува сигнали со своите браќа. Пренесува информации за 10 различни ситуации што можат да се појават. Најчесто овие се сигнали за предупредување..

Односи со човекот

На Хаваите, ајкулите се држат во голема почит, тие се скоро како божества. Абориџините веруваат дека рибата со чекани ги штити луѓето и суштествата што живеат во океанските води. Некои луѓе дури мислат дека душите на починатите роднини живеат во овие риби. Но, за жал, тука е, на островите, најчесто се регистрирани случаи на напади на ајкули врз луѓето. Најмногу им оди на туристи кои сакаат да пливаат во плитка вода..

Факт е дека тука е дека женските риби изведоа потомство. Во овој период, поединците можат да бидат прилично агресивни..

За луѓето, ајкулата со чекан не е опасна ако не ги наруши границите и не претставува закана за нејзиното потомство. Таа не гледа извор на храна кај некоја личност и затоа никогаш нема конкретно да го нападне. Сепак, нејзиниот лик е непредвидлив, и затоа секоја акција може да ја натера да нападне. Експертите велат дека мора да избегнете:

 • остри лулашки на нозете и рацете;
 • брзите вртења на страните.
Чекан ајкула
За луѓето, ајкулата со чекан не е опасна ако не ги наруши границите и не претставува закана за потомството.

Ако мора да пливате од предаторот, тоа мора да го сторите многу бавно и нагоре. Значи, можно е да не се привлече вниманието на предатор. Најопасните сорти денес се:

 • гигант
 • обичен;
 • бронза.

Во битката меѓу ајкулите и луѓето, вторите често победуваат. Луѓето научиле да добиваат маснотии од ајкула, што се користи за лекување на болести. Гурманите сакаат да јадат овие риби, вклучително и правење светски позната супа од перка.

Честопати ова води кон фактот дека животните се истребуваат илјадници. Затоа, оваа риба со големи глави е во опасност од оваа причина. Таа беше препознаена како загрозен вид..

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Дали е огромна ајкула со чекан за опасност за луѓето?