ma.AquaFans.ru

Опис на ostracods, како да се ослободите од нив во аквариум

Доминацијата во аквариумот на микроскопски ракови на ноктите расипува неговиот естетски изглед и му дава многу проблеми на убовникот на украсни риби. Откако се наоѓаат во аквариумот со растенија или други жители, носителите брзо се прилагодуваат на новите услови и почнуваат активно да се размножуваат. Дури и меѓу искусните акваристи не постои консензус дали да се ослободиме од овие ракови.

ракови кои лебдат во аквариум
Ostracods влегуваат во аквариумот со земја или жива храна и цврсто го заземаат своето место во заедницата за аквариуми.

Општи карактеристики на ракови

Скоро сите ostracods кои можат да се најдат во домашен аквариум имаат многу ситни големини (од 0,3 до 2 мм). Меѓу формите за слатководни води, се наоѓаат лица до 10 мм во големина, а морските естракоди без плута понекогаш достигнуваат до 30 мм.

Нема кратки сегменти на краткото тело, странично компресирани и затворени во бивална школка. Обично се калцифицира транспарентна или нетранспарентна хитинозна обвивка. Две сложени очи на лицето и едно едноставно се забележуваат на предниот дел од телото. Малите ракови се движат со помош на два или три пара нозе за одење. Движењето е обезбедено поради заситените мускули со кои се опремени екстремитетите. Телото на ostracods е расеано со влакната, кои се еден вид тактилни анализатори.

оатракоди пливаат поради антените
Во мирна состојба, ostracods и пливаат со помош на антени или ползи со помош на антени и нозе, и вознемирени, тие ги затвораат ролетните, паѓаат на дното и лежат уште.

Устата е формирана од развиени горните вилици, опремени со пипала во форма на нозе, горната усна и пар на долните вилици. Дишење животно користејќи ја целата површина на телото. Дигестивниот тракт е претставен со хранопроводот, предниот стомак, спарените хепатални додатоци и цревата, која завршува во анусот во основата на несегментираниот абдомен.

Абдоминалниот ланец и две пери-фарингеални ганглии се врски кои го формираат нервниот систем на школка. Некои претставници на овој одред целосно немаат циркулаторни органи.Репродукцијата на ракови се јавува сексуално. Јајцата со ноеви може да се стават во вода со приложување на алги, или да останат меѓу пазувите додека не излезат потомци од нив.

Кај аквариумите, најчесто се среќаваат видови на долни ракови како што се остракт кипарис. Главните начини на влегување во аквариумот:

  • почва;
  • алги;
  • разни мида.

Ostracods се хранат со точно исто како и сите ракови. Најмногу им се допаѓа мртва органска материја (детритус), како и бактерии и филаментозни алги.

Корист и штетаВо резервоарите каде има премногу малку остатоци од починати безрбетници и риби, носителите не се толку чести. Ако има многу храна за нив, тогаш тие почнуваат да се размножуваат во огромни количини, а тоа негативно влијае на состојбата на другите жители на аквариумот. Забележано е дека поактивна популација на ракови растат во растителни аквариуми. Во ракчиња и аквариуми населени со риби, особено месојади, нема многу митрами.

Ostracods се хранат со детритус
Тие се хранат слично на сите ракови: детрит, бактерии и филаментозни алги..

Според експертите од областа на аквариумот, микроскопските ракови прават повеќе добро отколку штета. Прво, нивното присуство во голем број индиректно укажува дека водата содржи доволно количество органски материи. Второ, дејствувајќи како еден вид филтер, тие ја прочистуваат водата и theидовите на аквариумот, при што практично не ја загадуваат околината со нивниот измет. Но, некои акваричари се обидуваат да се ослободат од нив што е можно поскоро. Тие веруваат дека носителите се непоканети гости. Овој став се заснова на следниве фактори:

  1. Незнаење Новогодишните акваристи погрешно веруваат дека малите ракови се опасни паразити кои можат да им наштетат на рибите и водните растенија.
  2. Естетската страна на проблемот. Не секој сака дека белите точки одеднаш се појавија во внатрешноста на аквариумот.
  3. Загрижени за другите жители. Навистина, некои срамежливи ракчиња почнуваат да се чувствуваат прилично нервозни, бидејќи се близу до колонија на митрами.

Начини да се ослободите од ракови

Остракодите што се појавија во аквариумот сигнализираат дека во водата се формирало вишок на органска материја и време е да се исчисти резервоарот. Со редовни промени на водата, бројот на школки може да се контролира. Уништи несакани носачи со користење риба во живо, особено ако ги лишите од храна, но тие се исто така опасни за потомството на ракчиња, затоа, оваа мерка се однесува само во екстремни случаи.

Можете да се справите со мали ракови со прибегнување кон дезинфекција на почвата и чашата со врела вода. Како што знаете, ostracods не преживуваат на температури над 70 степени, но овој метод, исто така, е малку веројатно дека трајно ќе се збогуваат со малите жители на аквариумот. Веројатно е дека нивните мали јајца ќе бидат повторно внесени во водата со храна или растенија..

носителите лесно се прилагодуваат
Ostracods толерира широк спектар на температури, живеат и во топли езерца на ботанички градини и во ладни планински текови.

Во однос на отстранување на ostracods, антипаразитски лек Циперметрин се покажа како најдобар. За да разберете колку супстанција треба да земете, треба да го поделите бројот на литри аквариум вода за 1000. Ако во резервоарот има 100 литри вода, тогаш тука треба да се истурат 100 мл 15% емулзија на Циперметрин.. Главната работа е да не претерувате со концентрацијата на отровната супстанција, за да не им наштети на аквариумските животни и вегетацијата.

Таквата обработка се изведува двапати со пауза од неколку дена. По последното чистење, почекајте една недела, и после тоа целосно променете ја водата.

Но, да се ослободите од микроскопските нарачки на аквариум со хемикалии не е најдобро решение. За да се ослободите од ostracods, мора редовно да ја менувате водата во резервоарот со риба.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Опис на ostracods, како да се ослободите од нив во аквариум