ma.AquaFans.ru

Нов вид на циклиди од штука од рио-шинг.

Циклидите од џуџе штука се познати на loversубителите на аквариумот Crenicichla сп клин регани Шингинг е опишан повеќе од две децении како C. анамири Ito & Rapp Py-Daniel 2015 во најновиот број на Неотропска ихтиологија.Може да се разликува од сите поврзани соединенија, со исклучок на C. нофталмус , C. regani , Цуросема и C. virgatula присуство (споредено со отсуство) на дентикули на супраклитрум (наспроти ништо). Таа е различна од C. нофталмус и C. regani присуство на црно вертикално елиптично Анѓелковиќ во центарот на каудалната перка на основата (споредено со окелетното забележување на дорзалниот дел од каудалниот перка на основата), C. regani , C. уросема и C.virgatula поседување на два до четири реда (против повеќе од четири реда) заби во двете вилици, и одC. virgatula и C. уросема присуството (во споредба со отсуството) на вертикални ленти на каудалното перка.

Новиот вид е познат по потеклото од населбите во сливот Рио Шингинг, Бразил, низводно низ Бело Монте и во непосредна близина на Алтамира. Оваа област влијае на браната Бело Монте, иако е помала веројатноста да биде зафатена од оние видови кои живеат во вода што тече, бидејќи рибите се чувствуваат добро во песочните области со потопени дрвја корени.

Името на овој вид потекнува од Тупи-Гуарани, зборот „Анимири“, што се преведува како „џуџе“, што се однесува на возрасен човек со мала големина. Меѓу сите, најголемата риба се мери само 47,8 mm SL.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Нов вид на циклиди од штука од рио-шинг.