ma.AquaFans.ru

Оодиниоза

Оодиниоза на фотографијата со риби

Оодиниоза на фотографијата со риби

Оодиниозата е честа болест на аквариумска риба од сите видови предизвикана од едноклеточни паразити Oodinium pulularis и O.limneticum.
Овие инвазивни организми заслужуваат посебно внимание, само затоа што научниците не биле во можност долго време да одлучат дали се животни или растенија. Зоолозите ги припишуваа на голема група на протозои - флагели од карапеза, ботаничари - на пирофитските алги.

И, неодамна, повеќето истражувачи се согласија дека овие необични организми заземаат независна средно место помеѓу животните и растенијата, вклучувајќи ги карактеристиките на обете.

Како вистински растенија, тие имаат голем број хлоропласти во цитоплазмата, вклучувајќи хлорофил, каротин и ксантофили, поради што тие се обоени во златна боја и спроведуваат фотосинтеза.
Како и вистинските животни, тие се способни за активно движење со помош на две нееднакви флагела.
И покрај вообичаените карактеристики, постојат разлики во структурата и животот на O.pillularis и O.limneticum, така што ќе ги разгледаме секој вид одделно.

Оодиниоза на фотографијата со риби

Оодиниоза на фотографијата со риби

Oodinium pulularis има форма на солза, обоена во темно жолта боја. Паразитот активно плива во вода и, откако пронашол риба, е фиксиран на површината на неговото тело со зашилен крај, а потоа продира под епителниот слој на кожата, перките, апаратот за жабри, а исто така и во мукозната мембрана на усната шуплина.
Под епителот, удиниумот, јадејќи ги ткивата на жртвата, се зголемува во големина и по некое време (директно зависи од температурата на водата) влегува во надворешното опкружување. На температура од околу 20 ° C, исхраната е завршена за пет дена, на 25 ° C - на четири, на 30 ° C - за два.
Откако ја напушти рибата, паразитот е заоблен, покриен со густа заштитна обвивка (циста), се населува на дното или растенијата и почнува да се дели на половина неколку пати, што резултира со 32 или 64 млади паразити. Откако ја пробиле цистата, излегуваат во вода и некое време водат непаразитски животен стил, спроведувајќи фотосинтеза како алги - во овој период им треба светла, по можност сончева светлина. Сепак, како вистински паразити, овие организми не можат да преживеат без домаќин. Откако ја пронајдоа рибата, тие веднаш навлезат во епителот на надворешните ткива и уште еднаш го повторуваат циклусот на нивниот развој.

Oodinium limneticum - овална, бледо жолта. Откако ја нападнал рибата, паразитот останува на површината, се фиксирал со помош на псевдоподија (псевдоподи). Расте, расте во големина, приближно во исто време со Oodinium pulularis, и, без да ја напушти рибата, е покриен со циста. Пропагирано под густа обвивка со повторена попречна поделба, формирајќи околу 200 ќерки организми - диноспори.
Солза циста, некои од нив! се населува на претходната жртва, а дел оди во потрага по нова. За три дена тие активно пливаат во водата - подолг период немаат доволно храна. Процесот на фотосинтеза што го спроведува младиот паразит само делумно ги поддржува енергетските ресурси, но не ги обезбедува сите потребни хранливи материи. Не наоѓајќи ја рибата на време, телото умира. Ако се насели на епителот на риба, циклусот на развој се повторува.
Најмногу подложни на удининоза се мрести цирифиниди, пецилиди, лавиринти, циприниди, јатацини. Најотпорни на удиниоза се цихлидите, но тие можат да бидат носители на паразити и да предизвикаат болест на друга риба при преминување од заразен аквариум во безбеден, иако тие самите остануваат клинички здрави.Оодиниоза на фотографијата со риби

Оодиниоза на фотографијата со риби

Лошата риба може да се идентификува со карактеристична особина: ситни нодули се појавуваат на површината на телото и перките, перцепирани со голо око, како брашно прашина од златна или сребрена боја. Во некои случаи, рибите се однесуваат нелагодно, честопати гребејќи се на почвата и растенијата, во други се депресивни, неактивни, замрзнати во густостите растенија или во аголот на аквариумот.
Во погодената риба долга опашка и висока перка, перките се држат заедно и висат безживотно, а во понапредна фаза, тие се разделија. Со развојот на болеста, епителниот слој на кожата се повеќе и повеќе се уништува, што доведува до негово розово ексфолијација. Иритација од страна на паразити на кожата и жабри апаратот предизвикува интензивно лачење на слуз кај риби, што негативно влијае на респираторната функција, особено кај малолетни лица.

Но, понекогаш, почесто во добри услови, болеста кај возрасните риби е слаба, со благи знаци на болеста - само искусен и многу внимателен акварист во оваа ситуација ќе може да ја препознае болеста навреме.
При утврдување на дијагноза, треба да се има предвид дека знаците на удиниоза се делумно слични на знаците на друга паразитарна болест - ихтиофитироидизам. Но, постојат значителни разлики. Со ихтиофитироидизам, плакета на телото на риба од бела боја, поголема големина на жито, наликува на гриз. Лошите риби го губат апетитот (со удиниоза, тие продолжуваат да јадат до смрт). Знаците на задушување се поизразени. Дијагнозата можете да ја разјасните само со испитување под микроскоп длабоко стружење од површината на телото на заболената риба и пронаоѓање на паразити во неа.

Оодиниоза на фотографијата со рибиОодиниоза на фотографијата со риби

Откако ќе се дијагностицира, третманот треба да се започне веднаш. Оодиниозата не толерира: бицилин-5- сулфат бакар- малахит зелено- формалин- главна пурпурна К.

На пример, постои таков рецепт за третирање на удиниоза (удиноза) со бицилин:

Бицилин-5: t од 24 ° C, светлото не се вклучува. 1-1,5 милиони единици на 100 литри вода.

Следниот ден, заменете 30% вода и направете целосна доза на бицилин.

Третиот третман после два дена и последниот по 7 дена.

Погледнете го форумот - Аквариумска епидемија колонори + удиниоза.

Тетра Контралк Ñ ?? Ð & frac34-Ñ ?? Ð & frac34- https://fanfishka.ru

Но, постојат ефикасни брендирани лекови за удининоза: JBL Oodinol Plus- Tetra ContraIck- Sera oodinopur- Seachem Cupramine. Најприфатлива - Тетра Контралк, може да се најде во речиси секоја продавница за миленичиња.

Видео удиниоза

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Оодиниоза