ma.AquaFans.ru

Одржување и репродукција на аквариум полжави меланија

Во аквариумите не се чуваат само риби, туку и, на пример, полжави, кои помагаат да се задржи резервоарот чист. Мекотели со нетрпение јадат остатокот од добиточната храна, алги и ја мешаат почвата. Но, тие брзо се размножуваат и го исполнуваат аквариумот. Полжавот меланија е еден од најпопуларните жители на дното. Таа е мала големина, интересна боја. Понекогаш станува непоканет гостин - мали полжави влегуваат во аквариумот со растенија.

полжав меланија
Меланија е една од најпопуларните жители на дното

Општа карактеристика

Меланија припаѓаат на гастроподи. Првично, тие ги населувале водите на Азија и Африка. Сега тие се наоѓаат низ целиот свет. Ова се случило поради невнимание на индивидуалните акваристи кои транспортирале полжави во други земји и пуштени во природа. Некои биолози веруваат дека природната миграција помогна да се шири.

Денес, населението се најде:

  • во САД;
  • во Австралија;
  • во Европа.
полжав меланија
Меланија припаѓа на родот на гастроподи

Полжавите во аквариум меланија припаѓаат на меланоидите и семејството Таирида. Во некои стари извори тие се нарекуваат тијари, но класификацијата е променета. Rsубовниците овие полжави ги нарекуваат непродадени. Големината на поединците не надминува 3 см. Понекогаш е тешко да се забележат млади мекотели заради микроскопската големина.

Претставниците на овој вид имаат карактеристична обвивка: таа е тесна, остра и издолжена во форма на конус. Опциите за боја можат да бидат различни: од сивкасто до жолто-зелена боја. Устата е покриена со врата од вар. Оваа можност им овозможува на меландерите да преживеат критични услови..

Главни сорти

Во литературата, можете да најдете информации за два главни типа на меланија - Меланоиди гранифера и Меланоид туберкулат. Гранифера живее во водите на Малезија. Ногата е сива, а мијалникот е кафеава. Оваа комбинација дава одличен контраст, а тоа ги прави полжавите привлечни. Поблиску до устата, мијалникот станува посветла. Кај некои поединци, потребни се бургундски нијанси.. Туберкулациите се малку поголеми од роднините - просечна должина 3,5 см. Во некои научни извори има упатувања на лица долги 7 см.Некои извори зборуваат за ракетата на Меланоид. Овие мекотели живеат во водите на Сингапур. Однадвор сличен на бурните, според тоа, некои научници не ги разликуваат во посебна форма.

Карактеристики на содржината

Меланија е прилично скромен вид. Важен услов за нивно удобно постоење е голема количина кислород, така што е потребно аерација во аквариумот. Школки можат да живеат дури и во солена вода. Но, во вештачки услови сè уште е подобро да се избере свежа вода.

Температурата во аквариумот не треба да биде повисока од + 28 ° C и не пониска од + 20 ° C. Здравјето на мекотели не е под влијание на вкочанетост и киселост, така што овие параметри не се земени предвид. Најважно е почвата. Погоден песок или фин чакал. Камчињата не треба да бидат премногу мали, бидејќи ќе биде тешко да се закопаат во нив.

меланија
Температурата на водата во аквариумот со креда треба да биде од 20C до 28C


Пределот мора да биде поставен во аквариумот:

  • дрифтвуд;
  • керамички садови;
  • замоци и други фигури.

Полжавите можат да се прикачат на нивната површина. За капацитет, подобро е да изберете растенија со силен коренски систем и тврди лисја: нивната меланија нема да јаде. Карактеристика на овој вид е присуството на жабри..

Тие не бараат посебно хранење. Во суштина јадете пониски алги и органски остатоци. Полжавите активно ја копаат земјата во потрага по храна, а со тоа не го оставаат кисело.

Како третман, се даваат попарени краставици и зелка. Прелиминарно се сечат на мали парчиња.. Може да се занесувате на парчиња риба храна или апчиња за сом. Со недостаток на храна, мекотелите го забавуваат растот.

Одгледување полжави

Посебни услови не се неопходни за одгледување полжави. Тие мирно го прават ова во секој аквариум, и не им треба посебен резервоар. Полжавите од овој вид се хетеросексуални и живописни. Едно време, една жена раѓа 60 младенчиња. Тие се микроскопски по големина. По раѓањето, мали полжави веднаш се кријат во земјата, така што сопственикот на аквариумот може еден ден да најде цела колонија на мекотели.

Бебињата растат бавно, околу 5 мм месечно. Сепак, возрасните се многу плодни, па затоа треба да го следите нивниот број. Можете да соберете дополнителни лица со помош на скапана банана кожа. Таа е поставена на дното на аквариумот. Полжавите ќе се прикачат на тоа, и тие можат да бидат исфрлени. Најхуманиот начин да ги замрзнете, бидејќи тие едноставно заспиваат во процесот.

Постои биолошки метод за регулирање на бројот на мекотели. За да го направите ова, грабливи риби и полжави се засадени во резервоарот. Willе јадат дополнителни животни. Можете привремено да ја исклучите аерацијата.

Поради недостаток на кислород, меланија ќе излезе од земјата. Но, овој метод негативно ќе влијае на другите жители на аквариумот, па затоа се користи само во екстремни случаи.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Одржување и репродукција на аквариум полжави меланија