ma.AquaFans.ru

Морски црви од полиета (полиети): облик на телото и репродукција

Црвите полихети, познати и како полиети, припаѓаат на класата на анелиди и живеат главно на дното на морињата. Само неколку видови се прилагодени на животот во свежа вода. Нивната улога во екосистемот е значајна. Полиетите ја филтрираат водата, исчистете ја почвата од распаѓање на органски остатоци. За возврат, самите црви стануваат храна за многу риби, ракови, ехинодерми на морскиот живот.

Алита Сасина
Црви од влакната се населуваат на дното на морињата и ретко се среќаваат во телата на слатководните води

Опис и структура

Според различни извори, научниците во моментов знаат за 8-10 илјади видови на црви полихети. Некои од нив постојат во паразитски облик, но повеќето постојат во блиската долна зона или поминуваат време закопано во кал.

Однадвор, овој претставник на прстенеста може да се опише како што следува:

 1. Должината на полиета може да биде од 2 mm до 3 m.
 2. Обликот на телото на полиметите црви се состои од многу сегменти, на страните на кои има израстоци на кожата и мускулатурата кои им помагаат на полихетите да се движат. Овие органи на движење се нарекуваат параподија. Црвот плива близу долниот дел, свиткувајќи го своето тело и расипувајќи се во мускулите израстоци.
 3. Покрај тоа, се разликуваат сегментот на главата (простамиум) и лобусот на опашката (пигидиум).
 4. Напивки, палпи и антени може да бидат присутни на главата - сите служат како полиета од страна на органите на допир..

Меѓу полихетските црви, има седиште подвидови со намален број параподија, кои опстојуваат само во предниот дел на телото. Овие полихети живеат во рамките на заштитната цевка што ја изградиле и никогаш не ја оставаат..Внатрешни органи и системи на репрезентативно прстенест договорено како што следува:

 1. Респираторни органи. Полихетите вршат размена на гасови со помош на целата површина на телото или го прават тоа делови од параподија во кои има крвни садови. Седечки форми дишат со пипала лоцирани на главата
 2. Мускулна торба за кожа. Тенка кутикула го покрива епителот на кожата и мускулниот слој, што се состои од надолжни и попречни мускули. Под мускулите е слој на внатрешниот епител, формирајќи партиции кои го делат телото на црвот во сегменти.
 3. Дигестивни органи. Дигестивниот тракт се состои од: устата, мускулниот фаринксот (често со хитинозен заби), хранопроводот, желудникот и цревата, кој се состои од три секции. Анусот се наоѓа на аналниот лобус. Седечките форми на црвот полихет се хранат со планктон и суспензија на органски честички. Полихетите со безжичен живот се предатори.

  морски црв
  Морските црви вршат размена на гасови со целото тело

 4. Циркулаторниот систем. Срцето недостасува. Крвта се движи низ затворен систем на крвни садови. Тоа е управувано од контракции на главниот дорзален сад, во кој крвта се движи назад кон напред. Во вториот главен сад, абдоминалниот, движењето на крвта се јавува обратно - од напред до назад.
 5. Нервен систем вклучува спарена ганглија (претставува мозок) лоцирана во периофарингеалниот прстен и спарен абдоминален нервен ланец со разгранувачки нерви од него. Полихетите со животен век имаат органски сензи во форма на палпи или пипала и органи на рамнотежа. Некои видови имаат очи..
 6. Екскреторски систем. Екскреторните органи се претставени во форма на спарени цевки присутни во секој сегмент од телото. Преку нив, изнесени се виталните производи на црвот.

Ларвите на црви водат планктонски начин на живот во колоната за вода и ги носат текот на долги растојанија, така што се случува нивно преселување. Првично, трохофорот се состои од две хемисфери, постепено неговото тело е издолжено и зафаќа форма на црв заради растот на ларвовите (ларвови) сегменти. Зоната на раст често се формира на задниот крај на ларвата.Репродукција на полиети

Повеќето полихети црви репродуцира сексуално. Енките лачат јајца, а машките лачат сперма. Гениталиите на животните се развиваат во перитонеалниот епител. Кај повеќето видови, оплодувањето се јавува во надворешното опкружување..

Штом сегментот на телото се прелева со зрели полови клетки, епителот се распаѓа и тие испаѓаат. За оваа намена има и други видови инка - цела храна. Оплодената ларва се нарекува трохофор. Решавање на дното, по некое време се претвора во возрасен.

афродита ајкула
Морските црви репродуцираат сексуално

Само некои форми имаат комплициран апарат на гениталиите, што им овозможува да копираат (на пример, Сакоцириус). Многу видови на црви од полиети се карактеризираат со стартување. Дел од сегментите на телото во исто време се одвојуваат и се распаѓаат во одделни сегменти.

Во иднина, секој од нив ги формира главата и аналниот дел, станувајќи независна индивидуа. Таквиот процес се нарекува архемија. Со паратомија, сè се случува обратно - се одделува ланец составен од неколку лица. Потоа, тие се исклучуваат, стануваат индивидуално постојни црви..

Практична вредност

Црви морски полихети живеат во големи тела на солена вода тела и служат како храна за многу комерцијални видови риби. Полихетите ја сочинуваат главната диета на ellвездените есетра и есетра. Само со недостаток на црви од полиета, рибата се префрла на други видови храна и почнува да јаде мекотели, ракчиња и други ракови. Каспиското море, во кое се собираат риби од есетра, долго време имаше само 5 видови полиети.

Група советски научници ја извршија аклиматизацијата на полиетата Нереис во Каспиското Море, која беше испорачана од Азовското Море. Токму овој црв е скромен и има минимални барања за нивото на соленост на водата. Во 40-тите години на минатиот век, 65 илјади нереисни полиети беа ослободени во водите на Каспиското, а до крајот на првата деценија црвите дошле на површина од 30 илјади км 2. Ова значително ја зголеми биолошката вредност на Каспиското Море.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Морски црви од полиета (полиети): облик на телото и репродукција