ma.AquaFans.ru

Мехер - малата баракуда во вашиот резервоар

54ч

Обичен Мекерото (лат. Ctenolucius hujeta) или штука на Хјујет е уникатно за разлика од другите haracinovyh. Тој има убава сребрено-сина боја на каросеријата и црна точка на опашката.

Мехерот е прилично голема риба, со издолжено и тенко тело и долга и предаторска уста. Покрај тоа, горната вилица на меверот е малку подолга од долната.

Постојат три подвидови кои потекнуваат од Централна и Јужна Америка..

Ctenolucius hujeta hujeta потекнува од Венецуела, расте до 70 см по природа, но во аквариум околу 22 см. Ctenolucius hujeta beani потекнува од Панама, а по природа е помалку од 30 см. Третиот вид Ctenolucius hujeta insculptus е сличен на него, и се разликува само во детали , да по потекло - тој е роден во Колумбија.

Мечевите риболовци претпочитаат бавно течење на мирни води. Тие често се наоѓаат во количина од 3-5 лица во мали езерца..

За време на сувата сезона, овие езерца почнуваат да се исушат, а водата во нив станува слаба со кислород. Swordfish прилагодена на оваа околина користејќи специјален уред.

Како по правило, тие ловат во парови или мали групи во горните слоеви на вода, користејќи ги растенијата како засолништа. Тие се хранат со мали риби и инсекти во природата..

Опис

Во мехерот, типичен предатор има издолжено и грациозно тело со вилушка опашка. Горната вилица е малку подолга од долната вилица..

Во зависност од подвидовите, тие растат во природа од 30 до 70 см во должина, но обичната меченица во аквариумот е многу помала и ретко достигнува должина од повеќе од 22 см.

Тие живеат од 5 до 7 години.

должност

Бојата не е светла, како и сите предатори. Големи скали со сина или златна нијанса, во зависност од осветлувањето.

На некој начин, мечувалецот наликува на познатата штука, за која тој се нарекува и штука на Кујет..

Тешкотија во содржината

Апсолутно не е погодно за почетници. Иако мечувалец е прилично скромен и добро прилагоден, тој е многу срамежлив и често му ја повредува вилицата.

Плус, аквариумот за него треба да биде простран. И хранењето со него не е толку лесно, тој не сака да јаде вештачка храна.Мечката риба изгледа многу импресивна во аквариумот, се чини дека тие се зголемуваат под површината на водата.

Но, заради целата своја предаторска природа, овие се прилично срамежлива риба, особено во уште вода. Но, мала струја ја стимулира нивната активност, и ако струјата е силна, тогаш тие стануваат вистински предатори.

Но, бидете внимателни, особено за време на работата во аквариум, едно движење и исплашено риби расејување на страните може да се повредат.

Хранење

Мечка рива сештојади. Во природата, тоа е изразен предатор кој се храни со риби и инсекти..

Во аквариумот, треба да се хранат протеинска храна, како што се риби, црви, инсекти, ларви. Рибите можат да се хранат само ако сте сигурни дека е здрава, ризикот од воведување на болест со случајна риба е сè уште голем.

Исто така, треба умерено да го нахрани месото на цицачи, бидејќи стомакот на рибата не вари вакви протеини.

иг

Малолетни лица можат да се хранат со црви од црви, црвенило на земја и месо од ракчиња.Возрасните можат да се хранат со иста ракчиња, филе од риба, месо од мида. Треба да се хранат два пати на ден, така што рибите јадат храна 5 минути.

Одржување на аквариум

Заедничкиот мемерот е населен само во горните слоеви на водата, така што за тоа ви треба пристоен аквариум, од 200 литри или повеќе. Потребен е моќен надворешен филтер, бидејќи по оброкот има многу остатоци од храна, што брзо ја расипува водата.

Бидете сигурни да го покриете аквариумот, бидејќи тие скокаат извонредно.

Тие сакаат да имаат вегетација за засолниште и слободен простор за пливање во аквариум. Пловечките растенија подобро се поставуваат на површината на водата, што ќе создаде сенка и ќе го скрие мемрот.

И сè што ќе биде под површината воопшто не е важно, иако е подобро да не се става лебдатот за да се избегнат повредите.

Температура за содржина 22-35С, ph: 5.0-7,5, 6 - 16 dGH.

Подобро е да се задржи сам или во пар. Малолетни лица често живеат во пакувања, но возрасните се поделени во парови. Ако планирате да содржите неколку мемори, тогаш ви треба простран аквариум, бидејќи тие живеат само во горните слоеви на вода.

Може да се чуваат со голема риба, бидејќи тоа се предатори и ќе јадат сè што можат да голтаат. Тие дури им требаат соседи, бидејќи средниот и долниот слој во аквариумот ќе бидат празни, тие едноставно не забележуваат сè под нив.

Единствено нешто - не треба да се чувате со територијална риба или премногу агресивни, што може да им ја оштети вилицата.

Во природата, тие живеат главно во застојани води, и тие се прилагодени на лошата средина со кислород. Да ги одржувате едноставно е едноставно, но не им се препорачува на почетниците бидејќи бараат големи количини и честопати се повредени..

Компатибилност

Многу мирен во однос на рибите што не можат да ги проголтаат, само со тоа мислиме - рибата е два до три пати поголема од мемерот.

Ако станува збор за голема Печилија или мечувалец, тие едноставно ќе ги раскинат. Мечките риби живеат и се хранат само во горните слоеви на водата, па затоа е подобро да не чувате риби со слични навики..

Најдобри соседи се оние што се одржуваат во средниот и долниот слој. На пример, pterygoplychitis, pangasius, plecostomus, driftwood сом.

Добро дружете се со нивните роднини, а малолетни лица генерално можат да живеат во пакувања. Возрасните се повеќе осамени, но за време на ловот можат да залутаат во стада.

Родови разлики

Возрасниот женски мекерот обично е поголем и заоблен во стомакот. Мажјакот има поголема анална перка.

Одгледување

Малку е познато за одгледување од спротивставени извори. Најкомплетните информации се приближно вакви.

Мрестење се јавува во парови и групи со доминација на мажјаци, на температура од 25-28С. Мрестење започнува со игри за парење, кога двојка плива заедно покажувајќи перки или бркаат едни со други.

Фрлањето кавијар се појавува на површината на водата, машките и женките ја креваат опашката над водата и силно ги удираат во водата. Кавијарот и млекото се ослободуваат во ова време..

Првично, ова се случува на секои 3-4 минути, постепено интервалот се зголемува на 6-8 минути.

Мрестење трае околу 3 часа, а женката лежи до 1000 јајца. Голем женски може да размени до 3000 јајца.

Ларвата се изведува по околу 20 часа, а по уште 60, се појавува пржењето. Треба да го нахраните со исечена тубула, артмија nauplii, циклопи.

Тие растат брзо и треба да се хранат често, бидејќи канибализам напредува меѓу СРЈ.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Мехер - малата баракуда во вашиот резервоар