ma.AquaFans.ru

Морска риба: список, имиња, сорти

Според теоријата на Дарвин, животот на Земјата потекнува од длабочините на водата, а потоа се појавил на копно. Тоа е риба за која се смета дека се предци на сите жители на нашата планета. Сега луѓето научиле да користат водни ресурси, ги проучувале карактеристиките на изгледот, структурата и начинот на живот на морските риби. Разновидноста на жителите од длабочините на водата е впечатлива: некои тешко се гледаат со голо око, а најголемата риба - кит ајкула - достигнува 20 m во должина.

морска риба
Студиите регистрирале повеќе од 32,000 видови морска риба.

Општа карактеристика

Невозможно е да се именуваат специфичен број видови водни `рбетници. Студиите регистрирале повеќе од 32.000 сорти. Овој список расте секоја година, надополнет со стотици нови видови морска риба.

Класификацијата што ја користат модерните научници изгледа вака:

 • есетра;
 • треска;
 • лосос;
 • flatfish;
 • харинга;
 • перка.

Многу од нив се јадат и имаат голема комерцијална вредност. Голем број на водни жители претпочитаат да останат подалеку од брегот, и колку повеќе се пензионирате на море, толку повеќе видови може да се најдат. Во плитката вода, како по правило, се наоѓаат мали риби, исто така меѓу камењата наоѓаат засолниште и СРЈ на поголеми видови.

Resителите на морето можат да бидат поделени на ладнокрвни и топло-ovingуби-сè, секоја група е привлечена од соодветниот тип на струја. Значи, паѓајќи во ладни текови, термофилните риби најчесто умираат.

Разновидност на есетра

Habивеалиштето за есетра риба е најчесто солена вода, но тие се мрести во телата на слатководните води. Претставниците на оваа група риби се многу разновидни, се разликуваат по големина. Значи, тежината може да варира од 0,5 до 5 кг, најголема на списокот на есетра е Белуга, која може да достигне 10 метри во должина и неколку тони во тежина.

Есетра е прилично голем жител на морските води. Неговата должина достигнува 6 метри. Тежината на рибата е околу 20 кг, но некои лица надминуваат 800 кг тежина. Expectивотниот век е 50-60 години. Едуците се наоѓаат во свежа вода, но повремено може да се најдат во солена вода..

Стерлет - вид на мали водни `рбетни животни. Можете да го препознаете по следниве знаци:

 • Должина - 125 см.
 • Тежина - приближно 3 кг, но има и стерили, чија телесна тежина достигнува 12 кг.
 • Темна сива боја на грбот и на страните. Стомакот е најчесто белузлив.
 • Според природата на храната, тоа е предатор.
 • Може да живее до 30 години.
Есетра од Белуга
Белуга се смета за долг црн дроб кај есетра. Livesивее до 100 години

Habивеалиштето е прилично широко и ги вклучува следниве мориња: Црна, балтичка, касписка, понекогаш риба плива во реките (Дон, Волга, Об).

Ellвездената есетра е комерцијална риба која живее на дното на морето. Како по правило, можете да ја сретнете на длабочина до 100 м. Големината на рибата е 120 см, тежината - 25 кг (сепак, поединци пронајдени под 80 кг и 220 см). Се наоѓа и во солта и во свежите води..

Калуга е прилично голем претставник на морскиот живот запишан во Црвената книга. Телото на рибата е околу 5 m, а тежината е 1.000 кг. Калуга живее во Азовското Море и Охотск. Expectивотниот век е 25 години, додека рибата постојано го менува своето живеалиште.

Белуга е најголемиот есетра. Се наоѓа во водите на Црното, Азовското и Каспиското Море. Телесната маса на Белуга е најчесто 1500 кг, а нејзината должина е 4 м.

Inhabitantsителите на треска од морињатаИмињата на морска риба се разновидни, прилично голема група во овој случај се однесува на треска. Код е најголем од нив. Тежина на телесната тежина - 95 кг, должина - 1,5 м. Но, понекогаш поединците се фатени со тежина до 7 кг и до 50 см. Рибите живеат околу 17 години, претпочитајќи ги водите на морињата и океаните.

Burbot - најголемата личност од списокот на треска. Се наоѓа само во изворите на слатководни води, особено во сливовите на Белите, црните и касписките мориња. Ивее околу 23 години. Должината на телото е 120 см, телесната тежина - 20 кг. Burbot - грабливи риби кои претпочитаат езерца со студени струи. Изгледа многу елегантно благодарение на раскошната боја, додека самите точки се индивидуални, невозможно е да се сретне со бурбон со истиот „накит“.

Хадок е aубител на длабокото море, достигнувајќи 70 см во должина и тежи до 4 кг. Научниците исто така го пронајдоа носителот на рекордот - трска со должина од 100 см и тежи речиси 18 кг. Риба има во морињата на длабочина од 200 m, се смета за редок вид, па може да се најде на страниците на Црвената книга.

Навага живее на дното на резервоарите со студени струи. Нејзиното торзото е до 40 см, тежината е 0,5 кг. Овој вид се наоѓа во пацифичките мориња и во сливовите на реките Сибир..

Претставници на лосос

Меѓу големите морски риби со целосна самодоверба вклучуваат лосос, чија должина на трупот достигнува 1,5 m, а масата е до 40 кг. Под поволни услови, може да живее 15 години. Лососот се појавува во резервоари за свежа вода, а откако ќе порасне, плива во извори на сол, каде што живее до крајот на животот.

Се наоѓа, како по правило, во Арктичкиот и Атлантскиот океан, како и во Белите и Балтичките Мориња. Понекогаш оваа риба се нарекува Атлантик, или езерски лосос. Младите лица користат планктони и ларви на инсекти како храна, возрасните кои мигрираат на морињата се предатори, плен на капелин, топење и харинга.

Пастрмката е и речна и морска, во последниот случај, таа живее во Тихиот океан во регионот на Северна Америка и се смета за голема морска риба. Телото е до 35 см, а масата е околу 3 кг. Тој живее во просек околу 13 години. За полесно да се избега од опасност, пастрмката претпочита стада и ретко се наоѓа сам..

риба од лосос
Лососот се појавува во резервоари за свежа вода, а откако ќе порасне, плива во извори на сол.

Друг гигант - тајмен - живее во топлите води на езерото Бајкал, Јенисеј, Амур, сливот на Јапонското Море. Должината на телото е повеќе од 1,2 метри, а масата е 55 кг. Ова е најголемиот претставник на лососот, фаќањето е вистински успех не само заради неговата големина, туку и благодарение на нежното месо, скоро без бесконечно.

Нелма е голема риба од семејството, должината на возрасното е до 140 см, тежината е 12 кг, но биле фатени и лица до 40 кг. Нелма е наречена и бела риба, таа претпочита студени струи на Арктичкиот океан, е предатор и се одликува со голема комерцијална вредност.

Розовиот лосос има должина од 60 см и тежи најмалку 2 кг. Оригиналноста на рибата е присуството на чудна грпка кај мажјаците, што го даде името. Кај жените, раст на `рбетот не е забележан. Се наоѓа во резервоари со ладна вода. Топлите струи и топлината негативно влијаат врз него, што го прави пасивно и летаргично.

Опции за погрешно работење

Претставниците на flatfish претпочитаат подобар животен стил, се разликуваат празнино овално или ромбоидно тело. Десетици такви риби се наоѓаат во солените води на морето, некои претпочитаат длабочини, додека други се наоѓаат во плитка вода..

Расишна риба
Претставниците на лошите страни преферираат долен животен стил, се разликуваат во срамнети со земја овално или ромбоидно тело.

Халибут е пронајден во морињата Јапонија, Охотск и Барентс, како и во Атлантскиот океан. Ова е најголемата риба на ова семејство со должина од 5 m и тежи повеќе од 300 кг. Друг претставник е Калканот, во должина достигнува 45 см, во тежина - до 5 кг. Кога рибата расте, очите и устата се преместуваат на која било страна на телото.

Замајувач со бела боја достигнува должина од 0,5 m, има изразена странична линија на телото, поделена на северни и јужни сорти. Раздалеченоста на Далечниот Исток има комерцијална вредност, лавовскиот удел во светскиот улов паѓа на овој конкретен вид..

Оригиналната риба, претставник на Калканот, е голем ромб, така именуван заради специфичниот облик на телото. Покрај тоа, можете да го најдете името "морски фазан". Овој пробив нема лушпи, но целото тело е густо навлечено со трње. Поради риболовната вредност, се одгледува на рибници во Франција, Португалија и Шпанија..

Најинтересно харинга

Овие се најважните комерцијални риби, повеќето од нив се морски, припаѓаат на зракот на перка. Карактеристики - отсуство на скали на главата, слаба или не претставена странична линија, мали заби. Има доста претставници:

 • Пузанк. Ова е мала морска риба, ретко надминува 18 см во должина, живее во стада и постојано плива од едно до друго место. Подот живее до 8 години.
 • Тулка се наоѓа во Азовското Море, а исто така и во некои реки. Должината на овој жител на солени води достигнува 12 см, а масата не поголема од 20 g. Како по правило, живее во стада кои постојано се движат од место до друго место, особено во топлиот период.
 • Салака е исто така вистинска трошка, не е долга повеќе од 17 см и тежи 65 гр.Таа најчесто се наоѓа во мали стада во балтичките држави. Lивее, како по правило, во резервоари со ниско ниво на сол.
 • Европската сардина се наоѓа во големи количини во Средоземното море, достигнува должина од 20 см, има издолжено тело.
 • Theивеалиште на хамса е Црното и Азовското Море. Неговата максимална должина е 17 см, а нејзината маса е до 10 g.

Покрај тоа, харингата вклучува харинга, сероспинка, европска распрснување, фунта. Сите од нив се од големо комерцијално значење. Најчесто се користи планктон за храна..

харинга
Херинг - најважната комерцијална риба, повеќето од нив се морски, припаѓаат на зракот.

Перча солена вода

Судак е голема морска риба, долга половина метар, која се наоѓа во Црното и Каспиското Море. Понекогаш биле фатени лица со тежина од над 20 кг, но ова е повеќе исклучок од правилото. Поради тесниот фаринкс, може да јаде исклучиво мала риба, жаби и индивидуални ракови.

Некои риболовци ја нарекоа зандер глупава риба заради нејзините испакнати очи, но современите истражувања докажаа дека тоа во никој случај не е случај. Овој предатор се наоѓа исклучиво во чисти тела на кислород. Во текот на денот, тој се крие во длабочините, а во темнината на ноќта плови во плитка вода.

Друг претставник е морскиот бас, кој се разликува од речкото братучед во нејзината внатрешна структура. Перч е предатор кој живее на дното на морето (максимална длабочина на живеалиштата е до 3000 m). Телото на рибата достигнува 50 см, а масата е 5 кг. Expectивотниот век е 20 години..

Добро познати сорти

Популарните риби, исто така, припаѓаат на морето., многу од нив имаат најважна риболов вредност. Штука - голем жител на водите, чие тело достигнува 100 см, а тежина - повеќе од 7 кг.

Султанка е мала шарена риба. Народот го носи името црвен мулет. Должина - до 32 см. Можете да ја сретнете во солени води и да живее во Средоземното Море. Црвениот мулет е во состојба да живее повеќе од 10 години.

Сом - вид на предатори со големина до 3 m и со тежина до 70 кг. Се смета за долг црн дроб на рибниот свет (од 40 до 60 години), пронајден и во морињата и во езерата. Карактеристична карактеристика е недостатокот на вага. Мулет е риба чие тело достигнува 70 см, а нејзината маса често надминува 7 кг. Livesивее во топлите води на Црното и Јапонското Море; под поволни услови, може да живее и до 11 години.

султанот
Султанка е мала шарена риба. Народот го носи името црвен мулет.

Коњска скуша - мала предаторска риба, се изведува во групи. Нејзиното тело достигнува 50 см, а нејзината максимална маса е 0,5 кг. Theивеалиште на скуша од коњи е Црното, Северното и Медитеранското Море. Скуша е вид на месојадни морски `рбетници кои се јавуваат во стада. Телесната тежина е 1,2 кг, а должината е 40 см. Скуша живее во водите на Црното Море и Атлантскиот Океан. Ivesивее околу 18 години.

Туна се наоѓа во морињата Црно, Азовско и Барентс. Во должина достигнува до 5 м. Масата на риби е околу 500 кг. Може да најдете и мала туна. Јагулата по својот изглед наликува на змија, должината на телото може да достигне 2 метри, исто така можете да го најдете името „морај јагула“.

Многу од горенаведените видови на морски животни ги користат луѓето и се минирани во индустриска скала. Нивното месо се смета за една од здравата храна. Дури и на животните им се препорачува да го хранат со морска риба..

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Морска риба: список, имиња, сорти