ma.AquaFans.ru

Сок од вреќички жабри - незаситена убавина

c7_ag__01542

Сок од вреќички жабри (лат. Heteropneustes fossilis) - аквариумска риба, потекнува од семејството на вреќа-жабри.

Ова е голем (до 30 см), активен предатор, па дури и отровен. Кај риби од овој род, наместо да бидат лесни, две вреќи трчаат по телото од жабри до опашката. Кога сомодата слета на копно, водата во вреќи му овозможува да преживее неколку часа.

Се јавува на места со слаба струја, често во застоена вода со вишок кислород - мочуришта, ровови и езерца. Може да оди во реки, па дури и се гледа во солени води..

Одгледување

Прилично е тешко да се прави разлика помеѓу машко и женско, женското обично е помало. Репродукцијата во аквариум е тешка, бидејќи се потребни инјекции на хипофизата за да се стимулира мрестење.

Обично се одгледува на специјални фарми.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Сок од вреќички жабри - незаситена убавина