ma.AquaFans.ru

Амур калуга: каде е пронајден есетра, животен стил и размножување

Риби од есетра Калуга (или Амур Калуга) е една од најретките и најголемите видови слатководни риби. Прекрасниот изглед и огромните димензии го прават вистинска закана за рибарите. Во моментов, овој вид од класата на Луцифер се наоѓа во меѓународната Црвена книга и Црвената книга на Русија. Ова се должи на постојаните напади на ловокрадство врз телата на свежа вода и масовното заробување на поединци од овој вид..

Есетра риба Калуга
Калуга има трапезоидна глава

Општи информации

Најголемата калуга, фатена од риба, има должина од скоро 5 м 60 см. Сепак, научниците велат дека некои лица можат да достигнат должина од 6 метри и да тежат повеќе од еден тон.

Појавата на индивидуата има неколку карактеристични карактеристики, според кои може да се разликува од другите претставници на овој род:

 • Телото е многу масивно и издолжено, малку издолжено, исцедено погоре и подолу. Има светло-сива боја со зеленикава нијанса. Стомакот обично е бел, со што рибите изгледаат како белуга.
 • Главата наликува на трапезоид, кој завршува со муцка во форма на конус. Оваа особина во одредена перспектива ја прави индивидуата да изгледа како мала ајкула.
 • Устата на Калуга е многу голема, малку оди над главата и се наоѓа под зашилен муцка.
 • Интересна карактеристика - устата нема заби.
 • Две антени се наоѓаат на секоја страна од најзабележливиот дел од муцката. За разлика од другите претставници на оваа класа, антените на Калуга висат вертикално. Рибите не можат да ги подигнат заради сериозноста и дебелината на секоја од нив.
Должина на Амур Калуга
Таа има мустаќи

Тоа е мустаќи што многу риболовци прават разлика помеѓу Калуга и Белуга. Овие поединци се многу слични, а неискусно е тешко да ги види разликите. Но, по поблизу испитување, може да се забележи дека процесите во форма на лисја се отсутни на антените на калугата. Во белуга, тие се изговараат, така што е сосема можно да се разликуваат и двете индивидуи.

Друга разлика е во процесите на коските што ги покриваат страните на сите видови на есетра. Во калуга, тие се помалку изразени, а првиот од нив е мал. Коскените процеси на белуга се поизразени, а првиот, кој се наоѓа во близина на главата, има најголема големина во споредба со останатите.

Во ова видео ќе научите повеќе за 10 гигантски риби:

Habивеалишта и начин на живот

Постојат многу мислења за тоа каде се наоѓа рибата Калуга, бидејќи тие ја сретнале во различни делови на светот, во тела со сол и свежа вода. Во моментов, повеќето претставници на овој вид живеат во сливот на Амур и вливот. И покрај фактот дека рибата припаѓа на слатка вода, има случаи кога била фатена во Охотското Море. Поединците се заштитени, а нивниот улов е строго ограничен..

Formsивотните облици на поединецот имаат два вида: полу-патека и станбени, кои малку поразлични едни од други:

 1. Полупросторот има второ име - естуар, бидејќи за време на периодот на мрестење, рибата го напушта вливот со поток, а по крајот се враќа. Разликата помеѓу овој вид е забрзан раст..
 2. Резиденцијална или река го доби своето второ име, затоа што за време на периодот на мрестење не ја напушта познатата околина, туку само малку возводно.


Калуга претпочитаат да живеат во групи, и покрај фактот дека на таквата риба не му треба заштита на стадото.

Рибата има долг животен век и живее во просек најмалку 50 години. Имаше поединци кои живееле повеќе од 55 години.

Kalивеалиште во Калуга
Јадете храна во живо

Карактеристики на моќност

Претставникот на класата на зраци со зраци им припаѓа на предатори и со задоволство лови помали видови. Оваа одлика се манифестира кај поединци скоро од моментот на раѓање., кога СРЈ го започнуваат нивниот животен циклус:

 • СРЈ почнуваат да ловат 2-3 недели по раѓањето, но под услов температурата на водата во езерцето да биде оптимална за нивниот развој.
 • Првиот плен се различните ларви на морски жители, инсекти и претставници на безрбетници.
 • По некое време, децата се спуштаат поблиску до дното, каде што имаат можност да ловат за претставници на ракови и други мали лица. Ова е неопходно за младите Калуга да станат посилни и да ослабат, затоа што за лов на поголеми жители потребно е да ги надминете во големина.
 • Кога рибите достигнуваат 10-12 месеци, малите копили, китовите убијци и другите претставници на резервоарот стануваат нивни плен..
 • Како што стареат и се зголемуваат во големина, Калуга јаде апсолутно секоја храна што може да се добие.
Храна Амур Калуга
Оваа риба лесно може да проголта цела риба

Чума, розов лосос и други претставници на лосос се сметаат за омилена деликатес на Амур Калуга. Рибата е толку лоша што имаше моменти кога рибарите кои го отворија стомакот, пронајдоа повеќе од 25 кг риба со средна големина од разни видови.

Зоолозите тврдат дека Калуга може целосно да проголта риба во должина од половина метар. Имаше периоди кога возрасните јаделе мали пломби. Брзото голтање на пленот е можно поради огромната уста на поединецот, која нема заби. Таа го отвора и привлекува вода близу пленот. Theртвата од изненадување нема време да одговори и влегува во стомакот на Калуга.

И покрај разновидноста на диетата, има и гладни години кога лососот не е доволен за да го нахрани калуга. Во овој случај, возрасните можат да јадат млада калуга во големи количини. Тогаш, овие случаи, заедно со напади на ловокрадство, постепено доведуваат до истребување на видовите.

Колку живее Амур Калуга?
Постојат голем број нијанси на репродукција.

Пропагирање на Калуга

Периодот на пубертет во Калуга доаѓа доста доцна. Енките се подготвени да фрлаат јајца не порано од 15 години од животот со должина од 2 метри и тежина најмалку 80 кг. Кај мажите, периодот на зрелост започнува 1-3 години порано, во зависност од индивидуалните карактеристики на секоја личност.

Во зависност од сортата, калугата или останува на вообичаеното место за време на периодот на мрест, или се движи понатаму низводно. Се врати само откако положи јајца.

Зрелите лица се многу плодни и лежат до 4 милиони јајца истовремено, но само на песочна почва. Младите лица расаат приближно на секои 2 години. Како што старее, овој период се зголемува на три или повеќе години..

Особеноста на женските е што тие, по мрестење, се апсолутно рамнодушни кон нивните потомци. За време на периодот на мрестење, женката губи многу во тежина и на крајот на тоа може да стане полесна за 30%. Ослабената личност заминува за живеалиште, оставајќи јајца на сопствените уреди.

Печење на СРЈ се случува брзо ако температурата во езерцето не падне под +17 степени. Под овие услови, веќе на 5-ти ден, малолетни лица влегуваат во резервоарот. Ако температурата на водата не е поголема од +10 степени, периодот на шрафирање може да трае до 2 недели. СРЈ новороденче има должина не повеќе од 10−12 мм.

СРЈ се доста ранливи, многу умираат во првите денови од животот, затоа што не се во можност да се заштитат. Тие честопати стануваат плен на другите предатори кои живеат близу до дното на резервоарот и се хранат со ларви и пржени.

Длабочина на живеалиштата на Калуга
Малек при раѓање е многу мал

Вредност за луѓето

Во средината на XIX век, било дозволено да се фати Калуга без ограничувања, што довело до постепено намалување на неговиот број. Во моментов, оваа риба е вреден риболов објект, но бесплатното улов е строго забрането и е можно само под контрола по добивање на специјална дозвола.

Месото на оваа индивидуа е исклучително вкусно и вредно.. Калуга е исто така извор на црн кавијар - многу скапо и една од најретките сорти.

Во моментов, научници од Русија и Кина прават обиди да го вратат бројот на лица. Тие го одгледувале калуга во вештачки услови и го пуштиле во Амур. Но, ако нападите на ловокрадство не престанат, тоа нема да успее.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Амур калуга: каде е пронајден есетра, животен стил и размножување