ma.AquaFans.ru

Како да се грижиме за зелените мечувалци

Зелен мечувалец.

Зелениот мечувалец, мечувалец на Гелер (лат. Xiphophorus helleri) е прекрасна слатководна риба на семејството Пецилија.

Татковината на зелените мечувалци е водните тела на земјите од Централна Америка (Мексико, Гватемала, Хондурас). Овие риби претпочитаат планински реки со силен поток, езера и мочуришта, како и лагуни и езерца. Тие можат да се прилагодат на животот во зовриена вода. Овој вид мечувалци дојде во Европа во почетокот на дваесеттиот век, подоцна тој учествуваше во размножување за да создаде други раси..

Мечувалец на Гелер.


Слатководна риба на семејството Печилија.

Карактеристики на изгледот

Зелениот мечувалец може да се размножува со пецилија, како резултат на што има многу видови на различни бои: црн, црвен, лимон, забележан, тигар. Благодарение на работата за избор, добиени се интересни форми на зелени мечувалци: со перки во форма на лири, три-лобусни перки, превез на опашката, шамија и висока перка. Денес е невозможно да се купи дива мечувалец, затоа се одгледува во аквариуми и рибници.

Телото на зелениот мечувалец е издолжено, срамнети со земја на страните. Мажјаците се потенок од женките. Просечната телесна големина на рибата е 10-12 см. Горната уста е прилагодена за зафаќање храна од површината на водата. Бојата на скалата од природната форма на зелениот мечувалец е маслинесто-сива или тен, на задниот дел има лента со зеленикаво треперење. Перките на рибата се жолто-зелена, про translирна, на дорзалната перка има мали дамки од кафеава нијанса.

Погледнете ги зелените мечувалци во аквариумот.На телото се издвојува хоризонтална темно-виолетова лента со црвена или сина граница, паралелно со неа има уште 2 ленти. Кај женките, телото се карактеризира со сребрен сјај, во боја е малку избледено. Рибите кај возрасните имаат темна точка на аналниот перка.

Долните зраци на каудалниот перка на машкото се издолжени, кај жените целата опашка е едноножна, тркалезна. Таканаречениот „меч“ на опашката е обоен црно, може да заблеска во зелена, портокалова или црвена боја. Alesенките се поголеми од машките. Гоноподиумот (анален перка) на мажјакот е конусен, кај женките е заоблен.

Услови за одржување на зелениот мечувалец.


Xiphophorus helleri.

Услови на притворЗелениот мечувалец е тврда риба која може да живее во вода со различни параметри. Препорачани услови на водната средина: температура 24-26 ° C, киселост 7,0-8,0 pH, цврстина - 10-15 °. Една риба може да живее во аквариум со волумен од 20 литри, но подобро е да изберете попростран резервоар - најмалку 50 литри на пар риба. За одгледување зелени мечувалци, ќе ви треба простран и долг аквариум (широк 1 метар) со волумен од 100 литри, за да можат идните производители да се чувствуваат удобно.

Зелените мечувалци го сакаат протокот што може да се создаде со филтер и вода од пумпа. Затворете го аквариумот со капак, оставајќи тесен јаз помеѓу него и површината на водата. Оставете бесплатна вода за пливање. Бидете сигурни дека овие активни риби не скокаат надвор од аквариумот..

Овој вид риба има мирна и пријателска диспозиција, тие се погодни за општ аквариум, каде живеат и други видови риби. 2-3 жени треба да се населат на едно машко, две машки на иста територија можат да се борат. Вивипарозни видови риби: гуполи, пецилија, мелезија и ирис се погодни како соседи за мечувалци. Не се препорачува нивно решавање со бавна и диспропорционална риба, како и со прекриена опашка и долги перничиња видови риби.

Погледнете ги зелените мечувалци со други риби.

Дивите зелени мечувалци можат да пливаат во искривените води на лагуни и вливотни, така што носат солена аквариум вода. Препорачани пропорции на морска сол: 1 лажица на 10 литри вода. Размислете за карактеристиките на растенијата и другите риби - тие исто така треба да сакаат солена вода. Исто така, на здравјето на овие риби е негативно влијание од намалувањето на кислородот во водата, па аерацијата треба да биде константна. Под добри услови, рибите ќе живеат од 3 до 5 години.

Аквариумски растенија, правила за хранење

Растенијата со мали лисја кои достигнуваат на површината на водата се погодни како аквариумски украси: Индиска лимнофила, хорнворт, валисерија, лисја од цирус, папрат, криптокоренија, лебдечки растителни видови (зелена риска, лебдечка салвија). Во позадината на резервоарот, може да се садат густи грмушки од зеленило, во кои можат да се кријат бремени жени и СРЈ (дентате, кабомба, изозтис, апоноџетон, мириофилум). Како почва, погодна е средна камче или песок (не обоена).

Мечувалец со необична боја.


Greenен зелен мечувалец.

Целосната животна активност на зелениот мечувалец е можна во услови на правилно хранење на различни видови храна. Дајте им на овие домашни миленици жива храна - Артемија, Дафнија, Киклопс, Коретра, крвни црви, тубули, ларви на инсекти. Можете да ги хранат со замрзнати, суви брендирани извори и комбинирана храна.

Зелените мечувалци нема да одбијат свежа растителна храна, вклучувајќи: зелена салата и спанаќ, лисја од коприва и глуварче (попарени со врела вода), варени житарки (грашок, просо, овесна каша). Со недостаток на растителни влакна во телото, рибите ќе почнат да ги грицкаат лисјата на водните растенија. Мечувалците ќе можат да толерираат 2-неделен недостаток на храна ако сопственикот овој пат отсуствува. Сепак, во таква состојба, алгите и живите растенија дефинитивно мора да бидат во аквариумот. Тие можат да соберат фалсификување на алги од растенија и предели, да пронајдат полжави, да ги извадат од лушпата. По хранењето, извадете ја секоја храна што не е изедена навремено, така што не почне да се кисело, формирајќи штетни нечистотии од амонијак. Отстранете ги остатоците од храна со мрежа или сифојте ја почвата со помош на цевка.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Како да се грижиме за зелените мечувалци