ma.AquaFans.ru

Ајкула е риба или животно: на кој род му припаѓа предатор

Ајкулите постојат долго време, тие се појавија пред околу 420-450 милиони години. Околу овие предатори се појавија многу легенди. Тие се сметаат за грмотевици на морињата и најопасните суштества за другите подводни жители и за луѓето. Некои сметаат дека убијците од море се цицачи, но предаторот не ги храни младите со млеко, па ајкулата е риба.

риба од ајкула
Ајкулата (најопасниот предатор) е всушност риба

Различни водни предатори

Меѓу овие предатори, се разликуваат до четиристотини видови, со мали и многу големи ајкули. Не сите од нив се опасни за луѓето. И покрај оваа разновидност, нема сомнение на која група животни припаѓа ајкулата..

Главната работа што не ја прави цицач е тоа што не ги храни младенчињата со млеко. Со текот на долгогодишната еволуција, жителите на океаните прераснаа во опасни и вешти предатори со одличен слух, чувство за мирис, што навистина им помага на овие суштества да мирисаат крв на голема далечина. Сепак, дури и навестување на млеко хранење во ајкули не е.

Затоа, одговорот на прашањето дали ајкула е риба или животно, е очигледен - риба. Следниве разлики помеѓу морските цицачи и рибите исто така може да се разликуваат:

 • младенчињата се раѓаат веднаш независни, не треба да бидат згрижени и научени да ловат;
 • ајкулите скоро и да не спијат, но се движат нон-стоп;
 • рибите имаат голем сет на сетилни органи кои помагаат при производство на храна.

Друго име за овие суштества е селахии. Сите митови, легенди и претпоставки што ги обвиткуваат, се појавија поради недостаток на знаење за нив. Сепак, за време на Втората светска војна, предаторите честопати ги напаѓале луѓето што учествувале во битки во Тихиот и Индискиот Океан. Имаше потреба да ги проучуваме и да најдеме начин да се заштитиме од Селаки.

Грабливка ајкула
Младенчиња од ајкули се раѓаат веднаш независни, за нив не треба да се грижат

Најголемата риба на Земјата

Мислеше дека ајкулите се животни, меѓу другото, се појави затоа што некои видови се слични на китовите во однос на големината и начинот на хранење. Само подоцна беше откриено, дека ајкулата не е нужно предатор. На пример, има кит ајкула, достигнувајќи дваесет метри во должина и тежи неколку тони. Но, тоа не е опасно, затоа што филтрира вода, јадејќи мали ракови - планктон.

Можеби е во заблуда дека некои видови се топлокрвни суштества. Поради можноста да одржат постојана температура, нивното тело е десет степени потопло од водата. Ова се должи на континуирано движење, за време на кое мускулите пренесуваат топлина во крвните садови..

Ајкулата е и морски жител и слатководна, во зависност од конкретниот вид. Но, дури и во морињата, рибите најчесто живеат близу до површината. И покрај фактот дека припаѓаат на риби, предатори се разликуваат од другите претставници на оваа група со отсуство на коски. Нивниот скелет е составен од `рскавица. Сепак, овие `рскавици во никој случај не се кревки, напротив, големата количина на калциум во телото на предатори го прави нивниот скелет исклучително силен. Сепак, коскената риба може слободно да ги движи своите странични перки во споредба со нив..

Поради оваа структура на `рбетот, предаторите припаѓаат на класата на` рскавица риба. Заедно со stingrays, тие формираат подкласа со ајкула.

Кои се повеќето грабливи ајкули
Ајкулата е и морска и слатка вода, во зависност од конкретниот вид.

Интересни фактиТајната на големата брзина што рибата ја развива во вода лежи во обликот на телото. Изгледа како торпедо - насочено и прилагодено на огромната отпорност на течен медиум. Ајкулите обично пливаат со брзина од 8 км на час, но за време на ловот забрзуваат до 19 км на час, односно забрзуваат повеќе од двапати. Лидер на тимот - Мако може да достигне брзина до 50 км на час.

Имаат и скали, иако на прв поглед може да изгледа дека телото е апсолутно мазно. Вага од ајкули имаат облик на ромб, на крајот на кој има шила. Површината на кожата се чувствува како шкурка. Острите шила лесно го прободуваат месото, обезбедувајќи им на рибите сигурна заштита, така што тие речиси и да немаат непријатели.

Предаторите дишат на ист начин како и другите риби - со помош на кислород, кој го филтрираат со жабри. Жабри се наоѓаат зад главата., но на нив нема жабри прекривки.

Сепак, овие суштества пливаат на поинаков начин, не како нивните браќа. Обично, рибата помага во овој мочен меур. Наместо тоа, Селахи има голем црн дроб со масни наслаги, големи перки и `рскавичен скелет. Поради отсуството на мочниот меур за пливање, тие мораат постојано да се движат - во мирување, рибата едноставно се удави.

Во процесот на развој, овие риби се здобиле со многу корисна и исклучителна вештина - електрорецепција, односно можност да се прави разлика помеѓу магнетни и електрични сигнали. Оваа способност е потребна за лов и интеракција со други претставници на видот..

тигар ајкула
Поради недостаток на мочен меур за пливање, ајкулата мора постојано да се движи

Покрај тоа, таканаречената странична линија тече низ целото тело од жаброт се лизга до опашката на ајкулите. Се состои од чувствителни рецептори кои чувствуваат вибрации во околината..

Мирисот на грабливи риби е впечатлив - му овозможува на селахијата да лови мириса не само под вода, туку и во воздухот, благодарение на што овие риби учат за можен плен пред другите.

Острината на одредени видови чувства е многу пати поголема од човечката. Очите на ајкулите се добро заштитени благодарение на трепкавиот очен капак што ги затвора за време на нападот врз жртвата. Во исто време, висока чувствителност на очите дури и во темнината е обезбедена со посебен рефлективен слој зад мрежницата - механизам сличен на визијата на мачка, која исто така добро гледа во мракот.

Друга карактеристика што ги натера луѓето да расправаат, цицачи или риби, беа ајкулите. Факт е дека многу од нив не се мрести како другите риби. Меѓу нив, се издвојуваат неколку подвидови со свои методи на репродукција:

 • живописна;
 • овален;
 • ovoviviparous.

Во првиот вид, ембрионот се развива директно во телото на жената се до моментот кога може да се роди веќе како независна мала ајкула. Младенчињата добиваат своја храна.

Овошните ајкули лежат јајца кои се во капсули. Овие капсули се заштита и поддршка на ембрионот долго време.

кит ајкула
Многу од ајкулите не се мрести како другите риби, туку се живописни или лежат јајца.

Третиот вид ги изведува јајцата во неговото тело и потоа ги произведува еволуираните младенчиња.

Ајкулите живеат доста долго - дури до дваесет или дури триесет години. Забележаните бодливи ајкули можат да достигнат уште попочитувана возраст од сто години.

Lубовен и безбеден

Меѓу сите видови ајкули, вреди да се забележат оние што навистина изгледаат како китови - и по големина и во начинот на хранење. Не е изненадувачки што до моментот кога биле изучувани, овие ајкули биле класифицирани и како цицачи..

Овие се планктонични ајкули:

 • големо мртов;
 • гигант
 • кит;
 • филин;
 • катран.
џиновска ајкула
Theиновската ајкула достигнува должина од 10 метри

Првите три од нив се токму оние многу легендарни гиганти, скоро со иста големина како китовите. Кит може да порасне до дваесет метри во должина, огромен кит може да порасне до петнаесет. Тие се бавни затоа што не пленуваат други риби, туку само пливаат бавно, отворајќи огромна уста и ја филтрираат водата. Откако водата ќе помине низ жабрите за жабри, сите живи организми, чија големина е повеќе од два милиметри, остануваат на нивните плочи. Тие ја сочинуваат исхраната на овие огромни риби.

Ајкула со мачки, чија должина обично не надминува еден метар, претпочита да живее на дното, каде нејзината храна е ракови и безрбетници, а катранот е дури и комерцијална риба.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Ајкула е риба или животно: на кој род му припаѓа предатор