ma.AquaFans.ru

Видови на слатководни риби од семејството крап

Карпот е најпознат, но далеку од единствениот вид риба од семејството крап. Во светот има повеќе од 2 илјади видови цикриниди, вклучувајќи и аквариум. Тие се вообичаени во Русија, Африка, Азија, Северна Америка и Европа. Theивеалиштето на ова големо семејство вклучува и тропски и умерени зони, па дури и Арктичкиот круг. Семејството ципранид вклучува риба со комерцијална вредност..

Риба од крап
Семејството ципранидно брои над 2 илјади видови

Општи информации

Семејството ципранид има заедничка карактеристика - отсуство на заби на вилиците. Забите се наоѓаат во внатрешноста на фаринксот на фарингеалните коски. Процесот на апсорпција на храна вклучува фаќање храна и туркање внатре, каде што се исецка. Усната шуплина е подвижна, усните се рамни, месести. Многу поединци имаат еден пар антени над горната усна (освен осуммислениот гуџак, има 4). Мочниот меур за пливање е многу моќен, содржи 2, ретко 3 секции. Телото е покриено со големи размери или целосно гола, што не е толку честа појава.

За време на мрестење, женката лежи јајца на рамни камења или лисја од алги. Јајцата обично имаат вискозна, леплива текстура со неколку исклучоци. На пример, во крап на бела трева, идното потомство навлегува во проток на вода.

Семејството ципранид е комерцијална риба; дури и средните видови се популарни кај одгледувачи и рибари. Околу половина од познатите видови се одгледуваат во вештачки езерца за понатамошна продажба.. Овие вклучуваат:

 • крап;
 • рак;
 • руд;
 • роуч;
 • сребрен крап и др..
Барбус
Барбуси - аквариум риба од семејството крап

Не помалку популарни се декоративните риба од аквариум. Историјата на нивното одгледување трае со децении. Познато е дека првото спомнување датира од 1 век од нашата ера. За прв пат, јапонските специјалисти ја презедоа селекцијата, а потоа и Кинезите. Списокот на раси на аквариум вклучува:

 • златна риба;
 • шипки;
 • брахиданио;
 • ботови и други.

Големините на природните жители се движат од 6 до 300 см во должина. Таквото ширење се карактеризира со различни видови на риби од крап. Но, големите претставници (повеќе од 80 см) не се толку чести. Најчестите видови на средна големина. Димензиите главно зависат од континентот на живеалиштата. Значи, Северна Америка е населена со мали претставници, додека во средната зона на Евроазија преовладуваат поголеми риби, долги околу 20-150 см.

Бојата може да биде различна, најчестите се светло зеленикави и златни нијанси. Но, одгледување видови, одгледани вештачки, изненадуваат со најразлични бои. Обоени претставници на природната средина се наоѓаат во тропската лента.

Услови за живеењеКипирините претежно припаѓаат на видови на слатководни води. Иако постојат некои варијанти кои превезуваат солена вода на Азовското или Балтичкото Море. И далечниот источен руд е во состојба да живее удобно дури и во водите на океанот. Но, за потомство апсолутно сите циприниди одат во свежа вода.

Рибите на ова семејство се сметаат за heatубители на топлина., но некои карпи се прилагодуваат на климатските услови, во спротивно не можеле да се шират над Арктичкиот круг. И во Русија, каде зимите често се груби, не можеа да преживеат.

циприниди
Кипирините се сметаат за термофилни

Главниот услов за избор на резервоар за живеење е присуството на голема количина на добиточна храна. Карп - предатори во најголем дел, што значи дека тие имаат одличен апетит, па дури и лепливост. Апсолутно сè оди на диета:

 • мала риба;
 • инсекти
 • растенија;
 • житарки;
 • ларви;
 • ракови;
 • разни планктони.

Врвот на презаситеност паѓа во топлата сезона. Со остар пад на температурата, апетитот на рибата се намалува. Во зимските месеци, интензитетот на храната се спушта на минимум и се враќа во нормала само со доаѓањето на пролетта.

Сорти на риба од слатководни

Постојат многубројни видови слатководни риби од семејството Карпов, скоро сите претставници живеат во свежа вода. Но, сепак, може да се издвои список на сорти што се особено популарни.

Карпи во природата

Оваа група е од голем интерес за руските рибари и одгледувачи. Рибиното месо е бело, мрсно, не коскено. Погоден за пржење и печење, како и за сушење и сушење.. Постојат три вида:

 • Река. Понекогаш се нарекува диви. Рибата е со големи димензии, достигнувајќи 35 см во должина. Иако се нарекува река, таа исто така живее во езера и други задници. Овие риби ги привлекуваат валкани застојани езерца. Телото е широко, бои од кафеаво до светло злато. Тешки, големи размери.

  Риби од риби
  Речниот крап достигнува 35 см во должина

 • Лушпеста. Најчесто станува предмет на лов на руските рибари. Рибата е голема, индивидуалните индивидуи се огромни по големина. Livesивее главно во езера со калливо дно. Прилагодено е и на топлите и на ладните резервоари. Лушпеста - главен глутен меѓу трупите, апсолутно сè што се појавува на негов начин, влегува во неговата диета. Бојата на вагата варира од темно до мочуриште зелена..
 • Огледало. Има карактеристична карактеристика - вагата практично отсуствува на телото, само кај возрасни се наоѓа во близина на главата и околу капаците на жабри, како и во близина на дорзалните и каудалните перки. Рибата е прилично честа, голема. Максималната должина е 1-1,2 метри. Може да се претпостави само за нејзината тежина..

Заеднички карактеристики на карпи се големи димензии, сличност по изглед и сештојади. Постои активно размножување и фаќање риби, честопати се претвора во ловокрадство. Со него се води активна борба, но не секогаш успешна..

ципириден опис
Заеднички карактеристики на карпи се големи димензии.

Други видови во дивината

Другите видови се исто така ципиридни, се разликуваат во надворешните карактеристики и територијата на живеење:

 • Трева крап. Може да се прилагоди на условите за живеење. Тоа е вредна раса. Главно се користи за риболов и уништување на вишокот вегетација во водните тела. Ивее во реки и езера, како и во тивки позадини. Димензиите се импресивни. Познати се случаи на фаќање на лица од еден и пол метар. Тежината обично не надминува 35 кг.
 • Сребрен крап. Друг претставник кој претпочита растителна храна. Но, ова не го спречува да порасне до еден метар во должина и да добие тежина во 20-25 кг. Како трева крап, честопати се користи за "косење" вишок вегетација во застојани водни тела..
 • Вобла. Мала риба, нејзината тежина ретко надминува 1 кг. Има издолжено тело, густо покриено со сребрени скали. Livesивее главно во приливите и ретко се наоѓа во езерата. Вобла е ловец, но се храни со мали животни. Најчесто консумираат сушени и сушени..

  трева крап
  Тревата крап се користи за риболов и уништување на вишокот вегетација во водните тела

 • Чаб Претпочита проточна вода со брз и спор проток, затоа што бара голем проток на кислород. Има средни димензии: тежина 5-6 кг, должина 70 см. Тело, издолжено со темно сребро скали, перки обоени портокалово.
 • Ас. Има долго тело со стандардни бои. Главната боја е сребрена, грбот е темна, абдоменот е бел. Има просечни димензии: до 80 см во должина и 4 кг по тежина. Дистрибуиран во Евроазија.
 • Гуџон. Мала риба, во должина само 12-15 см. Телото е издолжено, предниот дел е поширок и остро се спушта кон опашката. Вагата е голема, тврда, сиво-кафеава боја со ленти, покриени со слуз. Често закачен, но не се смета за вреден улов.
 • Врховка. Мала индивидуа. Димензиите се скромни, само 4 см, а тежината не е поголема од 7 g. Се користи како мамка за поголеми водни суштества.
 • Густер Има просечна големина, тежината не надминува 1,5 кг. Димензии - околу 35-40 см. Не е тешко да се препознае рибата, sp рбетот е криви нагоре, така што ридот изгледа потпевнат. Телото е покриено со сребрени скали. Фатен главно за понатамошно сушење.

Рибите имаат различни големини, но сите се масовно фатени. На некои им е дозволено да овен, други - да мамка. Некои од нив се одгледуваат во вештачки резервоари заради изразен вкус и корисност..

Аквариум циприниди

Одгледувачите успеаја да размножат многу аквариум "крапови", кои исто така се предатори и имаат изразен темперамент. Но, нивната големина е скромна и тие ловат само за жива храна, поретко за малите соседи:

 • Барбус Во природата, тој има просечни големини за сите циприниди (35 см), но ретко расте во аквариумот повеќе од 8-10 см.Популарен е поради неговите светли бои и разигран карактер. Barbs се подготвени да брзаат околу аквариумот со денови. Рибите школуваат, затоа е подобро да се собереме 5-6 лица.
 • Данио. Уште помал аквариум "крап". Должината на телото е само 4 см. Бојата варира од светло до светло-црвени нијанси, но секогаш со хоризонтални ленти. Претпочита жива храна, но може да јаде суво.
 • Лабео Малку поголем од барбусот. Максималната должина дома е 12 см. Карактеристична карактеристика е црно долго тело со задушена црвена перка перка и мали антени над горната усна. Омниворе.

  ајкула балу крап
  Ајкулата балу расте доста голема за аквариумот - околу 35 см

 • Ајкула топка. Расте доста голем за аквариум - околу 35 см, но само ако има слободен простор за ова. Телото на рибата е сребро, со остра грбна перка и вилушка опашка.

Се разбира, има многу повеќе циприниди, но прилично е тешко да се опишат сите нив. Презентираните 15 видови се популарни кај руското население и ги поседуваат карактеристичните карактеристики на семејството крап..

Иако ципранидите се сметаат за најчеста трговска риба, но меѓу нив има загрозени видови наведени во Црвената книга. До денес, има 8 од нив: Амур црн рак, Амур црн, руски брз, малолетен жолт, жолчка, Днепропетровск јачмен, крап, азовско-црноморско вообичаено. Половина од нив се загрозени.

Човекот може само да ги заштити ретките претставници и да се обиде да не уништи други видови. И, исто така, не заборавајте дека некои поединци од семејството се носители на паразити кои можат да предизвикаат штета на здравјето. Затоа, подобро е да се даде предност на оние риби кои се одгледуваат во вештачки услови..

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Видови на слатководни риби од семејството крап