ma.AquaFans.ru

Каде живее coelacanth - античка четка за рибиња

Пред милиони години, планетата Земја беше населена со животни, кои современиот човек може да ги види само на слики или во форма на фосили во музеите. Но, крај брегот на Индонезија и Африка, рибите пливаат, чие појавување остана до денес непроменето. Зборуваме за коелекант (коалакант) - животното се сметало за изумрено сè додека не било откриено од рибарите во средината на 20 век.

Коалекант
Латимерие се сметаше за изумрен сè додека не беше откриен од рибарите во средината на 20 век..

Историја на откривање

Латимериа - риба од семејството Латимериа, кои припаѓаат на редот Celacanthus. Коелакантите живееле во морињата пред 400 милиони години, а до неодамна, научниците не се сомневале дека овие антички животни биле зачувани некаде. Врз основа на податоците за ископувањата, ихтиолозите сметале дека коалекантот престанал да постои пред 65 милиони години, но откритието на рибарите од Јужна Африка го побило мислењето на научниците.

На крајот на 1938 година, необична риба влезе во мрежата на рибарите, чиј изглед беше многу различен од остатокот од уловот. Мажите не го јаделе, и однесено во локален музеј. Вработениот во музејот М. Потоа, жената му напишала писмо на ихтиологот Jamesејмс Смит, во кое го опишува откритието, и го изненадило суштеството на специјалистите за правење на полнето животно (музејот немал друг начин да ја спаси рибата).

Откако прочитал писмо во кое Кортен-Латимер не само што го опишал откритието, туку и нацртал детален цртеж, Jamesејмс Смит веднаш го препознал коалакантот - антички морски жител кој се сметал за истребен. По некое време, ихтиологот дојде во музејот и се увери дека уловената риба е навистина претставник на редот на Селакантус. Научникот состави опис на морско животно, ја објави својата работа во научна публикација. Селакантус добил латинско име по име Кортен-Латимер - Латимерија халумна, каде што во вториот збор се означува местото каде живеел латимериа (река Халумна).

Научниците ја продолжија потрагата по коалаканти во живо, но само 14 години подоцна беше фатен втор примерок на коалекант. Во 1997 година, откриен е друг вид на коалакант, Latimeria menadoensis; до 2006 година станаа познати четворица живи претставници на овој вид..

Разликите помеѓу двата вида на пронајдени коалаканти се незначителни, однадвор, рибите не се различни. Фактот дека Latimeria chalumnae и Latimeria menadoensis припаѓаат на различни видови, ихтиолозите утврдиле врз основа на генетско испитување.Опис на коалекантот

Изгледот на коалакант остана ист како што беше пред милиони години, и тоа е единствената од црноглавите риби што остана во првобитна состојба до сега..

Карактеристична карактеристика на коалекантите се лобусите на мускулите во основата на перките. Со помош на овие мускули, рибите можат да се движат по дното на резервоарот.

Рибата цистепера од коелекант преживеа благодарение на селекцијата, која беше наречена стабилизирачка. Овој вид природна еволутивна селекција ги зачувува оние организми кои покажуваат максимална прилагодливост кон условите на животната средина..

Карактеристики на изгледот на коалекант:

  • Тешки и трајни скали.
  • Синкаво-сива боја на каросеријата.
  • Големи точки со сиво-бели точки се расфрлани низ целото тело, вклучувајќи ги и главата и перките..
  • Должината на женките - 190 см.
  • Должината на мажјаците е 150 см.
  • Тежина - од 50 до 90 кг.
Коалекант во музејот
Карактеристична карактеристика на коалекантите се лобусите на мускулите во основата на перките.

Интересна карактеристика на колакантите е можноста да ги отворат устите не само со спуштање на долната вилица, туку и со подигање на горната. Структурата на дигестивниот тракт, очите, срцето се разликува во коалекантот од модерната риба.

Античките суштества пливаат на длабочина од 100-200 м, се кријат во текот на денот во подводни пештери и пливаат ноќе во потрага по плен. Во колоната за вода, рибите се движат бавно, периодично свртувајќи се вертикално наопаку. Електросензорните сензори се наоѓаат на главата на коалеканти, благодарение на што е полесно за поединците да детектираат плен - мали риби од длабоко море, цефалоподи и други животни кои живеат во подводни пештери.

Методот на размножување на коалакант е производство на јајца. Ова значи дека женката носи јајца во себе, во нејзиното тело младите риби ја напуштаат мембраната на јајцата, а потоа се раѓаат. Процесот на ѓубрење и носење потомство од коелеканти не е целосно проучено, бидејќи научниците сè уште не сретнале жива бремена личност.

Theивеалиштата на модерните колаканти се разновидни. Овие риби се наоѓаат во такви области:

  • води во близина на островите на Гранд Комор (во близина на теснецот Мозамбик);
  • водна површина во југоисточна Кенија;
  • источен брег на јужна Африка.

Јазот во растојанието помеѓу индивидуалните откриени случаи на коалекант достигнува 10 илјади км, што укажува на распределување на нивната популација.

Подводен чудовиште
Сега се проценува дека бројот на коалеканти на 400 возрасни.

Коалекант во современиот свет

Coelacanth е предмет на научен интерес, ви овозможува да ги следите фазите на еволуцијата и да ја почувствувате врската со времето. Остатокот од рибата не претставува никаква вредност, бидејќи неговото месо не може да се јаде заради непријатен горчлив вкус и расипан мирис. Има случаи кога локалните жители користеле коалакантно месо за терапевтски цели - наводно има антималарични својства. Но, конзумирањето дури и добро обработено месо од колаканта во човекот предизвикува сериозна дијареја.

Веднаш по откривањето на колакантите, тие беа признати како национална сопственост на Франција, бидејќи тогаш Коморите припаѓаа на оваа земја. Риболов беше забранет, дозволено беше само научно истражување. Во 80-тите години на минатиот век, нелегалното уловување на коалекант цветаше да го продаде на црниот пазар, но по значително намалување на популацијата на коалекант, беше основана организација за нивна зачувување..

Сега, бројот на коалаканти се проценува на 400 возрасни, научниците ги преземаат сите можни мерки за зачувување на предисториска риба, бидејќи деградацијата на животната средина го комплицира животот на коалакантите.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Каде живее coelacanth - античка четка за рибиња