ma.AquaFans.ru

Заеднички бисер од бисер: живеалиште на мекотел

Бисерната нишка е негуван сон на многу претставници на убавата половина на човештвото, особено кога станува збор за природната мајка на бисер, што создава мида. Во меѓувреме, малку луѓе знаат каков вид на живи организми на земјата се произведува оваа неверојатна биогена формација и како функционира телото на бисерскиот музеј..

бисери
Малкумина знаат дека се работи за мекотели кои произведуваат бисери

Погледнете Margaritifera margaritifera

Изгледа како потполно незабележителна двојна школка од црни, кафеави и зеленикави тонови со ларва-глохидија која се крие во него е креаторот, благодарение на што човештвото има можност да се восхитува на нежната убавина на речните бисери. Заедничкиот бисер, кој исто така се нарекува европски заради својата палета, е прилично голем мекотел, чии димензии честопати надминуваат 12 сантиметри во должина (рекордна бројка беше дури 16 сантиметри) и ширина од околу 5 сантиметри.

Опсег на мида

Денес, бисерната муска се наоѓа главно во северните региони на светот, се шири во мали тела на свежа вода на Руската Федерација (Валдаи, Карелија, реки што се влеваат во северните мориња), земјите на скандинавскиот полуостров, Белорусија, атлантскиот брег на Франција, како и во источното и северното Источните делови на Канада и САД. За разлика од многу други мекотели, бисерната обвивка претпочита чисти нестабилни реки и потоци со брза струја, што има директен ефект врз дебелината на своите крилја, што ги прави полесни и потенки.

Во исто време, тие успеваат да водат скоро неподвижен животен стил, обидувајќи се да се нурне во тоа дно на резервоарите каде што има минимална количина тиња и многу чист речен песок со прилично хетерогена подлога од камчиња со различна големина. Од големо значење за оваа сорта на мекотели е големиот процент на кислород и минималната содржина на солени минерали, што исто така ја разредува лушпата.

И ако сега ваквите школки се многу ретки, тогаш во минатиот век беше лесно да се пронајдат нивните бројни популации, чии претставници претпочитаа да се фрлаат со остар крај во песочното дно на длабочина од 25 сантиметри до 2,5 метри или да се држат до калдрма што се наоѓаат директно на реката прагови. На пример, во резервоарите на полуостровот Кола, истражувачите броеја 70 школки на 1 квадратен метар, но сега остануваат само спомени за оваа густина.

речна школка со бисери
Сега лушпите од бисери се реткост по природа.

Структура на школка

Ако се занимаваме со тоа каде моментно живее margaritifera margaritifera, нема да боли да се запознаете со нејзината структура, која има голем број на уникатни карактеристики. Меѓу нив вреди да се истакне:

 1. Двете клапи во зоната на зглобовите имаат карактеристични дентикули, кои, кога се затвораат, формираат прилично сигурен брава, што спречува странски предмети да влезат во школка. Вреди да се одбележи дека овие стомаци имаат сосема поинаква форма, и ако на десното крило наликуваат на нередовна пирамида, тогаш на левата страна на школка има само два неразвиени заби, разделени со мала депресија.
 2. Работ на абдоминалниот регион на овие мекотели има рамна, а понекогаш и малку конкавна форма, што, во принцип, не се разликува многу од класичната структура на бивалејни школки. Истото може да се каже и за екскреторните, репродуктивните и дигестивните системи на margaritifera margaritifera.

  бисер школка
  Бојата на школки со бивалев зависи од нивната возраст. Колку е постара мида, толку потемна ќе биде нејзината сенка.

 3. Theивовите од миксер со слатководни бисери се наоѓаат близу нејзините нозе, а ако мекотеката е во мирна состојба, тогаш водата низ која, всушност, се одвива неговото дишење, влегува во шуплината на мантија преку влезен сифон лоциран на дното на листот. Откако течноста поминува низ жабри, се враќа назад, со единствена разлика е што нејзиното отстранување од телото на обвивката се изведува преку сосема друг сифон, наречен горен. Затоа мекотелите претпочитаат да се закопаат во дното на реката со остар крај, оставајќи ги и сифоните и полуотворените појаси на врвот.
 4. Бојата на школки со бивалев зависи од нивната возраст. Колку е постара мида, толку потемна ќе биде нејзината сенка. Слична шема е забележана во нејзиниот слој од крем и бледо розови нијанси на мајчина бисер, кои со текот на времето можат да бидат покриени со карактеристични зеленикави дамки.Треба да се напомене дека остриги од бисери имаат најгусти облоги, кои се принудени да живеат во тврда вода со голема количина на нечистотии (не важи за резервоари со зголемена концентрација на соли, кои имаат тенденција да ги разредуваат лушпите). Во исто време, премногу мека вода, исто така, не му носи корист на овој организам, ослабувајќи го неговиот заштитен слој и доведува до формирање на длабока ерозија во неговиот горен дел.

Ако речната бисерна обвивка постојано живее во резервоари со мала концентрација на сол, тогаш со тек на време се создаваат бројни протеински слоеви наречени Тулберг во неговиот густ бисерен слој..

Научниците забележуваат дека со стареењето, олеснувањето на размавта неизбежно се распаѓа, и повеќе или помалку е можно да се набудуваат овие бизарни модели само кога се испитуваат најмладите претставници на овој вид.

Перлворт животен стил

Како што е веќе познато, европскиот производител на бисери во текот на целиот живот води крајно пасивен начин на живот. Вреди да се одбележи дека оваа карактеристика е забележана не само во процесите на движење на мекотел, кои се скоро целосно отсутни, туку и во неговата исхрана и репродукција. Односно, овој жив организам не мора да вложува скоро никакви напори за да ги задоволи своите природни потреби..

Исхрана и репродукција

Бисерот се храни од сите видови микроалги и органски детритус, кои се филтрираат од сопствените жабри за време на дишењето. Оваа карактеристика ги натера истражувачите да веруваат дека респираторниот и дигестивниот систем на бивалната мекотели, заснован на многу темелна филтрација, се неразделно поврзани и, всушност, се еден. Вреди да се одбележи дека за само еден ден една мала школка успева да помине и до педесет литри вода низ своите жабри, примајќи со себе не само кислород, туку и добра исхрана.

крајбрежен бисер
Бисерот се храни со сите видови микроалги и органски деритуси

Мажјаците не мора премногу да се напрегаат во однос на репродукцијата, бидејќи сè што се бара од нив е едноставно да го фрлат своето семе, кое има тенденција да се шири доста брзо низ целиот резервоар, оплодувајќи ги женките.

Обично овој процес се јавува кон средината на август, затоа што тогаш се тие мрзливи мекотели, без да се движат еден чекор од нивното изведеното место, да лачат милиони од нивната сперма, оплодувајќи ги јајцата на женките преку нивните полуотворени вентили.

Формирањето на ларви е многу брзо. До крајот на август, има само три милиони такви бебиња само на вреќата. Нивниот натамошен пат се одредува по инстинкт, бидејќи женката буквално исфрла нова генерација, чија главна задача е што поскоро да се приврзат кон другите жители на резервоарот. Обично конечно фазата на формирање на мекотел трае од 8 до 11 месеци, надвор од границите на друг жив организам, нивниот развој станува невозможен по дефиниција.

Интересни факти

И покрај ваквиот примитивен уред, margaritifera margaritifera може да се пофали со огромен број уникатни факти од сопствениот живот кои ја воодушевуваат фантазијата на едноставен лаик. И најинтересните од нив се како што следува:

 • Ларвата-глохидијата, која, всушност, е таа извонредна лушпа од бисер, е всушност обичен речен паразит кој се храни со виталните производи на крапот и другите претставници на ова семејство. Како и да е, таквата паразитна фаза на развој е корисна само за превозниците, бидејќи тоа е глохидијата која ја спасува рибата од предвремена смрт, значително инхибирајќи го процесот на стареење по завршувањето на мрестење.
 • Процесот на формирање на бисер во ткивата на мекотел може да се спореди со појава на перка во окото. И сè, бидејќи започнува со навлегување на мала прашина во цревата на мекотеката, која има тенденција да ги иритира нејзините меки ткива, принудувајќи ги да ја лачат истата мајка на бисер, обвивајќи мал слој на остатоци по слој. Се разбира, не треба да чекате за брз резултат, бидејќи во текот на истражувањето беше можно да откриете дека бисер го достигнува својот просечен дијаметар од 8 милиметри само по 35-40 години. Сепак, вреди толку долго чекање, бидејќи речните бисери се убави.

  Заеднички бисер
  Формирањето на бисер започнува со мала перка прашина што паѓа во цревата на мекотел

 • Долго време, извлекувањето на речни бисери се сметаше за исклучително профитабилна трговија, затоа што везењето облека од чудесна убавина со накит беше прифатено уште во X век. Сепак, со текот на времето, бројот на слатководни бисери почна да се намалува брзо, како резултат на што нивното производство мораше да се намали. Вреди да се одбележи дека првата грижа за исчезнатиот мекотел ја покажа рускиот император Петар Први, кој нареди да се забрани нивното заробување. Денес, овој вид се заканува со целосно истребување, поради што беше наведена во Црвената книга и многу други списоци на сличен план..

Но, главната карактеристика на овој слатководен мекотел е неговата долговечност, бидејќи возраста на некои примероци достигнува 250 години, што автоматски ви овозможува да му ја доделите почесната титула на најстарото безрбетно животно на речниот бисер.

Со преземање мерки за намалување на зафаќањето и размножувањето на овие мекотели, можно е да се зачува и да се зголеми населението, а со тоа да се добие човештвото можност да продолжи да се восхитува на рафинираната убавина на речните бисери.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Заеднички бисер од бисер: живеалиште на мекотел