ma.AquaFans.ru

Каде живее ајкулата на тигарот и како изгледа

Ајкулата тигар го доби своето име поради ленти и дамки што се наоѓаат на телото уште во рана возраст. Со текот на времето, тие исчезнуваат. Нејзината кожа е толку густа што е околу 10 пати поголема од кожата на бик. Ова животно се наоѓа на третото место меѓу најсмртоносните ајкули во светот..

тигар ајкула
Ајкулата тигар го доби своето име поради ленти и дамки што се наоѓаат на телото уште во рана возраст.
Прочитајте повеќе: топ 10 најопасни ајкули во светот.

Изглед и димензии

Во принцип, ајкула од тигар изгледа прилично честа појава: голема глава спарена со прилично тап муцка е комбинирана со торпедо (издолжена) форма на телото. На крајот на муцката се јасно видливи бразди. Тие помагаат водата да дојде до миризливи рецептори на ноздрите. Бојата на подводниот жител е претежно сива, иако некои описи укажуваат дека има сиво-сино тело или дури и светло зелена.

Предаторот маневрира поради тешката дорзална перка, зад која има уште едно и се користи како келица. Постојат две пекторални перки, како и каудални и анални. Пет жабрени парчиња на секоја страна од главата. Устата на животното е прилично голема кога се споредува со други ајкули. Очите, благодарение на трепкачката мембрана, се затворени за време на неговиот напад, така што жртвата не може да ги оштети.

тигар ајкула
Бојата на тигарската ајкула е претежно сива.

Вреди да се обрне посебно внимание на забите. Секој заб изгледа како заострена срп со многу чипс. Забите на предаторот се уникатни и не личат на забите на другите ајкули. Тие буквално исекуваат коски, а можат да ги уништат и школки од желки.

Исто така, вреди да се забележи aубопитен факт: тигар ајкула пролева околу 25 илјади заби за 10 години од своето постоење.

Овој предатор е јасно познат по својата големина, што го објаснува нивниот престој на списокот со смртоносни ајкули. Тежи тежи околу 400-500 кг, а е долг приближно 3,5 метри, интересно е да се знае дека во 1957 година била фатена најголемата ајкула од тигар. Со должина од 7,5 m, женката тежеше околу 900 кг!Вреди да се напомене дека мажјаците најчесто достигнуваат максимум 5 м. И покрај ова, научниците веруваат дека најголемите ајкули можат да достигнат должина од 8 метри.

Живеалиште

Предаторот живее во умерени и, се разбира, тропски ширини. Најголем број од овие суштества се одгледуваат во централниот дел на Тихиот океан.. Може да се видат на крајбрежјето:

 • Јужна и Северна Америка;
 • Африка
 • Нов Зеланд
 • Австралија
 • Америка
 • јужни мориња на Европа;
 • Источна и Јужна Азија.

Што сака да слави

Во неговото јадро, ова морско суштество е сештови. Кога воопшто нема храна, се користат морски ѓубре како гуми и делови од брод. Ова подводно чудовиште е доста упорно. Ако најде место каде има многу храна, тој ќе остане таму долго време. Поради овие ајкули, плажите често се затвораат. Во случај животното да не ја напушти територијата под никакви околности, започнува ловот.

На почетокот може да изгледа дека ајкулата на тигарот е исклучително бавна. Но, веднаш штом пленот ќе го види предатор, веднаш ќе се јаде. Во плитка вода, ајкулите ловат главно ноќе. Опсегот на предмети што можат да се јадат е доста широк. Затоа, одговарајќи на прашањето што јаде ајкулата на тигарот, можете да направите список што ќе содржи:

 • мали ајкули;
 • птици
 • цетаки;
 • лигњи;
 • обетки;
 • ракови;
 • различни риби;
 • желки;
 • друг морски живот


Многу остатоци, како што се облека и разни лименки за лимени, обично се наоѓаат во стомаците на овие суштества. Честопати има делови од човечки тела. Еднаш во телото на животното беше целата глава на коњ. Честопати овие риби се хранат со морков: може да се отфрлат трупови на домашни животни или мртви китови. Затоа се нарекуваат чистачи..

Благодарение на желудечниот сок, кој сам по себе е многу кисел, овие риби можат да ги варат повеќето предмети во водата. Вреди да се напомене дека сокот од нивниот стомак во контакт со човечкото тело може да предизвика изгореници..

Интересно е да се знае дека овој вид не напаѓа ритам риба. Најверојатно, тоа е затоа што ајкулите ги земаат овие риби за своите младенчиња..

Одгледување одгледувач

Мажјакот ја гризна женката до перка за да ја држи. Енките раѓаат еднаш на три години. Потомството е прилично големо и може да достигне 80 младенчиња, но обично тие се раѓаат 2 пати помалку. Понекогаш се случува новороденчињата да напаѓаат едни против други поради глад. Наскоро, мајките ги оставаат своите ајкули, кои треба да бидат внимателни, бидејќи се вообичаени случаи на јадење бебиња со нивните роднини.
И покрај крвноста, овие суштествата играат важна улога во екосистемот. Тие јадат морков и го регулираат морското население. Исчезнувањето на овие предатори ќе доведе до непоправливи последици.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Каде живее ајкулата на тигарот и како изгледа