ma.AquaFans.ru

Компатибилна риба во еден аквариум

Компатибилна аквариумска риба.

Компатибилност со риба во аквариум е многу важно прашање за почетници и искусни одгледувачи.

Секоја риба има индивидуален карактер, стил на однесување, без оглед на тоа дали е тревопасни животни или предатор. Некои риби брзо јадат растенија и ракчиња, додека други ги напаѓаат самите риби. Се разбира, имаше случаи кога практично некомпатибилни видови коегзистираа тивко во еден резервоар.

Табела за компатибилност со риби од аквариум

За да го систематизирате овој проблем, треба да се запознаете со условите за живеење на секој хидробионт, а потоа да одлучите кому да го засадат. Проценете го степенот на агресивност на секој вид, параметрите на водата што се прифатливи за нив, во кои слоеви на резервоарот обично пливаат. За да го одржите вашиот аквариум полн со живот, е предвидена табела што покажува компатибилност на слатководни риби.

Погледнете видео за компатибилноста со риба во аквариум.

Angelfish

Која риба е компатибилна со скаларите? Со нив, можете да населите претставници на неагресивни видови, со средна големина. Овие вклучуваат:

 • Барби
 • Коридори;
 • Данио
 • Гурами;
 • Боци;
 • Мелинезија;
 • Пецилија
 • Плектостоми;
 • Ирис
 • Парсирање;
 • Лабео;
 • Мечувалци
 • Тетра.

Ангел риба и сом со моли.

Меѓу себе, скаларите добро се пробиваат во простран резервоар, меѓутоа, уште од возраста на младите, тие треба да живеат во група од 4-8 риби, меѓу кои избираат другар за живот, како што е типично за Циклидите. Делумно компатибилен со претставниците на риба од риба и ракчиња, сепак, ризикот од кохабитација во заеднички резервоар е голем. Не треба да го решавате скаларот со такви риби:

 • Кокошки;
 • Африкански и јужноамерикански циклиди;
 • Златна рипка;
 • Дискусија
 • Гупи;
 • Карпи од Кои;
 • Астронота.

Барби

Доста активна риба со предаторски инстинкт. Тие можат да ги лопат соседите во аквариумот, така што претставниците на оние видови кои се способни да застанат сами по себе се погодни за нив, тие се:

 • Скаларија;
 • Данио
 • Гурами;
 • Коридори;
 • Боци;
 • Мелинезија;
 • Пецилија
 • Плектостоми;
 • Ирис
 • Парсирање;
 • Лабео;
 • Мечувалци
 • Тетра.

Зелен тигар барбус.

Ако забележите дека шините се лепат и возат ваков вид риби, размислете за опциите за преселување во пространа или посебна аквариум. Овие риби имаат многу непредвидлив карактер. Категорично не можете да се смирите со:

 • Кокошки;
 • Јужноамерикански и африкански циклиди;
 • Златна рипка;
 • Карпи од Кои;
 • Астронота.

Со дискусија, компатибилноста со абажур и глупи може да биде делумна, во зависност од линијата на однесување на секоја риба.

Кокошки

Како претставници на лавиринтот, тие се одликуваат со многу бујни и перки во облик на вентилаторот, кои, можеби, не се аверс да ги расипат некои соседи. Табелата покажува дека претставниците на следниве видови се компатибилни со нив:

 • Коридори;
 • Данио
 • Гупи;
 • Мелинезија;
 • Пецилија
 • Плектостоми;
 • Ирис
 • Парсирање;
 • Мечувалци
 • Тетра.

Не можете да се смирите со шипки, скалари, цихлиди, дискуси, јамки, златна риба, гурмами, кој крап, астронота, лабео, ракчиња.

ЦиклидиПретставниците на семејството Циклиди, имено многу јужноамерикански и африканци, не се снаоѓаат добро со другите слатководни риби. Покрај тоа, тие можат да влезат во судири едни со други, доколку се држат во тешки услови. Од мала возраст, тие формираат двојка за живот, така што цихлидот може совршено да живее сам, или да е спарен со партнерот. Машки и женски се грижат за својот СРЈ, за време на мрестење и по него може да покажат агресија кон соседите. За да не ризикувате, решете ги одделно од сите.

Циклид.

Коридори

Можеби еден од најмирните претставници на подводниот свет. Не му пречи на никого, тој има мирен карактер и, таму каде што е потребно, ќе ја собере половина јадената преостаната храна, чистејќи го дното. Коридорите се придружуваат со претставници на следниве видови:

 • Скаларија;
 • Барби
 • Кокошки;
 • Данио
 • Дискусија
 • Гурами;
 • Гупи;
 • Ботови;
 • Молиезија;
 • Пецилија;
 • Плекстомусми;
 • Ирис
 • Парсирање;
 • Лабео;
 • Мечувалци;
 • Тетра.

Не треба да се решава со големи и средни предаторски риби: цихлиди, златна риба, копи од краи, астроноти.

Данио

Мала риба-фино риба на семејството Карп, мали димензии. Тие имаат мирен карактер. Можно е да се задржи во заеднички аквариум со кокошки, скалари, шипки, ходници, гулпи, гурмани, ботови, мелинези, пецили, плекостомии, ириси, расбори, лабиои, мечувалци, тетрали. Не можете да се смирите со цихлиди, дискусии, златна риба, астронота, кој карпа.

Погледнете ги зебрафистите и розовите скалари во еден аквариум.

Дискусија

Многу убава, светла аквариумска риба. Тие имаат мирен карактер. Табелата покажува дека тие се компатибилни со таквите соседи:

 • Коридори;
 • Данио
 • Молиезија;
 • Пецилија;
 • Плекстомусами;
 • Ирис
 • Парсирање;
 • Мечувалци;
 • Тетра.

Забрането е влегување во обичен резервоар каде што живеат: скалари, шипки, џокери, циклиди, златна рипка, гупчиња, кој трупови, астронози.

ОдвојВо природата, постојат 177 видови, од кои многу се вкорени во вештачки езерца. Мала големина, одете на лов ноќе, закопајте во земја во текот на денот или кријте. Компатибилен е само со плакостом, со други риби, компатибилноста е различна, во зависност од обемот на резервоарот и природата на секоја риба.

Златна рипка

Најстарите и најпопуларните претставници на аквариуми дома. Тие имаат посебен карактер, покрај тоа, нивната боја е многу забележлива, затоа тие се компатибилни само со претставниците на нивното семејство Карпов, кој карпа.

Златна рипка во заеднички аквариум.

Гурами

Претставници на семејството Макропод, достигнуваат мали или средни големини во аквариумот. Најчесто тие се натпреваруваат едни со други, затоа треба да се решат со риби од други видови, вклучително и: скалари, шипки, ходници, зебрафиш, ботови, мекотели, печилија, плекостомии, ириси, расипи, лаборатории, мечувалци, тетрали. Некомпатибилен со циклиди, петелки, златна риба, копи карпи, астроноти.

Гупи

Најмалата жива риба од семејството Печилија, максималната големина достигнува 5-7 см во должина. Тие имаат неконфликтен карактер, се заедно со другите живи риби од семејството Печилиева. Компатибилност е можна со други риби: петелки, ходници, зебрафиш, ботови, плекостомуси, ирис, расби, мечувалци, тетрали. Не се препорачува да се кандидира во аквариуми каде живеат претставници на семејството Карповије, Цикловије, Вјуновије, Макропод. Делумно компатибилен со шипки, лабиони и ракчиња.

Карп кои

Компатибилност на аквариумска риба е можна со претставници на нивното семејство Карп, во нив спаѓа и добро познатата златна рипка. Почесто, трупите на кои се одгледуваат во езерца, така што во аквариумот ќе возат помали и послаби риби.

Боци

Риба семејство Vyunovye, училиште. Подобрете се со други водни животни, ако има доволно простор за живеење и присуство на засолништа. Компатибилен со такви претставници на подводниот свет:

 • Барби
 • Скаларија;
 • Данио
 • Коридори;
 • Гупи;
 • Гурами;
 • Молиезија;
 • Пецилија;
 • Плекстомусами;
 • Ирис
 • Парсирање;
 • Лабео;
 • Мечувалци;
 • Тетра.

Соседство со претставници на вакви видови не е дозволено: астронози, цихлиди, копи карпи, златна риба.

Молинезија

Претставници на семејството Печилиева, живописна риба со спектакуларна боја и бујни перки. Заедно со овие риби:

 • Кокошки;
 • Барби (делумно);
 • Скаларија;
 • Дискусија
 • Данио
 • Коридори;
 • Гурами;
 • Гупи;
 • Ботови;
 • Пецилија;
 • Ирис
 • Плекстомусами;
 • Парсирање;
 • Лабео;
 • Мечувалци;
 • Тетра.

Молинезија слабо коегзистираат со риби од семејството Карп и големи цихлиди.

Молинезија на површината на водата.

Астронота

Слатководни риби од семејството Цичлов, роден во Јужна Америка. Се препорачува да се чува во еден аквариум во пар. Не секогаш се придружува добро со другите риби; има територијален карактер.

Пецилија

Вивипарозни циприниди со прекрасни перки. Родот на Печилија има 33 видови, многу од нив често се наоѓаат во аквариуми. Пецилија коегзистира со шипки, ќофтиња, скалари, дискусии, зебрафиш, ходници, гурмами, гупаци, ботови, плекостомии, ирис, расбори, лабео, мечувалци, тетрали. Некомпатибилен со претставниците на семејството Карпов и големите циклиди.

Плектостомија

Som plecostomus е риба со оригинален изглед и мирен карактер. Затоа, може да се реши со многу мирна риба:

 • Кокошки;
 • Барби
 • Скаларија;
 • Коридори;
 • Данио
 • Дискусија
 • Вјуновими;
 • Данио
 • Гупи;
 • Ботови;
 • Молиезија;
 • Пецилија;
 • Ирис
 • Парсирање;
 • Лабео;
 • Мечувалци;
 • Тетра.

Ирис

Семејството Меланотелија (Виножито) има седум родови, кои вклучуваат мали, но многу убави риби со светкави скали. Апсолутно безопасни суштества не ги напаѓаат другите, туку тие стануваат жртви на големи риби. Во аквариум, тоа може да биде цихлиди, астроноти, кој трупови и златна риба. Добро дружете се со другите соседи.

Парсирање

Мала риба-перка риба на семејството Карп. Стартувај во резервоарот треба да биде стадо 5-8 риби, така што тие се чувствуваат удобно. Карактерот е мирен, затоа можат да живеат со сите мирни риби, освен претставници на семејството Циклиди и семејството Карпов.

Стадо парсирање во аквариум.

Лабео

Мала риба на семејството Карп. За разлика од поголемите роднини, тие се безопасни во обичен аквариум. Може да се смирите со: барови, скалари, ходници, зебрафиш, гурмами, ботови, пецили, плекостомуси, ирис, расбори, мечувалци, тетраси. Компатибилноста со големите Карпови, Циклиди е неприфатлива.

Мечувалци

Риба по нарачка Cyprinidae, светла боја и оригинален изглед. Тие само се заедно со сите мирни риби, освен големите цихлиди и циприниди..

Тетра

Миро fishубива, мала риба на семејството Харацин. Мобилен и безопасен. Компатибилен со миро lубиви водни организми, освен циприниди и циклиди.

Грешки во компатибилноста

 1. Главната грешка е пренаселеноста на резервоарот. Тесна, но навредена! Рибите не разбираат што значи да се предаваме на друг; тие наследиле склоност да се борат за опстанок од своите предци. Мала територија, многу браќа, што значи дека храната не е доволна за секого. Затоа, немојте да се изненадите ако има тепачки и други трауматски случаи во мала расадник.
 2. Погрешно зонирање на акваскапи. Внимателно прочитајте ги правилата за решавање на секое домашно милениче: кои растенија се дозволени, подлога, вода параметри.
 3. Содржина на големи и мали риби. Дури и мирен голем цихлид може да јаде мал сосед ако се вклопи во нејзината уста.
 4. Игнорирање на правилата за мрестење. Во овој период, рибите се поагресивни и чувствителни. Ако се мрести во заеднички аквариум, тие ќе бидат многу вознемирени, или ќе јадат јајца со СРЈ. За да се избегнат ваквите случаи, привремено пренесете ги машките и женките на посебно место за мрестење со прифатливи услови за размножување.
 5. Неправилни услови кога миленичиња, наместо да се радуваат на око, постепено згаснуваат. Редовните промени на водата, чистењето на резервоарот, правилното хранење се клучот за нивното здравје и мирен живот без конфликти.

Погледнете исто така: Каков вид на ракчиња од риби се заедно.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Компатибилна риба во еден аквариум