ma.AquaFans.ru

Потоптер за дишење риба

Прототипската риба формира свој посебен род. Постојат 4 типа на овие неверојатни суштества во природата. Прототините се уникатен вид на bipedal bipedal риба. Овие суштества имаат многу антички педигре. Се верува дека тоа било таква риба што прво се стекнало со можност да излезе да слета и станало потомци на сите копнени животни. Во моментов се работи на проучување на овие уникатни креации..

Научниците веруваат дека овие риби со двојно дишење можат да појаснат колку точно се случиле некои еволутивни процеси. Овие уникатни риби не се наоѓаат во сите водни тела. Многу анатомски карактеристики во голема мера се резултат на живеење во африкански водни тела, кои честопати целосно се исушат, не оставајќи никакви шанси за опстанок за жабрите видови риби. Интересот за овие суштества се појави кај акваристите. Некои видови на овие риби се одгледуваат во заробеништво..

прототир

Карактеристики на протопите

Риби за дишење од овој род се претставници на античката група слатководни води, кои поседуваат и жабри и примитивен белодроб. Се верува дека токму таквите суштества се транзициска врска на еволуцијата од водните до копнените животни. Прототините се прилично мал род. Се разликуваат следниве видови на овие суштества:

  • голем или мермер;
  • кафеава;
  • мал;
  • темно.

Секоја од овие сорти има свои карактеристики, но во нив се присутни вообичаени карактеристики. Обликот на телото на сите прототини е издолжен, така што овие риби личат на појава на јагули. Во пресек, тие имаат речиси редовна тркалезна форма. Мермер или голем прототир е навистина гигантски во големина.

Големите примероци на видовите можат да достигнат околу 2 m во должина и да тежат до 17 кг.

Ова е најголемиот вид на прототири. Оваа риба е обоена во синкаво-сиви тонови со бројни мали темни дамки кои формираат карактеристична „мермерна“ шема..

Браунскиот прототир има поскромна големина. Достигнува околу 1 м. Неговата тежина ретко надминува 4 кг. Задниот дел од рибата е обично кафеаво-зелена боја. Страните се полесни во боја. Абдоминалниот дел е бел. Погледот е најмногу проучен..

опис на протопот на рибаМалиот прототир е една од најмалите риби од родот. Должината на возрасните лица не надминува 50 см. Карактеристична карактеристика на овие суштества е присуството во малолетни лица од овој вид на 3 пара надворешни жабри што не исчезнуваат многу долго.

Темниот прототир е исклучително редок вид. Оваа риба има изразена издолжена форма, што ја прави исклучително слична на јагулата. Должината на телото на овие риби е обично околу 85 см.

Ретки примероци можат да пораснат до 130 см.

Тежината на големите лица од протопскиот вид е околу 11 кг.

Статус на население и живеалиште

Рибите кои припаѓаат на овој род не се закануваат со истребување, но пред 50 видови 2 видови се сметаа за исклучително ретки. Сега бројот на прототини во некои области е исклучително голем. На пример, во западна Кенија нивното население е приближно 11,8% од вкупниот рибник. Во различни региони, бројот на овие суштества значително варира..На пример, голем или мермерен прототир се наоѓа во многу ограничено подрачје, кое се протега од источниот регион на Судан до езерото Танганика. Нивното најголемо население е во најголемото африканско езеро Викторија. Еве, овие прототини неодамна беа реткост, но сега нивната популација значително се зголеми. Во другите области, овие огромни риби веќе целосно изумреа, што беше олеснето со ловот на месното население, кое честопати ги ископа во сушната сезона, кога се во хибернација.

Браунскиот прототир се наоѓа во сливовите на реките Нигер, Сенегал, Гамбија, Замбези. Меѓу другото, овие суштества се вообичаени во водите на некои области на Катанга. Овие риби живеат во езерото Чад. Мал прототир се наоѓа само во делтата Замбези и во посебна област во близина на езерото Туркана. Така, нејзината област на дистрибуција не е премногу обемна. Темните прототини исто така не се наоѓаат во сите резервоари на Африка. Овие риби со двојно дишење живеат само во сливот на Конго..

Прототип животен стил

Овие уникатни суштества живеат главно во сезонски сушење на стари жени, езера и реки, во кои водата е практично застоена. Cycleивотниот циклус на прототерите зависи од хидролошките карактеристики на таквите резервоари. Тие ретко живеат во реки..

Обично, во таквите резервоари, прототерите се чуваат на голема длабочина, достигнувајќи до 60 m.

Рибите треба редовно да се креваат на површината за да голтаат свеж воздух. Познато е дека тие добиваат само 2% од потребниот кислород од жабро дишење, а остатокот преку белите дробови. Како што стареат, тие ги менуваат нивните навики за дишење. Малолетниците повеќе се потпираат на дишењето жабри. Колку е постара и поголема индивидуата, толку е поголема нејзината потреба за кислород користејќи го постојниот примитивен белодроб.

како прототерот живее

Прототините се претежно ноќни. Кога топлината малку се смирува, протопите се активни. Тие можат да пливаат на два различни начина. Во некои случаи, тие го свиткуваат своето тело како јагули. Во исто време, цврсто притискајќи шепи на телото, користејќи месести перки. Во други случаи, тие се движат по дното. Рибите на рибите се исклучително извонреден дел од телото, затоа што не само што му овозможува на суштеството да се движи наоколу, туку учествува и во потрагата по храна, бидејќи кожата на нив е испрекината со ситни пупки од вкус, затоа што прототерите живеат во матна вода, тие не се разликуваат во добар вид и само може да се потпрат на чувство за мирис и допир. Прототините главно се хранат:

  • ракови;
  • ракови;
  • школки;
  • полжави;
  • инсекти
  • ракови.

Малолетни лица главно претпочитаат да ловат инсекти. Поради необичната структура на забите и вилицата, тие го мелат својот плен, што им овозможува да извлечат максимална количина на хранливи материи од него, од кои некои веднаш се испраќаат за складирање во масниот слој. Ако рибата не успее да ги добие потребните резерви, ќе биде исклучително тешко за да ја преживее суровата сува сезона. Покрај тоа, забележано е дека претставниците на родот што живеат во водни тела на Кенија често јадат вегетација. Во дивината, тие се обидуваат да се држат настрана, бидејќи се одликуваат со прилично агресивен и нежив лик. Вознемирена личност може дури и да нападне некоја личност.

Тие стануваат сексуално зрели за 3-4 години.

Сезоната за парење започнува во август - септември, односно околу 6–9 недели по почетокот на сезоната на дождови, кога прототерите ја напуштаат хибернацијата.

Едуцирана двојка започнува да гради гнездо. Како по правило, во плитката вода погодна за племенски закопувања, тие се наоѓаат на растојание од не повеќе од 7-8 m едни од други. Таквите гнезда обично се во форма на потковица. Околу 2 недели пред почетокот на сувата сезона, прототерите започнуваат да се подготвуваат за хибернација, која обично трае околу 6-9 месеци. Експерименталниот метод е докажано дека тие можат да поминат во суспендирана анимација околу 4 години. За хибернација, специјално гнездо е ископано на дното на резервоарот, каде што е присутна глина со фино глина.

Прототините ги користат челустите за да создадат лајсни. Неговиот дијаметар и длабочина зависат од големината на поединецот. Во гнездото, прототерот се преклопува на половина за да може да му се погледне муцката. Следно, влезот во дупката е затнат. Постепено, глината се суши себеси или под влијание на жешкото сонце.

Поради фактот што прототерите лачат голема количина слуз, водата достапна во дупката не исчезнува.

Така, рибите можат да одржат влажна околина неопходна за себе и да имаат пристап до кислород. Во Кенија, тие често хибернираат директно на површината на земјата во кожурец формиран од замрзната слуз..

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Потоптер за дишење риба