ma.AquaFans.ru

Дома ајкула - украсна риба за аквариум

Можете да го направите вашиот аквариум интересен и необичен со тоа што ќе го населите со прекрасни растенија и егзотични риби. Од многуте сорти, вреди да се избере украсна ајкула - тоа сигурно ќе стане украс на вештачки резервоар. Домашната ајкула е апсолутно мирна и се заедно со другите жители на аквариумот.

Дома ајкула
Слична ајкула може да се чува во аквариум.

Карактеристики на содржината

На спомнување на ајкули, во мојата глава се појавуваат ужасни слики: забна насмевка, несреќен турист кој падна во устата на предатор.

Тешко е да се замисли дека ајкулата е аквариумска риба која може мирно да плива во домашен аквариум. Можете да го започнете дома без страв - има мала големина, во споредба со морските предатори и не е склона кон никаква агресија.

Ајкулите во аквариумот се мали копии на нивните предаторски колеги, но всушност не се нивни директни роднини. Рибите немаат изразен ловечки инстинкт, тие не се крвопијци. Под природни услови, овие риби живеат во реките слатководни реки Тајланд, Виетнам и подлежат на риболов.

Во ова видео ќе дознаете повеќе за оваа риба:Да се ​​направи рибата да се чувствува пријатно во домашен аквариум, Некои услови мора да се почитуваат:

 1. Температурата на водата треба да биде константна, нејзиниот опсег - + 22 ... + 29 ° C.
 2. pH на водата се одржува на 6,5-8,0.
 3. Секој поединец мора да има најмалку 40 литри вода.
 4. 30% од водата во аквариумот треба да се менува неделно.
 5. Неопходно е да се обезбеди добра филтрација и аерација, да се создаде силна струја.
 6. Гротото и пештерите треба да бидат наредени во аквариумот така што условите за живот на рибата да бидат што е можно поблиски до природните.

Хранењето риба од ајкула не е проблем; тие можат да јадат најразлична храна. Главната состојба е присуството на голема количина на протеини и јаглени хидрати во храната. Хранење миленичиња 2-3 пати на ден, додека диетата вклучува и животински и растителни компоненти.

ајкула бара неделна замена на водата во аквариумот
Овие риби можат да јадат тиквички


Покрај специјалната сува храна што се продава во продавниците, мини ајкули можат да јадат:

 • месо од ракчиња;
 • замрзната риба;
 • мали инсекти;
 • рендан краставици;
 • зелка;
 • тиквички;
 • разни видови житни култури;
 • мала жива риба.

Видови аквариумски ајкули

Постојат неколку варијанти на мини-ајкули за аквариумот, од кои секоја има мали разлики во однесувањето и изгледот. Но, сите видови домашни ајкули се обединети со мирна природа и отсуство на закана за луѓето.

Популарни типови аквариумски ајкули вклучуваат:

 1. Ајкула сом (знамен pangasius). Расте не повеќе од 60 см. Има голема уста и израмнета глава, многу слична на вистинска ајкула. Сомик е срамежлив, во опасност веднаш се крие во засолниште. Преживеаниот pangasius лесно коегзистира со другите жители. Како соседи, подобро е да изберете големи риби кои живеат во долниот дел на аквариумот. Сом одзема мала риба за храна и веднаш јаде.
 2. Црна ајкула. Комплетно црно, но со неправилна грижа станува полесна. Неговата должина достигнува 50 см. Ова домашно милениче во аквариум е многу слабо, па затоа треба да ја следите количината на храна, но немојте премногу да ја прејадувате рибата.
 3. Ајкула бала (ајкула барбус) - сребрена риба долга 25-30 см, живее во средниот слој на вода. Ајкулата топка има благ карактер, скромен во храната. Особеноста на домашно милениче е природа на пакет, затоа треба да започнете неколку лица одеднаш (од пет или повеќе). Ако барбусот на ајкули се насели во помал број, рибите стануваат агресивни.

Совети за купување

Малите ајкули за аквариум ќе се чувствуваат удобно само ако сопственикот ги знае правилата за купување на самите риби и куќа за нив. Во еден резервоар се препорачува да се населат еден вид риба, бидејќи различни видови се разликуваат по карактер, големина и начин на живот. Ова создава стрес кај рибите и го намалува нивниот животен век. Исто така, случаите на ист вид, но со различни големини, ќе се чувствуваат непријатно. Овие карактеристики на риба мора да бидат земени во предвид при купувањето.

ајкулата сака чиста и кислородна вода
Не заборавајте да подготвите поволно опкружување за ајкули

При изборот на аквариум, тие се водени од следниве параметри:

 1. Том. Треба да има најмалку 40 литри на ајкула, но тоа не значи дека можете да купите 40-литарски аквариум и да населите таму една риба. Колку повеќе вода во резервоарот, толку подобро ќе се чувствува вашето домашно милениче..
 2. Големина. Рибата не треба да се вклопува само во аквариумот по должина и ширина, треба да може слободно да се сврти и да плива со голема брзина.
 3. Форма. За жителите со долен животен стил, можете да купите квадрат или правоаголен аквариум. Ако рибата живее во средната колона за вода, изберете тркалезни контејнери. Округото живеалиште е добро затоа што отсуството на агли ги спречува миленичињата да бидат повредени при вртења со голема брзина.
 4. Систем за филтрирање и аерација. Водата во аквариумот на ајкули идеално треба да се исчисти и збогати со кислород, за ова се купуваат моќни системи за филтрирање. Идеални - надворешни филтри кои обезбедуваат повеќестепен третман на вода.

Со добра грижа, домашната ајкула живее 8-12 години, некои поединци можат да живеат од 20-25 години. За тоа време, рибата станува вистински член на семејството и универзален фаворит, воодушевувајќи ги сопствениците и гостите со необичен изглед.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Дома ајкула - украсна риба за аквариум