ma.AquaFans.ru

Бранхиомикоза: третман, симптоми, опис.

Бранхиомикоза - акутно заразна болест на риби од разни видови, која се карактеризира со оштетување на крвните садови на жабри апаратот и некротично распаѓање на жабри ткиво. Се наоѓа во риболов на Западна Европа. Бранхиомикозата е регистрирана во голем број региони од нашата земја и Украина..

Главниот извор на гниење гниење е жива храна, особено циклопи и дафнија, како и лица погодени или убиени од оваа болест. Оптимално опкружување за развој на габата е температура на водата од 25 до 32 степени, а pH вредност од 5,8. Инфекцијата на риба со грандиомикоза се јавува за време на дишењето, кога габичните хифи, продираат во жабри и остануваат во нив, почнуваат да `ртат. Инфекцијата е најмногу погодена од слатководни риби, кои имаат лоши услови за живот. Високата температура и органските остатоци присутни во водата го стимулираат ширењето и развојот на болеста. Во процесот на интензивен раст, хифи од жабри гниење можат да ги затнат крвните садови лоцирани во жабри, што резултира во некроза на погодените области, кои постепено почнуваат да се распаѓаат и да се распаѓаат под влијание на патогени бактерии.

Како да се третираат:

Болните риби се носат преку бањи од 2,5% раствор на натриум хлорид на ден, сè додека рибата не се опорави целосно до 5 минути. (За време на бањи со сол, следете ја состојбата на рибите, бидејќи остро променетиот осмотски состав на водата може да доведе до осмотски шок и смрт на рибата. Пред да одите во солена бања и да се вратите во аквариум, направете преодни бањи.)

Откако е утврдена дијагноза, сите остатоци од храна што не ги јаде рибата и другите честички што претставуваат органска материја се отстрануваат од аквариумот. Се врши аерација на вода, откако претходно половина од неа ги замени со свежи, решени. Бидејќи грандиомикозата напредува брзо (4-7 дена), употребата на терапевтски раствори во општиот аквариум беше неефикасна. Третманот се изведува во посебен сад. Најефективниот е терапевтски раствор на бакар сулфат.Подготовки:

Сера микопур

Сера ектопурСера бактопур

Сера бактопур директен

Капсули Т. C. (Аквариумски фармацевтски производи)

Габа лек (аквариум фармацевтски производи)

Превенција:

Превенцијата се сведува на одржување на чистотата во аквариумот, спречувајќи акумулација на органски материи во него, како и воведување на патогенот од природни резервоари и езерца на рибници..

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Бранхиомикоза: третман, симптоми, опис.