ma.AquaFans.ru

2 Начини на одгледување ракчиња од саламура како храна за риби

2 начини за одгледување ракчиња од саламура како храна за риби2 начини за одгледување ракчиња од саламура како храна за риби

Артемијата е мал рак, кој се користи како храна за СРЈ и возрасни риби во аквариум. Артемијата се одгледува дома. Ларви (nauplii) и зрели ракови од рак за риби со средна големина се користат за да се хранат млади животни. Habивеат солена вода.

Кои се јајцата

Јајцата со артемија се користат како храна за рибино пржење. Ларвите (nauplii) се добиени од нив, и со помош на специјални извори, тие се одгледуваат на возрасни. Постојат обични јајца со и без школка (распаднати). Тие се почувствителни на условите на животната средина. За одгледување користете цисти од 2-3 години.

Подготовка за одгледување

Подготовката вклучува неколку фази. Во првата фаза, купете или подгответе:

 • Резервоар за разредување за 10-15 л.
 • Harетва саламура од ракчиња јајца (цисти).
 • Термометар и бојлер.
 • Морска сол.
 • Филтер со сунѓер (воздушен пат).
 • Светилка.

Во следниот чекор, подгответе место за резервоарот. Во близина треба да има електричен штекер каде да ја поврзете опремата. Не инсталирајте на сонце или во нацрт, така што нема скокови на температурата. Исплакнете и исушете го садот. Потоа, пополнете ја населената вода и додадете морска сол во пропорција од 35 g сол на 1 литар вода. Цистите се развиваат во солена вода.

Потоа инсталирајте ја опремата: филтер, термометар, грејач. Во грејачот, присуството на температурни сензори за регулација е многу пожелно. Откако ќе ја внесете водата и ќе ја инсталирате опремата 24 часа, периодично проверувајте ја соленоста со рефрактометар и температурата на водата. Ако не се пронајдат немотивирани скокови во индикаторите, тогаш можете да преминете на инкубација.

Услови на аквариум

За да создадете нормални услови за одгледување ракчиња од саламура во резервоарот, проверете ги основните параметри неделно: температурата на водата, соленоста, киселоста. Температурата на водата треба да одговара на 20–26 ° C, а за време на инкубацијата, 27–30 ° С. Ако е повисоко, тогаш ракови ќе бидат побрзи отколку што е потребно да се одгледуваат. Киселоста треба да биде 8,0–9,0 pH, цврстина 9–11 dH. Променете го четвртиот дел од вода неделно. Користете солена вода за замена.

Конструкција на апарати

Друг удобен начин за одгледување на арттемија дома е сами да креирате Вајс машина. Еве список на предмети:

 • 2 чисти, празни пластични садови од 2-3 литри;
 • компресор за аквариум;
 • флексибилна цевка за поврзување на компресорот со инкубаторот;
 • цврста цевка со спреј;
 • садови за ракчиња со саламура;
 • мала пори мрежа;
 • фенерче или мала ламба;
 • цисти;
 • морска или кујна сол, но не и јодизирана;
 • натриум бикарбонат (сода).

Како да направите инкубатор

Кога создавате инкубатор, исечете ги двата контејнери на овој начин: во првиот горен дел со вратот, а во вториот долниот дел со дното. Следно, пресечете го дното исечено на друг сад со вратот надолу.

Поврзете ја цврстата цевка со пиштолот за прскање со флексибилното црево на компресорот и вметнете ја во горниот сад. Потоа, во резервоарот истурете ја поставената вода загреана на 26-29 ° C. Водата треба да биде без хлор. Тоа е многу штетно за рак на артемија.

Во следниот чекор, додадете сол во водата во пропорција на 3 литри вода 2 лажици. л и нотка на сода. По вклучувањето на компресорот, можете да наполните јајца од артемија. За периодот на инкубација, обично 1-2 дена, не го исклучувајте компресорот. Поставете ламба за маса во близина на резервоарот, за осветлување и загревање на вода.

Подобрување на инкубаторот

Методот за создавање на инкубатор опишан погоре е едноставен и ефтин. Но, постојат опции за создавање подобри опции. На пример:

 1. Дупчете две дупки во горниот капак на резервоарот дебели како цревото за спуштање.
 2. Направете ја истата дупка во резервоарот на долниот дел од страната..
 3. За време на инкубацијата, затворете една дупка во капакот со вентил, а низ втората и страничната во друг сад, поминете флексибилна цевка што ја поврзува со компресорот.
 4. Кога ќе заврши периодот на повлекување nauplii, исклучете го компресорот. Чекајте да се собере артемијата солена вода на дното на резервоарот, привлечете ги со светло на фенерче.
 5. Затворете ја дупката на вентилот за компресорот (аератор). Поврзете ја цевката со друга што била затворена од вентилот.
 6. Заменувајќи чисти садови, спојте ги ракчиња со саламура. Но, бидете внимателни, откако ќе ги прелеете ракови, затворете го цревото, инаку преостанатата вода ќе се прелива во варен сад. Во исто време, лесно е да се исчистат ѓубре и лушпи од јајца..

Расте

При одгледување ракчиња саламура дома, се користат два начина..

Првиот се состои од следниве активности:

 • Истурете вода во контејнерот со сол растворена во него (сооднос од 30-40 g на 1 литар).
 • Затворете го капакот во кој однапред правите 2 дупки.
 • Вметнете 2 тенки црева во дупките: долго до дното и кратко да не ја допирате водата за да се пропушти.
 • Ставите пиштол за прскање на едниот врв на долгата цевка, а другиот го поврзете со компресорот. Благодарение на ова, цистата на Арттемија постојано ќе се движи.
 • На стабилна температура од 23-25 ​​степени, првата серија ќе созрее за 2 дена. Ако температурата е на ниво од 29-30 ° C, периодот ќе трае до 36 часа.
 • За да ја отстраните артемијата, исклучете го компресорот неколку минути, така што плунката ќе потоне на дното.
 • Променете на слично покритие со две дупки, но сега цревото што е поврзано со компресорот не стигнува до водата. Другиот го достигнува дното, другиот крај е инсталиран во чист сад, покриен со крпа на врвот, што добро минува вода.
 • Вклучете го аераторот, и водата ќе се прелива во нов сад, а артемијата ќе остане во ткаенината.
 • Последниот чекор е миење и чистење на остатоци и школки. Може да нахрани аквариум риба.

Оваа опција има 2 недостатоци. Првиот е мал процент на ископаните ракови. Втората е неможноста веднаш да се расчистат лушпите и остатоците од Артемија, и тие да влезат во цревата до СРЈ заедно со храна, што е штетно за нив.

Во вториот метод, истурете 2 вода во сад со 3 литри, истурете 3 суп.л-патки. л сол и додадете лебдечки алги. Потоа истурете 1 лажичка измиени цисти. Поврзете го компресорот во режимот, така што јајцата се во движење, не ставајте се на дното. Инсталирајте термометар во инкубаторот за да ја контролирате температурата. Идеално, ако температурата во инкубаторот одговара на аквариумот. Поставете ламба во близина за постојано осветлување.

Кога ќе се појават nauplii, по 1-2 дена, истурете вода од сад во друг преку цевка за капење. На различен сад, ставете крпа што ја поминува водата на врвот. Кога ќе го соберете потребниот број ракови, вратете ја водата во првиот сад. Исплакнете и нахранете ги сортираните ракчиња од саламура.

Ако сакате да користите солена храна за да хранат поголема риба, поставете го инкубаторот на сонце со алги. Тие се за добиточна храна со артемија. Кога theидовите на резервоарот се покриени со вегетација, започнете ракови. Но, внимавајте на водата. Во свежа вода, ракови ќе умрат за неколку часа.

Како да ја нахрани артимијата

In vivo, ракови од артемија се хранат со детрит, алги и бактерии. Во аквариум, хранајте со млеко во прав, јајце во прав, спирулина во прав, сецкани билки.

Нахранете ја солената храна 2-3 пати на ден во мали порции. Бидете сигурни дека нема храна. Тие брзо се влошуваат и гниеат, загадувајќи ја околината. Ако добиточната храна е сè уште оставена, намалете ја услугата на следното хранење.

Како да се забрза и да се зголеми приносот на ракови

За подобрување на резултатите од разредување на артемија, замрзнете ги цистите во замрзнувачот за еден ден пред инкубацијата. Оптималната температура е -20-25 степени.

Во отсуство на замрзнувач, можете да ги држите цистите 20 минути во 3% раствор на водород пероксид, а потоа исплакнете и истурете во инкубатор. Овој метод ги подобрува и резултатите од ртење на Artemia nauplii.

Како да ја зачувате артиемијата

Ако има потреба од одреден период за зачувување на цисти, тогаш неопходно е да се обезбеди сувост и затегнатост. На пример, можете да ги ставите во запечатена сува торба и да ги оставите во фрижидер. За време на складирањето, главната работа е дека нема влажност, во спротивно тие ќе се влошат.

Фаќање ракови и извеени nauplii

Кога е неопходно да се отстранат искористената ракчиња од саламура за хранење пржена, исклучете го компресорот, користете фенерче или ламба за да ги намалите солените. Во овој случај, неотворените јајца ќе одат на дното, остатоци и школки ќе лебдат на површината на водата, а ракчиња се концентрираат на осветленото место на инкубаторот.

За да ја одделите артемијата од лушпата и нечиста вода, користете мрежа или истурете ја течноста преку цевка во друг сад, претходно претходно покриена со филтер крпа. Останува да се исплакне артемијата собрана во ткивото и да се даде риба за храна.

Декапсулирани јајца

Јајцата со артемија се користат како храна за рибино пржење. Но, школка му штети на процесите на варење на малолетни риби, па затоа мора да се отстрани (да се распадне). Користете хемикалии за да го направите ова..

За да се распаднете, следете ги следниве чекори:

 • Кога храните цисти, спуштете ги во резервоар (20 l) со вода на собна температура еден час. Количината од 1 g на 15 ml вода. Водата е свежа или солена. Поместете ги јајцата во аквариумот со компресор.
 • Откако ќе заврши хидратацијата, користете мрежа за да ги пренесете во друг сад.
 • Наполнете ги цистите во нов сад со 40% раствор на натриум хидроксид (8 л), претходно оладен во фрижидер на 5-9 ° С. Користете компресор за да продолжите да се движи резервоарот.
 • Потоа, додадете го разладениот 5,5% натриум хипохлорит (4 L) во растворот. Ладењето е неопходно, во спротивно за време на хемиската реакција температурата се искачува на 36 ° C, а јајцата умираат.
 • Кога ќе заврши декопсулацијата, јајцата ќе се претворат во портокалова боја и ќе почнат да се смират на дното..

Останува да ја дехлорираме водата со инјектирање на натриум тиосулфат (100 g), сортирање на јајцата низ мрежата, исплакнете во свежа или солена вода.

Откријте дали СРЈ јадете артемија

Утврдете дали СРЈ јадат по изглед. Ако после јадење стомаците се розови, тогаш пржените јаделе. Ако абдоменот е сивкасто или транспарентен, не.

Што да се прави со преостанатата артмија

Можете лесно да го зачувате до следниот пат. За чување дома, ставете ја арттемијата во топла, без хлор, постојана вода.

Каде да се купи

Солените растителни цисти можат да се купат преку Интернет или во локалните продавници за миленичиња. Постојат храна за риби од артемија. Обично има 2 кеси, во една од нив јајца.

Риба за хранење со артемија

Ракови од артреми се користат за да се хранат мали риби, а декопсулираните јајца се даваат на СРЈ. Главното правило на хранење не е прејадување. Ако рибата јаде повеќе од потребното, таа ќе умре брзо. Една порција е еднаква на бројот на ракови што ќе се јадат за 5 минути.

Што е вредно

Круста соленост е вреден извор на исклучително важни протеини, масти и есенцијални аминокиселини. Артемијата е во состојба да живее во високи концентрации на сол, алкална или кисела средина. Најблиски поврзани организми се циклоповите и дафнијата..

Со одгледување риби дома и одгледување артемија за хранење во исто време, на вашите миленици ќе им дадете одличен извор на нуклеински киселини.

Артемијата се користи не само во аквариуми, туку и за медицински цели, создавајќи лекови, биолошки активни адитиви од нив, на пример, „Cavesan“.

Совети

 • Да се ​​зголеми арттемија кај возрасен човек после изведување на наупли, преместете се во посебен аквариум со солена топла (25 ° C) дехлорирана вода.
 • Користете филтер за кревање воздух во инкубаторот. Тој не привлекува ракови.
 • Може да добиете ларви (наупли) во секое време од годината. Доста цисти да се стави во потребните услови.
 • Користете квасец за хранење ракови.
 • Ако мрестите се планираат за 3-4 недели, тогаш оставете јајцата на Артемија да го поминат целиот период во замрзнувач. Пред инкубација 2-3 дена, чувајте ги на собна температура. Ова е да се размножат резултатите од ртење.
 • Не им давајте премногу наупли на новопечената СРЈ, инаку оние што не се јадат ќе растат и самите ќе го јадат СРЈ.
 • По распаѓањето, јајцата се чуваат 14 дена во запечатена амбалажа во фрижидер. Тие можат да бидат замрзнати и, доколку е потребно, да се користат при хранење. Тие веќе нема да можат да репродуцираат.
Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » 2 Начини на одгледување ракчиња од саламура како храна за риби