ma.AquaFans.ru

Gourami и 18 компатибилни риби

Gourami и 18 компатибилни рибиGourami и 18 компатибилни риби

Гурами се популарни претставници на лавиринти риби кои потекнуваат од семејството макропод. При изборот на соседи за риба, земете во предвид компатибилноста на темпераментот со другите риби, како и сличноста на условите за живеење.

табела за компатибилност на гурами

табела за компатибилност на гурами

Компатибилен едни со други

Меѓу себе, рибите се малку компатибилни.

Мажјаците се непријателски расположени едни на други. Мажјаците се натпреваруваат за вниманието на жените и ги освојуваат териториите. Кај жените, меѓусебното непријателство е поретко. Одредете три женки на едно машко. Можно е да се содржат макроподи од ист вид или неколку видови компатибилни едни со други:

 1. мермер;
 2. лунарен;
 3. бисер;
 4. мед;
 5. забележан.

Забележан и бисер, како и сина и бисер, формираат хибриди.

Кои се компатибилни со

Идеални соседи за гурмами се мирни риби со слични големини (10-15 см, со исклучок на џинот Гурами, пораст на 40–70 см). Премногу мали кохабитанти ќе станат храна за лавиринтот, а големите предатори ќе станат извор на постојан стрес..

Коридори сом

Мирната и лежерна сом може да се пофали со целосна компатибилност со многу видови риби. Коридорите живеат во долните слоеви на водата, лавиринтите - во горниот и средниот, така што контактите на соседите се минимизираат.

коридор сом

коридор сом

Данио

Целосна компатибилност со мирна и подвижна мала риба. Рибите Данио претпочитаат ладна вода. Погодна температура за соседите 22-24 степени.

зебрафиш

зебрафиш

Молинезија

Mollinesia се слични по големина како лавиринтот. Мажјаците покажуваат агресија во рамките на видот, но се пријателски расположени кон претставниците на друг вид. Изберете удобна вода за двата вида: Моли сака вода со средна тврдост.

molliesia

molliesia

Пецилија

Потребните параметри и карактерот на специјалитетите овозможуваат целосна компатибилност.

Пецилија

Пецилија

Сома плакостомија

Сом, достигнувајќи 35 см во должина, јадете почесто растителна храна. Плекостомите нема да им наштетат на соседите. Параметрите на водата се слични, се претпочита мека вода. Совршен компатибилност на џинот Гурами.

сом плекостом

сом плекостом

Ирис

Светли риби изгледаат спектакуларно со макроподи во истиот аквариум. Компатибилност во параметрите на темпераментот и водата. Запомнете: Виножита бараат училиште.

ирис

ирис

МечувалциНосителите на мечот се блиски роднини на мекотели и на Печилија, имаат сличен темперамент и услови за услови на притвор. Комплетна компатибилност со мечиња.

мечувалци

мечувалци

Тетра

Добра компатибилност. Обезбедете им на вашите миленици голем аквариум, затоа што тетра рибите се вид училишта. Тетрасот што живее сам станува агресивен и депресивен.

тетра

тетра

Неонски

Видови поврзани со неонски риби, компатибилни со гура.

неонски

неонски

Лијалиј

Gourami се заедно со мирни лалиуси. И двата вида претпочитаат вода со слични параметри..

лалиус

лалиус

Макроподи

Мирните макроподи се заедно со сите гуруа.макроподи

макроподи

Ограничена компатибилност

Angelfish

Условна компатибилност. Ангелиите со аквариум покажуваат агресија за време на мрестење. Со аквариум риба, гурами се заедно во пространа аквариум.

ангелска риба

ангелска риба

Барби

Барбусите се склони кон гризење перки од гурами, така што рибите имаат доволно слободен простор. Задолжителни засолништа и растенија.

барбови

барбови

Лабео

Лабео претпочита осамен животен стил и има територијална диспозиција. Условна компатибилност ако има простран резервоар.

лабео

лабео

Парсирање

Добра компатибилност со некои парси. Ставете го стадото што парсира во мека, малку кисела вода. Изберете голем изглед како сјаен, спорен или елегантен.

парсирање

парсирање

Полжави

Макроподите јадат мали школки, затоа внимавајте полжави..

полжав

полжав

Боци

Боци се заедно со гурмами, но вреди да се следи однесувањето на рибите, доколку има судири.

боција

боција

Гупи

Овие живи носители се инфериорни по големина во однос на мечувалците и пецилиите. Со гигантските гурмами и гупите се некомпатибилни. Гупите не избегаат од напади од своја страна.

гулпи

гулпи

Ракчиња и рак

Растите од слатководни води во аквариумот се закана за малите риби, а рибите за малите ракчиња. Ако тој може да сподели храна, тогаш тие можат да живеат заедно.

Некомпатибилна риба

Лавиринтите не се компатибилни со следниве видови на жители на аквариум:

 1. Кокошки. Рибите се слични во структурата со респираторниот орган. Сепак, поради темпераментот, мажјаците се здружуваат со малку луѓе. Сместувањето со гурмани во истиот аквариум е исто така невозможно.
  петелпетел
 2. Африкански и јужноафрикански циклиди. Температурните и територијалните циклиди, кои често достигнуваат 30 см, се најлошите соседи за лавиринтите..
  африкански циклидиафрикански циклиди
 3. Астронота. Големи предатори бркаат и го осакатуваат гурмами.
  астронотастронот
 4. Дискусија Конфликтите во родот на цихлидот предизвикуваат судири, особено за време на мрестење.
  дискусдискус
 5. Златна рипка Риби од лавиринт ќе се појават кај сопствениците на перка од превез.
  златна рибазлатна риба
 6. Кај карпа. Импресивните трупови јадат мали цимери.
  копи карпикопи карпи
 7. Акни Темпераментот на јагулите не е погоден за одржување на зглобовите со макроподи..
  црни главицрни глави

Главните причини за конфликтот

Тешкотиите водат кон:

 1. недостаток на слободен простор;
 2. недостаток на засолништа и растенија;
 3. постојани судири со другите во горниот и средниот слој на вода;
 4. привлечна боја и долги перки на соседот;
 5. големина разлика;
 6. недостаток на храна;
 7. неусогласеност на параметрите и квалитетот на водата;
 8. грижа за потомство за време на мрестење.

Вегетација

Макроподите доаѓаат од резервоари со густа вегетација. Oftenенките често се кријат таму. Бидете сигурни дека обемот на аквариумот ви овозможува да наполните 65-80% од просторот со флора, обезбедувајќи им на жителите слободно движење. Пловечки растенија како риска или волфија се пожелни. Понекогаш рибите расипуваат растенија, особено им се допаѓа:

 1. амбуланта;
 2. Бликс
 3. Пелиум
 4. рогови;
 5. патка.

Можете да го намамите интересот на гурами за аквариум растенија со зелена салата и храна за зеленчук во таблети.

гурами и вегетација

гурами и вегетација

Здравје

Здравјето влијае:

 1. Мрестење. Конфликтите со другите видови ја одложуваат сезоната на парење за долги месеци. Кавијарот што не се одложува на време ќе изгние и се распаѓа во телото на женката. Рибите ретко преживуваат.
 2. Стрес од погрешно соседство. Постојаниот стрес ги прави рибите ранливи од болести.
 3. Повреда од непријателски соседи.
 4. Квалитет на вода и параметри.

Прегледи за компатибилност на Гурами

Искуството на акваристите варира многу. Некој задржува 5-8 лица со гурмани, а агресијата во однесувањето не се забележува.

Некои акваричари наидоа на агресија од машки пол кон млади жени. Некои одгледувачи успешно чуваат две машки со гурмами во пространа аквариум.

Има случаи на гурами со гупови, во кои првиот ги гризнува перките на мали риби.

Има јаде полжав, но акваристите забележуваат дека гурмамите не се многу ефикасни во контролата на одгледувањето на мекотели..

преглед

преглед прегледпреглед

Заклучок

Разновидното искуство во чувањето риби од лавиринт може да го збуни почетник, кој сака да започне аквариум со гурмами. Следете ги општите совети, создадете удобно опкружување за вашите миленици и внимателно следете ги нивните односи. Ако рибите не покажуваат пријателство едни кон други, седнете ги. Запомнете дека природата на секоја риба е индивидуална. Предмет на сите услови и правилен избор на соседи, гурманите ќе живеат 8-10 години.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Gourami и 18 компатибилни риби