ma.AquaFans.ru

Аквариум воини - мечувалци

Црвен мечувалец.

Мечувалец (лат. Xiphophorus hellerii) е слатководна риба на семејството Печилија.

Првиот аквариум риба мечувалец се појави во домовите на Европејците во средината на XIX век. Поради издржливост, непретенциозност и едноставност на одржување, мечувалот сè уште е популарен како домашно милениче.

Карактеристики

Овие риби потекнуваат од Централна Америка и се наоѓаат во водите на Хондурас, Мексико и Гватемала. Дивите мечувалци се карактеризираат со избледена боја, споредено со аквариумските карпи. Xiphophorus hellerii може да живее и во проточна и во мирна вода, на места каде има многу алги и инсекти.

Мечеви на виножито.


Мечка риба.

Xiphophorus hellerii изгледа релативно голема - мажјакот има големина на телото од 10-11 см, женката е поголема - 12 см, претставниците на аквариумот се малку помали. Expectивотен век во заробеништво: 3-5 години. Бојата на телото може да биде различна - кај диви примероци, сјајна маслиново-жолта скала, кај мажјаци се издвојува долга опашка. Црвена, зелена, жолта, забележана, црна - секој од овие мечувалци може да се најде во домашните аквариуми.

Сексуалниот диморфизам се изразува: на каудалниот перка на жената нема долг долен зрак во форма на „меч“, мажјакот го има тоа. Мажјакот има анален перка преклопен во „цевка“ (гоноподија). Analенскиот анален перка е заоблен и широк. Поради недостаток на секс хромозоми, понекогаш мечувалците можат да го променат полот - женките растат долен зрак на опашката и да се грижат за другите жени.

Погледнете корисно видео за содржината на мечувачите.

Правила за содржинаОдржувањето и грижата за мечувалец нема да биде проблем за почетниците убители на акваристика. Една риба бара 35-50 литри вода, па затоа е подобро да се населат неколку риби во простран резервоар. На една територија не смее да има повеќе од едно машко и неколку женски. Мажјаците Xiphophorus hellerii се агресивни, особено во тесен аквариум.

Погодни параметри на водната околина на која може да се чува рибата се: температура: 22-26 ° C, киселост 6,5-7,5 pH вредност, цврстина - просечно од 5 до 15 °. Комплетната грижа може да се обезбеди со филтрација со помош на внатрешен филтер, неделно замена на 20% вода со свежа и чиста. Бидете сигурни да го затворите капакот на резервоарот - мечувачите се многу активни и скокаат.

Високите растенија со мали или широки лисја се погодни за украсување: елоада, криптокорни, анубија, ехинодор, стрелка, ,илизерија и други. Како почва, песок или камчиња се погодни. Инсталирајте многу засолништа во резервоарот за да можат жените да се сокријат од машката агресија.

Црвен мечувалец во аквариум.
Xiphophorus hellerii.

Одржувањето на неколку машки мечувалци ќе создаде постојана конкуренција, затоа тие се некомпатибилни како соседи. И така мечувачите добро се снаоѓаат со пропорционални, мироубиви видови риби. Грижата за мечувачите во аквариумот може да биде едноставна ако во него живеат други видови кои живеат: во жипи, дупчиња, мелезија. Содржината е дозволена со видови на мрестење: ирис, гурмами, ситни, трње, тетра.

Хранењето треба да биде различно: дајте жива, замрзната, сува и растителна храна. Во природното опкружување, мечувалците јадат растенија и алги, така што содржината на влакна во диетата е важна компонента на добра исхрана. Xiphophorus hellerii јадат црви од црви, тубули, коротра, циклопи, дафнија, артмија, ларви на инсекти, зелена салата и спанаќ, се хранат со спирулина. Може да дадете и гранули за тоне, брендирани снегулки.

Погледни го стадото мечувалци.

Сорти

Црвениот мечувалец е хибридна форма на зелениот мечувалец и црвената пецилија. Се карактеризира со светла сенка на скали, црвениот пигмент е добиен како резултат на ригорозен избор на возрасни. Грижата за рибите е едноставна, лесно се прилагодува на генералниот аквариум. Температура на вода за одржување: 22-25 ° C, киселост 6,5-7,5 pH вредност, средна цврстина.

Зелениот мечувалец е убава аквариумска риба која беше увезена од Централна Америка. Телото е издолжено, тесно, срамнети со земја на страните. Бојата на лушпите е жолто-кафеава, или сиво жолта со зелена нијанса. Хоризонтална лента од виолетова нијанса поминува низ телото, паралелно со неа има уште 2 тесни ленти. Браунските подмножества се забележуваат на грбната перка, машкиот меч на опашката треперува во зелена, сина боја. Чист зелен мечувалец може да се најде само во природата, во наше време стана материјал за создавање на многу хибридни раси. Одржувањето на рибата е исто така едноставно - совршено се аклиматизира во заробеништво.

Зелен мечувалец.

Црниот мечувалец е потомок на зелениот мечувалец и црната печилија. Телото е долго и тесно, бојата на вагата е кадифена црна, таа треперува со сина нијанса. Очите се сребрени со темно ученик. Одгледувањето на оваа раса е доста проблематично, бидејќи женката може да добие меланоза - прекумерна пигментација на кожата. Понекогаш, жената може да биде неплодна, затоа најверојатно се одгледува со соодветните параметри на водата. За да се спречи дегенерација на расата, женките не смеат да се вкрстуваат со мажјаци од други раси. Убави примероци се добиваат со стандарден премин на зелен мечувалец и црна пецилија.

Swordsman Калико - го доби своето име благодарение на тројната боја на вагата. Црните и црвените дамки се расфрлаат на бела позадина. Разредувањето е исто така проблематично - тешко е да се одгледува калико-боја. Деновиве, loversубителите на аквариумите се обидуваат да ги искористат карпите на Печилија и „мечевите“ за да добијат најдобар резултат, но досега тоа не беше можно..

Femaleенски мечувалец.

Виножито Xiphophorus hellerii е хибридна раса добиена со преминување на бели бугарски мечувалци. Бојата на вагата е сиво-зелена, со портокалова нијанса, на неа се видливи црвено-кафени ленти. Перките се насликани во црвено-портокалова тон..

Тигар со црвени очи Xiphophorus hellerii - расата се одгледува во 40-тите години на дваесеттиот век во Москва. Бојата на лушпите е рубин, на неа има црни дамки. Долните зраци на опашката се долги, меланозата е ретка. При размножување, препорачливо е да не изберете риба со чисти црни каудални перки и црна предкаудална дел.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Аквариум воини - мечувалци