ma.AquaFans.ru

Гупи endler

Извор: https://my-fish.org/ Извор: https://wiki.nus.edu.sg/
  • Други имиња: џуџе Гупи, Поекилија вингеи.
  • Потекло: Езеро Лагуна де Патос, Венецуела.
  • Големина: до 4 см.
  • Температура: 24-30 ° C.
  • Параметри на водата: pH вредност 7.0-8,5 - dkH 15-25 °.
  • Осветлување: умерено, дифузно.
  • Однесување: Мирно, стадо, разиграно.
  • Стапка на раст: 90 дена.
  • Зачувување на тешкотиите: ниско.

Близок роднина на најпопуларните риби аквариум со глупи. Главната разлика е нејзината минијатурна големина. Рибата ретко надминува 2 см за мажјаци и 4 см за жени. Мажјаците се светло обоени со хаотично лоцирани неонски точки на телото и перките. Бојата на каудалната перка често наликува на вилушка (вилушка). Femенките, како и сите гупови, се пообични и многу поголеми од машките. Вивипарозна риба. Инаку, Гупи Ендлер е многу сличен на неговите роднини Poecilia reticulata

Карактеристики

За разлика од машките, во тесен аквариум, женките можат да бидат агресивни кон своите соседи. И guppies сакаат да скокаат надвор од аквариумот, па затоа е неопходно присуство на корица или прекривка. Рибите не сакаат силна струја. Одржувано главно во горните слоеви на вода.

ОднесувањеEndler guppies сакаат густо засадени аквариуми, а не силни струи. Групи грмушки и растенија со долго стебло се добро прилагодени. Присуство на грицки. Сивата област може да се создаде со помош на лебдечки растенија, кои исто така се неопходни за рибите за удобност. Мажјаците не се во судир едни со други и затоа за украсни цели содржат аквариуми без женски.

Соседите

Треба да се избегнуваат големи и агресивни соседи кои можат да сметаат мала риба како плен. Тетра, зебрафиш, неагресивни типови на шипки, кардинали и др се добро прилагодени кај соседите. Не засадувајте Гупи Ендлер со други претставници на родот Poecilia reticulata за да избегнете вкрстување.

Исхрана

Рибата преферира главно растителна храна, но зема замрзната храна: циклопи, дафнија и артремија. Во случај на недостаток на пишување засновано на растенија, овците треба да се хранат со спирулина и сува храна што содржи додатоци од билки..

Одгледување

Вивипарозна риба. Тие достигнуваат пубертет после 60 дена. Еден пар машки и женски е доволен за размножување. Femaleената може да даде потомство без машко учество до три пати за 90 дена, како резултат на можноста да го спаси машкото млеко. Мама носи потомство во стомакот околу 24 дена, по што се раѓаат од 4 до 25 СРЈ. Родителите ретко го јадат своето потомство, но СРЈ може да стане лек за другите, поголеми соседи. Малек веднаш плива и зема прилично голема храна. Се препорачува да се хранат 3-4 пати на ден со жива прашина, салфетка на ракчиња од саламура, циклопи, мала дафнија. Мажјаците дамка 21-25 дена, а женките се подготвени да дадат потомство веќе во третиот месец.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Гупи endler