ma.AquaFans.ru

Индо-очи групер

Индиски grouper.jpg со мали очи
Извор: https://beheer.elementa.com/sys_files/website/DEJONGMARINELIFE/images/stock/fish/algemeen_vis_/epinephelus_lanceolatus_product_zoom_thumb.jpg
Извор: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ca/Epinephelus_lanceolatus_young.jpg
  • Други имиња: Rock Bass, Epinephelus lanceolatus, Giant grouper, Queensland groper.
  • Потекло: Индо-Пацифик.
  • Големина: до 3,5 м.
  • Однесување: територијално, агресивно.
  • Чување на тешкотии: не се содржани во домашните аквариуми.

Опис

Најголемата риба од семејството на камени камиони, чија големина може да се натпреварува со исклучок на Гуас, груперка со мали очи расте во должина од три и пол метри. Просечната телесна тежина е околу 400 кг. Имаат издолжено тело и голема глава со ситни очи во споредба со тоа. Боењето на младите лица е доста интересно додека не пораснат поголеми од 50 см: ова е шема на големи и мали дамки од жолта и портокалова боја на црна позадина. Созревајќи, груперот ја губи својата светла боја и стекнува дури и темно кафеава боја.

Северната граница од нивниот опсег ја истакнува Јапонија, јужната - од Австралија. Пронајдени се од Црвеното Море и брегот на Африка до Хавајските острови. Изненадувачки, оваа риба не припаѓа на длабоките: како и другите камени кади, групата со мали очи може да се најде на коралните гребени и карпестите падини во крајбрежните зони. Често пливаат во пештери или бродски бродови, каде што трпеливо го чекаат својот плен. Возрасни лица често пливаат во пристаништето, каде што стануваат посакуван плен на рибарите. Нуркачите ги ловат со помош на харпун, иако овој вид беше обележана од Меѓународната унија за зачувување на природата како ранлива. По својата природа тие се осамени, не можат да се најдат во пакувања. Тие се приближуваат до своите роднини само за време на периодот на мрестење. Тие екстремно ревносно ја чуваат својата територија од кршење однадвор, има случаи кога групе нападнал несреќни нуркачи. Големата и моќна уста на овие предатори им овозможува да ловат дури и мали ајкули и струготини, но главно ракови, шилести јастози, итн..

Услови на притворТеоретски, во прилично голем аквариум можете да задржите млада личност во должина до 50 см, но рибата неизбежно ќе расте. Вештачки возрасни се наоѓаат само во јавните аквариуми, како што е Аквариумот Шадед во Чикаго..

Однесување

Ова е осамена риба со територијално однесување. Групарот ќе нападне секоја риба што плива во нејзината област. Неговата голема големина му овозможува да не се плаши од ниту еден од морските жители, вклучувајќи ајкули.

Исхрана

Основата на диетата е големи ракови како шилести јастози и ракови, риби и ракчиња. На групер ќе му треба фер количина храна дневно.

Одгледување

Во вештачка околина не расајте.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Индо-очи групер