ma.AquaFans.ru

Јужноамерикански циклиди

ЦИКЛИДИ НА Јужна Америка

Неодамна, стана популарно да се содржат аквариум риби од семејството циклиди, особено африканските. Во исто време, аквариумите украсени за африканските езера во Малави или Викторија станаа вообичаени во канцелариите на големите компании, хотели, ресторани итн. Африканските циклиди се впечатливи во различни бои и форми, а „претприемничките акваристи“ им нудат токму такви риби, и покрај нивната висока цена. Сепак, постојат циклиди кои долго време се здобиле со популарност кај акваристите - Јужни амерички циклиди.

СЕМЕЈСКИ ЦИХЛИД
Циклидите се огромно и најголемо семејство на слатководни риби, нивниот број е повеќе од 1.300 илјади видови, предвидено е да се откријат уште 700 видови. Географската дистрибуција на овие риби опфаќа два континента: во Африка - 900, и во Јужна Америка - 290, во други делови на светот - многу помалку: во Месоамерика - 95, на островот Мадагаскар - 17, на Куба - 4, на Блискиот исток - 4, Иран - 1, Јужна Индија и Шри Ланка - 3.

Преваленцијата на циклидите во Африка и Јужна Америка се должи на фактот дека пред повеќе од 200 милиони години, во Тријасскиот период, двата континента претставуваа единствен континент. По разделбата на Пангеа, еволуцијата на циклидите се случи во изолација, а продирањето на рибите на другите континенти се случи пред само 35-50 милиони години. Како што разбирате, циклидите се многу антички риби, иако нивниот фосил останува датум само во терциерниот период - пред 30-60 милиони години.

Повеќето циклиди се карактеризираат со сексуален диморфизам и грижа за потомството. Тие формираат моногамни парови, односно машките и женските не се здружуваат со другите. Обично, јајцата се поставени на некој вид подводен подлога - камења, растителни лисја или дрво дрво, откако претходно ги исчистиле од тиња и алги. Родителите го чуваат спојката и пржат неколку недели сè додека не започнат независен живот. За разлика од африканските циклиди, во јужноамериканската гестација на јајца и СРЈ во устата се наоѓаат само кај некои видови.Речиси сите цихлиди имаат светла боја, во врска со која, повеќето од нив акваристите се обидоа да се одгледуваат. Сепак, два или три вида се најчести. Циклидите во Јужна Америка се скалари и дискусии. Во природата, тие живеат во мочуришта и реки густо обраснати со вегетација, така што нивното тело е крајно срамнети со земја од страните, а вентралните перки се претворија во долги „мустаќи“ - многу издолжени и ја извршуваат функцијата за стабилизирање на тесно тело. Темните вертикални ленти преовладуваат во бојата, што овозможува да се маскира добро меѓу густата вегетација. Ако скаларите се со иста црно-бела боја, тогаш дискусот е обоен во светло сина, жолта, зеленикава и портокалова боја..

ангел риба во вода на бела позадина

Во моментов, познати се само три вида ангелска риба - Pterophyllum scalaria или слатководна риба од ангел (Pterophyllum scalare), Pterophyllum tall или Orinok ангелска риба (Pterophyllum altum) и Леополд Птерофилум или ангелска риба со долги нозе (Pterophyllum leopoldi).

Заеднички меѓу акваристите е Pterophyllum scalare, форми од кои се изведени многумина со најразновидно боење. Птерофилум скаларот е вообичаен во дождовни шуми поплавени од Амазон

ДИСКУС

Позадини убави дискуси риби

Рибите со дискус се многу спектакуларни аквариумски риби - тие се карактеризираат со неверојатна варијација во боите и моделите, сепак малкумина знаат дека има само два вида дискусиска риба: Симфисодон зебра или Зелена дискусија (Symphysodon aequifasciatus) и Symphysodon discus (Symphysodon discus).

Дискус за симфизодон има многу ограничена дистрибуција - ова се Рио Негро и малите реки на неговиот слив, но Симфисодон зебра дистрибуирани во значителни области на сливот на реката. Амазони од рамнините на Перу и Колумбија до Централен Бразил.

Телото на дискусот е всушност кружно и силно компресирано странично. Од челото до брадата, перките го покриваат. Должината на телото на дискот е 15-20 см. Општ тон на боја е жолтеникаво-кафеава боја. На телото се забележуваат неколку темни вертикални ленти. Сини брановидни линии трчаат по телото.

Рибите со дискус се многу деликатни и бараат риби, тие бараат внимателно почитување на сите правила за чување..


Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Јужноамерикански циклиди