ma.AquaFans.ru

Гигант на реките и миленик на богатите акваристи е ручек (сом багари)

Сом Багари или Гунч стана страшна легенда, како кај локалните жители така и кај туристите. Славата на риба-убиец не му дошла случајно; предаторот постојано напаѓал луѓе и пасел добиток по крајбрежјето. Сите запишани случаи на гигантски напад завршија со смрт. Според научниците, овој антички вид преживеал уште од времето на диносаурусите и претрпел неколку надворешни промени. Големината на една личност достигнува до 2 метри, понекогаш се пронајдени примероци од 3 метри, а просечната тежина е 140 килограми. Телото е издолжено, опашката и главата се зголемени. Боја на песок, сивкасто на места, покриена со темна пигментација.

Сом Багари
Сом Багари - опасен предатор

Во кои реки живее ова „чудовиште“?

Bagisor sisoridae или планинска сом потекнува од Јужна Азија на Индискиот Полуостров. Гигантот живее во реката Кали (горниот дострел на Гандак), тече среде Индија и Непал, минувајќи во Ганг. Ги населува сливовите на големите реки Индс и Брахмапутра. Постојат докази дека опишаните видови се преселиле во Југоисточна Азија. Нејзините претставници, наводно, биле забележани на територијата на сливот на Малајскиот Полуостров, но нема официјална потврда за овој факт..

Гунџ е слатководна риба која претпочита да се населува во планинските области на реки со рафтинг со висока вода, со голем број камени наоѓалишта и брзи струи. Избегнува сушење и мали постојани резервоари. Откако собра удобно место за живеење, се населува на дното, криејќи се меѓу големите камења и карпите.

Начин на живот и одлики на ручек

Гунџа се однесува истиот ден и ноќ. Главно лежи на земја, се крева само кога открива нешто за јадење. И покрај малата активност, тој е подготвен да нападне во секое време од денот. Земајќи го пленот од површинскиот слој на вода, го привлекува на дното, а потоа го јаде..

Ако некој се појави на патот на опасен предатор, тој нема да биде срамежлив да го нападне, дури и толпа луѓе од околината нема да го исплашат. Од 1999 до 2007 година се пронајдени неколку случаи на напад на Гунч врз локални жители, никој не успеа да избега. Исто така, во гастроинтестиналниот тракт на типичен претставник на видот, пронајдени се остатоци од нацист од времето на Големата патриотска војна.

Iantиновска сом претпочита силни струи на планински реки, преку кои од време на време мигрираат во потрага по нови области богати со храна. Во сезоната на дождови, патува на долги растојанија кога реките се поплавуваат и водата станува облачна.

Начин на живот Сом Багарија
Оваа риба може да ги нападне луѓето.


Покрај неговата голема големина, карактеристична црта на рибата е нејзината муцка со антени, слична на главата на змејот. Оваа карактеристика го прави Гунч уште позастрашен..

Што јаде сом Багари

Гунџот се однесува на грабливи риби и ги напаѓа скоро сите подвижни предмети што може да ги проголта. Сепак, во поголема мера, тој претпочита мала риба, живеејќи на површината на водата од инсекти, водоземци и ракови. Фаќање на жртвата со џиновска уста, пред давење, а потоа грицкање со моќни вилици.

Зависноста од човечко месо се должи на антички индиски обичај. Откако извршија погребни пири, локалните жители ги спуштаат нечистите остатоци од мртвите луѓе во реката, што жителите на реката ги одземаат. Ритуалите се одржуваат денес, со што се обезбедува храна за риба од чистач, вклучително и сом.

Изгледите да се задржи гигант во аквариум

И покрај нивната голема големина, некои акваристи расаат заробеник сом. Да се ​​создадат прифатливи услови за одржување на овој егзотичен вид е доста тешко, што доведува до значителни финансиски трошоци. Затоа, гигантските риби не се погодни за домашен аквариум и обично се наменети за големи аквариуми. Грижата за сом Багарија и опремување на резервоарот е можно само за професионалци од оваа област. За да решите ваков миленик, мора да ангажирате цел тим монтери.

За да се задржи една риба, исполнети се следниве услови:

 1. Инсталирајте аквариум со волумен од најмалку еден и пол илјади литри.
 2. Истурете го резервоарот со чиста свежа вода, препорачливо е да купите специјална вода за аквариуми.
 3. Груб песок се користи како подлога, дополнет со камења, украсни карпи.

  Сом Багариум во аквариум
  Сома Багарија може да се чува во аквариум, но тогаш тие се мали

 4. Ставете моќен систем на филтрација. Тешко е да се исчисти таков обем на вода; Покрај тоа, рибите произведуваат голема количина отпад.
 5. Потребен е автоматски уред за промена на вода, бидејќи е невозможно да се направи ова рачно.
 6. Задното осветлување треба да биде затемнето.
 7. Одржувајте удобен температурен опсег од 16-32 степени.
 8. Сом го претпочита курсот, затоа организира умерено или силно движење на вода.
 9. Храната е обезбедена од жива риба, ракчиња, црви, излупени школки или замрзната храна за месојадни видови.

Неисполнувањето на утврдените правила за чување огромно милениче може да предизвика голем број патологии кај рибите. Ил Гунч станува летаргичен, не се издига на површината, го губи интересот за храна.

За да се обезбедат сите услови за одржување на џиновска сом, неопходно е да се воспостават комуникации и да се спроведат серија сложени градежни работи. И покрај напорите на акваристите, рибите во заробеништво достигнуваат помали димензии отколку во природното опкружување и растат не повеќе од еден метар.

Дали Гунч може да се собере со други риби

Гункот не е пријателски сосед и голта сè што се приближува. Никој не може да се вкорени со овој предатор. Не го сака неговиот роднина. Присуството на едно место на пар поединци е придружено со постојани тепачки за територијата. Држењето сом сам сам е најдобрата опција..

Змија од риба
Сом од багарија мора да се чува одвоено од другите риби

Сом Багари се смета за многу опасна риба за луѓето. Големите реки се од големо значење во животот на локалните жители. Во езерца тие се капат, мијат, ги погребуваат мртвите во нив, се движат наоколу. Затоа, за да не се јаде, луѓето активно ги уништуваат страшните гиганти. Во моментот, за да се исполнат Гунч стана ретка, овој антички вид е предмет на истребување..

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Гигант на реките и миленик на богатите акваристи е ручек (сом багари)