ma.AquaFans.ru

Бранхиомикоза

Фотографија од гранкиомикоза на жабри

Фотографија од гранкиомикоза на жабри

Симптоми на болест на грандиомикоза: првите симптоми на болеста се забележани 2-3 дена пред смртта на рибата. Рибите престануваат да земаат храна, се собираат во близина на површината на водата, слабо реагираат или не реагираат на надворешни стимули.

Предизвикувачкиот агенс на грандиомикоза е два вида на габи од родот Бранхиомицес - Б. сангинис и Б. демогранови. Тие се разликуваат по морфолошки карактери и развојни карактеристики..

На почетокот на болеста се забележуваат темноцрвени ленти на жабрите со жабри, кои се формираат како резултат на блокада на крвните садови од габични хифи, односно се формираат згрутчување на крвта. Последователно, анемичните области на валкано сива боја се појавуваат во близина на тромб. Подоцна, на жабрени ливчиња, се забележува алтернација на ленти од бледо розова, темно кафеава и темно сива боја. Оваа "мермерна" боја е многу карактеристична за акутната форма на грандиомикоза..Во следната фаза на болеста, се забележува распаѓање на жабро ткиво и губење на неговите одделни делови, понекогаш придружени со развој на сапролегнонија..

Фотографија од гранкиомикоза на жабриФотографија од гранкиомикоза на жабри

Воспоставување точна дијагноза заснована врз клиничките знаци на болеста само не е можно. За ова, неопходно е да се спроведат истражувања во специјализирана лабораторија, користејќи современи алатки за дијагностицирање. Од друга страна, повеќето фирми нудат прилично универзално средство за борба против повеќето болести..

Фотографија од гранкиомикоза на жабри

Фотографија од гранкиомикоза на жабри

Зголемете го протокот на вода. Се врши аерација на вода, откако претходно половина од неа ги замени со свежа населена вода. Бидејќи грандиомикозата е многу брза (4-7 дена), употребата на терапевтски раствори во општ аквариум е неефикасна. Третманот се изведува во посебен сад. Најефективниот е терапевтски раствор на бакар сулфат.

Исто така се препорачува: Тетра ФангиСтоп (како адјуванс), Акримет, Коларгол, Нистатин, морска сол, Риванол, Грисеофлвин, Метиленско сина, Феноксиетанол, Сера микоппур.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Бранхиомикоза